Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi Kitap Tartışma

Brandon'un güçleri tam olarak ne işe yarayacak acaba merak ediyorum. Yeşil Gören olunca ne olacak? Ne gibi bir faydası olacak kendisine ve dünyaya acaba.
 
Bakın nette ne buldum. Winds of Winter: Aegon the Conqueror



Westeros’un tarihi kayıtlarını tutan Hisar üstatları, Aegon’un Fethi’ni üç yüz yıl boyunca mihenk taşı olarak kullanmışlardır. Doğumların, ölümlerin, savaşların ve diğer olayların tarihini ya Fetih’ten Sonra(AC) ya da Fetih’ten Önce(BC)diye belirterek atmışlardır.

Âlim insanlar ise böyle bir tarihlemenin doğru olmadığının farkındadırlar. Aegon Targaryen, Yedi Krallık’ı bir günde fethetmedi. Aegon’un karaya çıkışından Eski Şehir’deki taç giyme merasimine kadar iki yıldan fazla bir zaman geçmişti. O halde bile Dorne fethedilemediği için Fetih eksik kalmıştı. Kral Aegon’un ve hatta oğullarının hükümdarlığı süresince Dornelular’ı diyara katma girişimleri devam etti. Bu nedenle Fetih Savaşı’nın sonunu belirleyecek kesin bir tarih atmak imkânsız bir hal aldı.

Fetih’in başlangıç tarihi bile bazıları tarafından yanlış bilinir. Birçok kişi Kral Aegon 1 Targaryen’in hükümdarlığının Karasu Nehri’nin ağzına, üç tepenin altında yer alan Kral’ın Şehri’ne geldiği zaman başladığını sanar. Ancak öyle değildir. Aegon’un karaya çıkışı kendisi ve çocukları tarafından kutlanmıştır ama Fatih’in tacını takıp diyarı yönetmeye başladığı asıl tarih, Eski Şehir’in Yıldızlı Septi’nde İnanç’ın Yüce Rahip’i tarafından kutsal yağla kutsandığı gündür. Bu taç giyme töreni Aegon’un karaya çıkıp üç büyük savaşı kazanmasından iki yıl sonra gerçekleşmiştir. Yani Aegon’un fetih çalışmalarını aslında Fetih’ten Önce(BC) 2-1 yıllarında gerçekleştirdiği görülür.

Targaryenler, ejderha lordlarının kadim soyundan gelen saf Valyria kanını taşımaktadırlar. Aenar Targaryen, Valyria Kıyameti’nden (114 BC) 12 sene evvel İmparatorluk’ta ve Uzun Yaz Toprakları’nda sahip olduğu tüm varlıklarını ve arazilerini satıp dar denizde bulunan kasvetli adaya ve onun dumanlı dağının altındaki Ejderha Kayası’na yerleşti. Gelirken bütün eşlerini, mal varlığını, kölelerini, ejderhalarını, kardeşlerini, akrabalarını ve çocuklarını da getirdi.

Medeniyetin beşiği olan Valyria, bilinen dünyadaki en büyük şehirdi. Şehir duvarlarının arasında birbirine rakip kırk kadar hane vardı. Bu haneler, konseyde ve sarayda güç ve şan için yarışırlardı. Hâkimiyet kurmak için bitmek bilmez yükselişler, düşüşler, kurnazca hamleler ve vahşice müdahaleler yaşanırdı. Targaryenler bu en güçlü ejderha lordlarına kıyasla çok uzak bir konumdaydılar. Onların Ejderha Kayası’na gitmeleri rakipleri tarafından bir boyun eğme belirtisi olarak görüldü ve korkaklıkla nitelendirildi. Ancak Lord Aenar’ın bakire kızı Daenys,(daha sonra Kahin Daenys olarak bilindi.) Valyria’nın ateşler altında kalıp yok olduğunu önceden görmüştü. Bu yüzden on iki yıl sonra Kıyamet yaşandığında, hayatta kalan tek ejderha lordları Targaryenler’di.

Ejderha Kayası iki yüz yıl boyunca Valyria gücünün uzak batıdaki kolonisi durumundaydı. Geçit’in karşı tarafında bulunması oranın lordlarına Karasu Koyu’nda mutlak güç sağlıyordu. Bu durum hem Targaryenler’in hem de onların yakın müttefikleri Driftmark’ın Velaryonlar’ının(Valyria soyundan gelen daha düşük mevkili bir hane) rahatça ticaret yapmasına olanak sağlıyordu. Targaryenler gökyüzüne ejderhalarıyla hakimken, Velaryonlar ve onların Valyrialı diğer müttefikleri Pençe Adası’nın Celtigarlar’ı dar denizdeki kısa menzillere egemendiler.

Bütün bunlara rağmen Valyria Kıyameti’nden(Gerçek adı Kanlı Yüzyıl) yüz yıl sonraki süreçte Targaryen Hanesi batıya değil, doğuya yöneldi. Westeros’taki meselelere pek ilgi göstermedi. Kahin Daenys’in hem erkek kardeşi hem de kocası olan Gaemon Targaryen, Sürgün Aenar’dan sonra Ejderha Kayası Lordu oldu ve Şanlı Gaemon olarak anıldı. Gaemon’un ölümünden sonra oğlu Aegon ve kızı Elaena yönetimi devraldı. Onlardan sonra ise lordluk oğulları Maegon’a, kardeşi Aerys’e ve Aerys’in oğulları Aeylx, Baelon ve Daemion’a geçti. Üç erkek kardeşin sonuncusu Daemion’dan sonra ise Ejderha Kayası’nı onun oğlu Aerion yönetti.

Tarihte Fatih Aegon ya da Ejderha Aegon olarak bilinen Aegon Targaryen 27 BC yılında Ejderha Kayası’nda doğdu. Ejderha Kayası Lordu Aerion’un ve anne tarafından yarı Targaryen olan Velaryon Hanesi’nden Leydi Valaena’nın tek oğulları ve ikinci çocuklarıydı.

Aegon’un iki kız kardeşi vardı; Büyük kız kardeşi Visenya ve küçük kız kardeşi Rhaenys. Kanlarını saf tutabilmek adına Valyria’lı ejderha lordlarının kardeş evlilikleri yapmaları uzun yıllardır süregelen bir gelenekti ama Aegon iki kız kardeşiyle birden evlenmişti. Geleneğe göre büyük kız kardeşi Visenya ile evlenmesi beklenmişti fakat ikinci eş olarak Rhaenys’in de gelmesi alışılmadık bir olaydı. Daha önce bunun örneklerine çok az rastlanmıştı. Bazıları Aegon’un Visenya ile görev icabı, Rhaenys ile onu severek evlendiğini söyler.

Üç kardeş de evlenmeden önce ejderha lordu olduklarını göstermişlerdi. Valyria’dan Sürgün Aenar ile birlikte gelen beş ejderhadan sadece bir tanesi Aegon’un zamanında hâlâ hayattaydı: Büyüklüğüyle nam salmış Kara Dehşet Balerion. Diğer iki ejderha Meraxes ve Vhagar daha genç ejderhalardı ve Ejderha Kayası’nda doğmuşlardı.

Westeros’un cahil kesimi arasındaki söylentiye göre Aegon fetih için sefere çıkıncaya kadar Westeros topraklarına ayak basmamıştır ancak bu söylenti doğru değildir. Boyalı Masa, Aegon’un emri ile seferden yıllar önce kesilmiş, oyulmuş ve boyanmıştı: Westeros’un coğrafi şekline göre oyulan devasa odun levha on beş metre uzunluğundaydı. Yedi Krallık’ın ormanlarını, nehirlerini, kasabalarını, ve kalelerini gösteriyordu. Bu açıkça gösteriyor ki Aegon’un Westeros’a olan ilgisi savaşa girmesinden daha önceki zamanlara dayanıyordu. Ayrıca bazı güvenilir kaynaklara göre Aegon ve kardeşi Visenya gençlik yıllarında Eski Şehir’in Hisar’ını ziyaret etmiş ve Arbor’da Lord Redwyne’ın konukları olmuşlardı. Lannis Limanı’nı da ziyaret etmiş olabilirlerdi fakat bu konuda bazı söylentiler birbiriyle ters düşmektedir.

Westeros, Aegon’un gençliğinde birbirleriyle geçinemeyen yedi ayrı krallığa bölünmüştü. Bu krallıkların birkaçının savaş halinde bulunmadıkları zamanlar çok nadirdi. Büyük, soğuk ve taşlı Kuzey, Kışyarı’nın Starklar’ı tarafından yönetiliyordu. Dorne çöllerine Martell prensleri hâkimdi. Altınlarıyla meşhur batı toprakları Casterly Kayası’nın Lannisterlar’ı, verimli Menzil toprakları ise Yüksek Bahçe’nin Gardenerlar’ı tarafından yönetiliyorlardı. Vadi, Parmaklar ve Ay Dağları, Arryn Hanesi’ne aitti. Ancak Aegon’un zamanındaki en kavgacı krallıklar, Ejderha Kayası’nın yakınında bulunan Kara Harren’ın ve Kibirli Argilac’ın krallıklarıydı.

Durrandon Hanesi’nin Fırtına Krallar’ı bir zamanlar Gazap Burnu’ndan Yengeç Koyu’na kadar Westeros’un doğu kısmına egemen olmuşlardı ama geçen yüzyıllar boyunca güçleri gittikçe azaldı. Menzil Kralları batıdaki alanlardan küçük topraklar almış, güneyden Dornelular taciz etmiş ve Kara Harren, onları Üç Dişli Mızrak’tan ve Karasu Nehri’nin kuzeyindeki topraklardan püskürtmüştü. Son Durrandon olan Kral Argilac, bu gerilemeyi biraz durdurmayı başarmıştı. Daha çocukken Dorne istilasını bastırmış, dar denizi geçerek Volantis’in sömürgeci “kaplanlarına” karşı yapılan büyük ittifaka katılmış ve yıllar sonra Yaz Tarlası Savaşı’nda Menzil Kral’ı Garse 7 Gardener’ı öldürmüştü. Ancak Argilac artık yaşlanmıştı; yele gibi siyah, meşhur saçları kırlaşmış ve kollarındaki güç zayıflamıştı.

Karasu’nun kuzeyindeki nehir toprakları , Adalar ve Nehir Kralı olan Hoare Hanesi’nden zalimliğiyle nam salmış Kara Harren tarafından yönetilirdi. Harren’ın demir doğumlu büyük babası Harwyn Sert-el, Üç Dişli Mızrak’ı Argilac’ın büyük babası Arrec’ten almıştı. Arrec’in de kendi ataları yüz yıllar önce son nehir krallarını o topraklardan püskürtmüştü. Harren hükümdarlığının yaklaşık kırk yılını Tanrı Gözü’nün yanında bulunan devasa kaleyi yaptırmaya adamıştı. Ancak Harrenhal’ın bitmesine çok az bir zaman kala, demir doğumlular yeni fetihler yapmanın arayışına girdiler.

Westeros’taki hiçbir kraldan zalimliği Yedi Krallık’ın her yerine yayılmış Kara Harren kadar korkulmazdı ve hiçbir kral kendini sadece bakire bir varis bırakan yaşlı savaşçı Son Durrandon, Fırtına Kralı Argilac kadar tehdit altında hissetmemişti. Bu yüzden Kral Argilac, Ejderha Kayası’ndaki Targaryenler ile görüşme yaptı. Lord Aegon’un kızıyla evlenmesine karşılık düğün hediyesi olarak Üç Dişli Mızrak’dan Karasu Nehri’ne kadar Tanrı Gözü’nün doğusundaki tüm toprakları vaat etti.

Aegon Targaryen, Fırtına Kralı’nın teklifini geri çevirdi. Zaten iki karısı olduğunu ve üçüncüsüne ihtiyacı olmadığını söyledi. Düğün hediyesi olarak vaat edilen topraklar da bir kuşaktan fazla bir zamandır Harrenhal’a aitti. Burası Argilac’ın verebileceği bir yer değildi. Yaşlı Fırtına Kralı’nın amacı gayet açıktı; kendi toprakları ile Kara Harren’ın toprakları arasına bir koruma bölgesi olarak Karasu Nehri boyunca Targaryenler’i yerleştirmekti.

Ejderha Kayası Lordu kendi teklifini sundu. Düğün hediyesi olarak verilen toprakları alacaktı ancak Argilac, Massey Kancası’nı, Karasu’nun güneyindeki ormanları, arazileri ve Mander’deki su kaynaklarını da teslim edecekti. Anlaşma, Lord Aegon’un çocukluk arkadaşı ve şampiyonu Orys Baratheon’un, Fırtına Kralı Argilac’ın kızıyla evlenmesiyle resmiyete kavuşacaktı.

Kibirli Argilac bu teklifi büyük bir hışımla reddetti. Söylentiye göre Orys Baratheon, Lord Aegon’un alt tabakadan gelen üvey kardeşiydi ve Fırtına Kralı kızını bu piçe vererek kızının adını kirletemezdi. Bu teklif onu çok öfkelendirmişti. Argilac, Aegon’un gönderdiği elçinin ellerini kestirdi ve Ejderha Kayası’na bir kutunun içine koyarak geri gönderdi. Not olarak da “O piçin alacağı tek el bunlar,” yazmıştı.*

Aegon bu harekete bir karşılık vermedi. Onun yerine arkadaşlarını, sancaklarını ve baş müttefiklerini Ejderha Kayası’na çağırdı. Sayıları bir hayli azdı. Driftmark’ın Velaryonlar’ı ve Pençe Adası’nın Celtigarlar’ı Targaryen Hanesi’ne yeminliydiler. Massey Kancası’ndan Lord Bar Emmon, Stonedance’tan Lord Massey de gelmişti. Onlar Fırtına Burnu’na yeminliydiler fakat Ejderha Kayası ile olan bağları daha kuvvetliydi. Lord Aegon ve kız kardeşleri her birine akıl danıştılar. Ardından Aegon’un daha önce dindar biri olarak görülmemesine rağmen kale septine gidip Westeros’un Yedi’sine dua ettiler.

Yedinci günde, Ejderha Kayası’ndan bir kuzgun bulutu,Westeros’un Yedi Krallık’ına Aegon’un sözlerini taşımaları için yükseldi. Kuzgunlar yedi krala da gittiler, büyük ve düşük mevkili lordlara da gittiler. Hepsi aynı mesajı taşıdılar: Bugünden sonra Westeros’un artık tek bir kralı vardı. Targaryen Hanesi’nden Aegon’a diz çökenler topraklarını ve mevkilerini koruyabileceklerdi. Karşı koyanlar ezilecek, yenilecek ve yok edileceklerdi.

Kaynağımı da vereyim de emek hırsızlığı olmasın: http://forum.gameofthronestr.com/konu-aegon-un-fethi-twoiaf-on-okuma-ceviri.html
İyi de bunlar bilinen şeyler hacım, ana ve yan kitaplarda geçen şeyler. Bir de başa Winds of Winter yazmışsın, ben de kitaptan yeni bölüm mü geldi diye heyecan yaptım boş yere.
 
Diziyi izlerken Tywin "Dorne ejderhalara direnebilen tek hanedanlıktı." dedi.
Dorne ve ejderhaların olayı kitaplarda geçti mi? Geçtiyse hangi kitapta?

Kitapları okuyalı baya oldu, tekrar okumak gerek :/
 
Diziyi izlerken Tywin "Dorne ejderhalara direnebilen tek hanedanlıktı." dedi.
Dorne ve ejderhaların olayı kitaplarda geçti mi? Geçtiyse hangi kitapta?

Kitapları okuyalı baya oldu, tekrar okumak gerek :/
targaryenler ejderhalarla bile fethedemiyor dorne'u. ancak evlilik yoluyla anlaşma yaparak krallığa bağlıyorlar dorne'u. dorne gerilla savaşı yaptığı için ejderhalar da bi işe yaramıyor. böylece ejderhalarla bile fethedemiyorlar.
 
targaryenler ejderhalarla bile fethedemiyor dorne'u. ancak evlilik yoluyla anlaşma yaparak krallığa bağlıyorlar dorne'u. dorne gerilla savaşı yaptığı için ejderhalar da bi işe yaramıyor. böylece ejderhalarla bile fethedemiyorlar.
Anladım sağ olasın.
Peki fethedememekten kastın Güneş Mızrak'ı alamamak değil, değil mi?
 
Diziyi izlerken Tywin "Dorne ejderhalara direnebilen tek hanedanlıktı." dedi.
Dorne ve ejderhaların olayı kitaplarda geçti mi? Geçtiyse hangi kitapta?

Kitapları okuyalı baya oldu, tekrar okumak gerek :/
Demir'in dedikleri doğrudur.
Bu sahnede benim asıl dikkatimi çeken şey Tywin'in ejderhaları gerçek kabul etmiş olmasıydı. Oberyn bile çok normal bir şeymiş gibi karşıladı ejderha lafını. Kitapta ejderhalar hakkında öyle efsaneler, öyle muhabbetler, öyle masallar, öyle yalanlamalar dönüyordu ki Batıdiyar'da, lan ne zaman gelecek de bu insanları apıştırıp bırakacak bu ejderhalar diye heyecandan titriyorduk. Dizide bir çırpıda silip atmışlar onu. Yani şimdi 5 ve 6. sezonda herkes ejderhaları kabul edecek, kimse bir efsane peşinde yollara düşmeyecek, o güzelim gizem dolu ejderha muhabbetleri yapılmayacak mı? :/
 
Demir'in dedikleri doğrudur.
Bu sahnede benim asıl dikkatimi çeken şey Tywin'in ejderhaları gerçek kabul etmiş olmasıydı. Oberyn bile çok normal bir şeymiş gibi karşıladı ejderha lafını. Kitapta ejderhalar hakkında öyle efsaneler, öyle muhabbetler, öyle masallar, öyle yalanlamalar dönüyordu ki Batıdiyar'da, lan ne zaman gelecek de bu insanları apıştırıp bırakacak bu ejderhalar diye heyecandan titriyorduk. Dizide bir çırpıda silip atmışlar onu. Yani şimdi 5 ve 6. sezonda herkes ejderhaları kabul edecek, kimse bir efsane peşinde yollara düşmeyecek, o güzelim gizem dolu ejderha muhabbetleri yapılmayacak mı? :/
O efsaneler, muhabbetler halkı uyutmak için "Targaryen gelir bu aptallar galeyana gelir" diye söylenmiş şeyler değil mi?
Bir nevi yönetimin halkı uyutma şekli, hangi yönetim birimi yapmaz ki bunu :/
Halk arasında hala o heyecan, gizem, bilinmemezlik vardır ama esas adamlar gerçeği biliyorlar :(
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 15)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık