Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Deprem Bilgilendirme ve Yardımlaşma Ağı

Bu attığın adam 95 ve 2016 depremlerini söylemiyor mu? Ben 2011'deki 9 şiddetinde olan depremden büyük değil diyorum.
O karada olmadı diye biliyorum. Karada olmadığı için karaya varana kadar şiddeti düştü diyorlardı. Kara depremi olarak geçmiyor yani o bildiğim. Birde Japonya'da yüzeye yakın olmuyor. Bizimkiler hep yüzeye yakın .///

O karada olmadı diye biliyorum. Karada olmadığı için karaya varana kadar şiddeti düştü diyorlardı. Kara depremi olarak geçmiyor yani o bildiğim. Birde Japonya'da yüzeye yakın olmuyor. Bizimkiler hep yüzeye yakın .///
2011 depremi yüzeye baya yakındı aslında. 30km'de. Tabi bize kıyasla gene baya uzak ama normal Japonya depremleri 200, 300 kmlerde oluyormuş.

Akdeniz açıklarında aynı şartlarda deprem olsaydı, bu iki depremden daha yıkıcı olurdu bence. Akdeniz kıyılarımızda ayakta şehir kalmazdı gibi geliyor bana. Hal böyleyken, deniz altında oldu ondan o kadar etkilememiştir vs. diyemiyorum. Çıkıp ciddi bir akademik karşılaştırma yapılır ya da ciddi akademisyenler bir analiz yapar vs. o zaman daha yıkıcı olmadığını kabul ederim. Onun dışında kendi çıkarımım söylediğim gibi.

Japonlardaki deprem okyanusal kabukta gerçekleşir.Büyüklüğü çok fazla olsa da o depremler dalma batma hareketinden dolayı daha derin kesimlerde meydana geliyor.Bizdeki hareketten çok farklı.Şiddeti de daha yüksek ama hareket cinsi farklı.Beşik gibi sallıyor o yüzden japonlar muhtemelen o depremlere daha uygun raylı sistem geliştirmişler.Bildiğim kadarıyla sadece 2011 depremi oradaki ortalama depremlerden çok büyüktü.Onda da asıl kaybı tsunamiden yaşadılar.Yani bu depremlerde hem depreme hem de tsunamiye hazırlıklı olmaları lazım.Oradaki depremler tsunami yaratmaya çok musait.Bilim depreme çözümler bulsa dahi büyük tsunamilere hala çare bulabilmiş değil.

Bizim ülkemizde olan o büyüklüklerde olmasa da şiddeti büyük depremlerde derinliğe göre yüksek olabiliyor.Ve özellikle fay hattı üzerinde bir yapı varsa yapının ayakta kalma şansı çok düşük oluyor.
Elinizde dikdörtgen bir tahta parçası olduğunu düşünün.Sol taraftan yukarı sağ taraftan aşağı çekerek tahtayı kırın.İşte Türkiye'de kara parçasının yaptığı hareket bu.Fay hattının tam üzerindeyse zaten geçmiş olsun.

Konunun uzmanı değilim lakin ilgilendiğim bir konu olduğu için uzun zamandır araştırır okurum. Yorumlarda şiddet ve büyüklük olaylarını pek bilmeden yorum yapmışlar düzeltmek istedim. Depremin büyüklüğü, deprem sırasında açığa çıkan enerjidir ve onun katları olarak (logaritmik) ilerler. Depremin gücü ise (genelde bunu atom bombasıyla kıyaslarlar) bu enerjinin patlama gücüdür. ör: 1 atom bombası 5 km' de patlarsa daha fazla 10 km' de patlarsa biraz daha az etki gösterir. Güç ise 30 katları şeklinde ilerler yani 9 büyüklüğündeki bir deprem, 8 büyüklüğündeki bir depremden 10 kat büyük 30 kat güçlüdür. 7,7 deprem 7,6 dan bir kat büyük 3 kat fazla enerji (güç) açığa çıkartır. Depremin şiddeti ise bir çok etkene göre değişiklik gösterir asıl tartışma konusu da burada herkes aynı şiddeti hissetmeyebilir hata bu bir birinden 2-3 km uzakta olanlar için bile geçerli olabilir. Şiddet bu enerjinin yer yüzündeki bir noktadaki etkisine denir. Eğer zemin jeolojik olarak çok kötü ise 8 büyüklüğündeki bir depremde hissedilen şiddet, 9 büyüklüğünde nispeten daha sağlam olan bir zemine göre şiddet daha az hissedilebilir. (burada örnek verdiğim rakamlar farazi çünkü enerji 30 kat büyük tam tersi de olabilir.) Yapı sağlam değil, dikine bir yapılaşma var ise buda şiddetin fazla hissedilmesine sebep olabilir. örnek vermem gerekecek ise bu sene İzmir Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde ben 4. katta oturuyordum depremde hissettiğim, bu depremde maraş'a ailemin yanına gelmiştim ilk olan 7.7 büyüklüğündeki depremde hissetiğim şiddet hemen hemen aynıydı sadece uzun sürdü lakin ikinci olanın gücü daha küçüktü (3 kat) ama çok daha şiddetli hissetim kıyaslayamam bile (bana göre hissetiğim 2. si 1. sinden 100 kat daha şiddetliydi) ilki 90-100 km ikincisi 10 -15 km uzağımda meydana geldi çok bir farkta yok. Burada depremin ivmesi vs gibi olaylarda işin içine giriyor.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 5)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık