Sayının Teknik Analizi
Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:
Selamlar herkese. Denk gelmiş olanlar vardır, 994. sayının başlığında o sayıdan çeşitli notlar alıp bunları biraz çizgi roman anlatıcılığı tekniğine inerek analiz ettiğim bir yazı hazırlamıştım. Merak edenler için mesajı buraya iliştiriyorum: Sayının Teknik Analizi Bu sayı neredeyse...
www.korsanfan.com
En son 1017. sayıda analiz yapmışım, tabii artık anlatacak pek yeni şeyimiz olmuyor o yüzden sıklığını azaltmaya karar vermiştim. Yine de forumda sürekli devam eden bir yeri olmasını istediğim için umarım hiçbir zaman final yapmayız.
Sayıda açıklanan yeni bilgiler kimisini memnun, kimisini rahatsız etse de dolu dolu içeriği olan hızlı bir akışa sahip bir sayı olduğu kesin.
İlk sayfada Zoro ve Sanji'nin darbeleri sonrası King ve Queen'in yeri boyladığı bir manzara bizi karşılıyor. Burada en alt paneldeki King ve Queen'in hizaları onlara darbeleri indiren kişilerle tamamen aynı tutulmuş. Güzel bir sayfa geometrisi var.
Bu kısımda Zoro'yu vurmaya çalışan bir korsanın Kawamatsu tarafından durdurulmasını görüyoruz. Dikkat ederseniz Zoro'nun nişangahta gözüktüğü panel oldukça dar, yani bu korsan Zoro'yu anlık olarak hedefine alabiliyor ve fırsatını bulamadan indiriliyor. Devamındaki panelde de odak Kawamatsu'da, zaten sonrasında da sahne onunla Hyogoro'nun tarafına geçiyor. Kawamatsu'nun kesişle beraber odağa girmesi ve oradan devam edilmesi hızlı bir savaş akışı oluşturuyor.
Zoro ile Sanji; King ve Queen'in saldırılarından kaçınmak için havaya sıçrıyorlar ve o sırada bu kısa konuşmayı gerçekleştiriyorlar. Dikkat ederseniz tüm arka plan da aksiyon çizgilerinden ibaret, yani hareket halindeyken birbirleriyle iletişim kurdukları klasik bir shonen klişesi örneği aslında.
Burada Zoro'nun bakışları, bir önceki panelde kendisine saldıran Queen'e yönlenmiş durumda. Esasında çizgi romanlarda paneller, film karesi gibi art arda dizilerek bir zaman çizgisi üzerinde okuyucuyu ilerletirler. Ama Oda bu tarz yaklaşımlarıyla bu tanımları esnetip iki panel arasında daha anlamlı bir etkileşim olmasını sağlıyor.
Daha sonrasında bu sebeple Zoro'dan laf yiyecek olan King'in dikkatinin dağılmasını bu ufak panelde görüyoruz. Queen'in anlattıklarına odaklanmışken bakışları sayfanın dışını işaret ediyor, yani savaş alanından kısa bir süreliğine kopuyor.
Bu sekans da çok hoşuma gitti. King'in kılıcının ilk iki panelde güzel bir hareket devamlılığı var. Önce Zoro'nun kılıçlarına takılıyor, sonrasında da havaya kalkmasıyla kılıçlar Zoro'nun elinden uçuyor. İkinci panelde kadraj olanı daha iyi göstermek adına uzaklaştırılsa da açı tamamen aynı tutulmuş. Tabii hemen sonrasında yine aynı satır içinde King'in fırsatçılığını iyi gösterir bir şekilde henüz kılıç havadayken hemen yumruğuyla saldırıya kalkıştığını görüyoruz.
Burada da yine Inuarashi'nin Jack'i kavramasıyla fırlatıldığı yönün aynı tutulduğunu görüyoruz.
Art arda gelen bu iki sayfada Inuarashi'yle Nekomamushi'nin sulong formlarını gösteren iki panel tamamen aynı hizada ve boyutta tutulmuşlar. Daha iyi anlaşılması için iki sayfayı yan yana birleştirdim.
Okuduğunuz için teşekkürler.