Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Kültür Sanatta Niçin Geriyiz?

Bir çalışma paylaşıyorsun. Paylaşılan çalışmada Osmanlı'da medrese eğitiminin içeriği anlatılıyor. Açarken hangi eğitimlerin ne şekilde verileceği kayıt altına alınıyor. Yazan kişinin tek kaynağı resmi belgeler öyle değil mi? Uygulamada bu gerçekleşmemiş diyorum ben de. Kendi konum gereği bu tip araştırmalarda biz de bulunuyoruz ama sadece resmi evrak üzerinden değil tarihi gerçekleri de göz ardı edemeyiz. Bu medreseler hekim yetiştirmemiş. Yetiştirdiğine dair bir kanıt sun bana. Kendisine şifacı diyen hacılar basit tedaviler uygulayıp durmuş. Tez dediğin şey belgeleri kaynak alarak yorumlamak zaten. Herkes farklı yorumlayabilir. Bu her görüşün doğru olduğunu göstermiyor. Kaldı ki paylaştığın çalışma kişinin yüksek lisans, doktora, doçentlik ya da profesörlük tezi değilmiş. Çalışma bir şekilde yüklenmiş. Buna bakarken kendi hocalarımdan birinin hiç bilmediğim bir çalışmasını gördüm. Üşenmeyip telefonla sordum. Kendisinin bile unuttuğu bir çalışma olduğunu, 90'ların başındaki bir taslağının nasıl ve kim tarafından yüklendiğini merak ediyor adam.

Cüretli insanı takdir ederim ama kendini haklı çıkaracaksın diye benim eğitimimi küçümsemeni de hoş görmem.
Sen "mesire alanı olarak kullanıldığı bilinen yer" diye bir ifade atıyorsun ortaya. Ben bunun kitabi bir bilgi olup olmadığını nereden bileceğim ? Sadece nereye dayandırarak bu ifadede bulunduğunu öğrenmek istiyorum. Belirteceğin kaynak benim paylaştığımı boşa çıkartabilir elbette ve bundan gocunmam. Ben senin eğitimini küçümsemiyorum, sen herhangi bir kaynak belirtmeden "bana güven" manasına yorulabilecek ifadeler kullanıyorsun.
Verdiğin cevap tatmin edici değil şimdilik ve aksini de ispat etmiyor.
Daha önce de ifade ettim. Eğitimini küçümseme olarak görme. Ben hayatımda eş dost ortamında kendi alanım hakkında "sen bilmiyon, o öyle değil" tarzı ifadelere çok maruz kaldım. Çok sevdiğim bir hocam da akademik kariyeri bilinmesine rağmen aynı duruma düştüğünü söyleyip siz de yaşayacaksınız demişti. Kırdıysam özür dilerim ama tekrar ifade ediyorum sadece ifadelerin tatmin edici gelmiyor bana.
 
Cevabı sokak röportajlarında bulunabilkecek soru,daha kendi dilini konuşmakta zorlananlar var,eğitim kalitesi toplumsal kültür düzeyi bitik,insanlar ekonomiden başka bir şey düşünemez durumdayken nerede başarı kaydedebilir.
 
Alkol pahalı. Uçucu unsurlar yasak ve onlar da pahalı.

Legal cevap ise hayatın ta kendisi. Siyaseten de buna cevap verebiliriz.
 
Yemekler güzel bence.
İleri de miyiz geride miyiz bilmiyorum, sanat hakkında pek bilgim yoktur ama çağdaş sanatçılarımız kimlermiş ne yapmışlar diye bakayım dedim. Çoğunun adını duymadım ama baya güzel eserleri var.

Bu Server Demirtaş'ın eserlerinden biriymiş.

Bu da Taner Ceylan'ın resimlerinden biriymiş.

Bunun yanında mesela perdesiz gitarı icat eden Erkan Oğur, The Rolling Stones'un şarkı çaldığı Erkin Koray, Fazıl Say gibi müzisyenlerimiz de var. Gerideyiz ya da ilerideyiz derken referans alınan nokta neresi mesela onu da pek anlamadım. Konun başında bununla ilgili bir bilgilendirme vs. olsa daha iyi olurdu. Sadece yargı barındıran bir soru var ama bu yargıya neden vardığının ve "ileri" olarak görünen şeyin belirsiz olması soruya sağlıklı bir cevap verilmesini de engelliyor bence. Konuda geride olduğumuza dair bir ön kabul var ve buna cevaplar verilmiş ama 2 dk.lık gezinti bana pek gerideymişiz izlenimi vermedi. Gerçekten geride miyiz bilemedim ondan? Ha ilerideyiz veya dengiz de diyemem zira bilgim yok. Bilen arkadaşlar beni aydınlatırsa memnun olurum.
 
Sanat alanında bir sürü çalışma var: Mesele o zaman bizim topraklarda düz yazıdan daha çok şiir vardır ve bunun muazzam örnekleri çıkmıştır. Roman ile daha sonrasında tanışmışız ama bir sürü şair çıkarmışız. Mevlana ‘’Ne olursan ol, gel.’’ Demiş. Yunus Emre ‘Yaratılanı severim yaradandan ötürü.’’ Demiştir. Yani insanı önceleyen bir sürü tasavvuf vardır. Tamam, şimdi diyebilirsiniz ki felsefe yoktu falan. Ama bu da felsefe işte. Hatta, çok da güzel bir şekilde anlatabilmişlerdir meramlarını. Tasavvuf da kendini arayış yani ben kimim sorusunu arayış olduğunu düşünürsek de felsefe yapılmadı diyemeyiz.
Tasavvufu geçersek de çok başarılı şairlerimiz var. Ben demiyorum ki pek şiir okuyan da biri değilim ama Mehmet Akif çıkmış. Fuzuli, Nefi, Nedim bunlar benim aklıma gelenler şimdilik. Ama bunların yazdıkları gerçekten inceleyenler tarafından harika eserler olarak adlandırılıyor.
Karagöz-Hacivat çıkmış ve sergilenmiş senelerce. Orta oyunu düzenlenmiş ve meddahlık gelenek olarak gelmiş.
Medrese meselesindeki fıkıh konusuna gelirsek de fıkıh zaten İslam hukuku demektir. Yani yalnızca dini bilgiler veriliyor demek abesle iştigal. İslam hukuku meseleler hukukudur. Common Law gibi yani Anglo-Sakson ülkelerdeki hukuk şeklindedir. İngiltere ve Amerika’da dahi bu sistem uygulanmakta, mahkeme kararları emsallerine göre karar verilmektedir. İslam hukukunda da aynı bu şekilde önce ayete yoksa hadise yoksa sünnete yoksa da meseleye göre karar verilirdi. Yani, burada da gayet dini değil, eğitim veriliyordu. Evet, eskideki gibi yeterince yaratıcı olunamayıp bağlı kalmışlar ve hatta yeni yorumlamalar getirmemişlerdir. Ama bu şu anki dünyada da geçerlidir. Kıta Avrupa’sında şu an bizde olduğu gibi yazılı hukuk kuralları vardır. Yani, kanunlar yazılıdır ve onlara göre karar verilir.
Osmanlı’nın bilimde geri olduğu konusu ise imkansız bir şeydir. Zamanla geri kaldığı ve gelişmeleri takip edemediği tarihsel gerçektir. Fakat, yükselme dönemlerinde iken bilimsel olarak diğerlerinden öndedir. Amerika şu an en güçlü devlet di mi? Çünkü sadece askeri olarak değil bilimsel olarak da en öndeki ülkedir. Unutulmasın ki, çağımızın buluşu belki de internet askeri araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. GPS askeri araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış daha sonrasında yine sivil hayata entegre edilmiştir. Birçok şey askeri yani ordu için geliştirildikten sonra sivil hayata adapte edilmiştir. Osmanlı da dönemin en büyük gücü olduğunda doğal olarak bilimsel yönden de en ilerideydi.
Mimari olarak da, Mimar Sinan gibi bir dahi yetişmiştir. Onun eserleri hala daha araştırmalara konu olmaktadır. Yine, Sinan’ın öğrencileri Taç Mahali inşaa etmişlerdir. Bu da mimari olarak harika kabul edilmektedir. Mimar Sinan döneminde Avrupa’da da yapılar yapılmaya çalışılıyor ama kubbe mesela yapılamıyor. Sürekli sorunlar yaşanıyor. Bir tane kitap okuyup, belgesel izlemiştim. Orada çok güzel şekilde açıklanıyordu.
Resim yoktu evet ama minyatürler vardı. İyi örnekleri de vardı. Harika hat yazıcılığı varmış. Çinicilik işlerinde epey ilerlenmiştir. Çok güzel şekilde yapılan mimari eserlere bunlar yerleştirilmiştir.
Tıp konusunda ise; şu anki gibi ilaç kullanımı zaten yoktu ki. O zamanlarda deneme-yanılma yoluyla yapılmış ilaçlar öğrenilip hastalıklar ve tedavileri öğrenilirdi. Şimdi dahi hangi ilaç hangi hastalığa iyi geliyor ona göre bakılıyor. Yani, o zamanlarda tıp doğada bulunan maddeleri uygun oranlarda birleştirerek ilaç yapılmasını gerektiriyordu ve bu öğretiliyordu.
Kaldı ki, Avrupa bile İbni Sina’nın eserini çevirmiştir. Yani, ot falan diyerek geçiştirilecek bir şey değildir. Oradaki birçok şeyi uygulayarak ilerleme kaydedilmiştir.
Osmanlı Padişahları içinde Fatihi ayrı tutsam da hepsinin ikinci meslekleri vardır. Mesela Abdülhamit çok iyi marangozmuş. Gerçekten çok başarılıymış. Kanuni çok iyi mücevherler yaparmış. Fatih birçok dil bilirmiş. Beğenmediğimiz 2. Bayezit Çağatayca bilirmiş. Abdülaziz’in batılı musıki eserleri varmış ki döneminin eserleri arasında bile çok iyi yerde olduğu söyleniyor.
 
İleri de miyiz geride miyiz bilmiyorum, sanat hakkında pek bilgim yoktur ama çağdaş sanatçılarımız kimlermiş ne yapmışlar diye bakayım dedim. Çoğunun adını duymadım ama baya güzel eserleri var.
Listede Refik Anadol baya sırıtıyor. Gerçi Türk tipi post modern sanat akımının öncüsü olacak bir hıyarlığa sahip.
Baya ismi cismi olan bir sanat eleştirmeni kendisini eleştirdiği için çocuk gibi kendini paralamıştı:hhh:
edit: tüwidi buldumaSDŞLFKAsdf
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 2)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık