Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Deprem Bilgilendirme ve Yardımlaşma Ağı

Yeni geldik eve. Tüm gün belediyede çalıştık arkadaşlarla. İlkokul çocuğundan emekli dayıya kadar her yaştan insan vardı. Bu kadar güzel kenetlenildiğini görmek mutlu etti. Amal keşke bot getireseymişim. Yollar aşırı kötüydü. Tüm gün ıslak spor ayakkabıyla çalışmak yordu. Belediye de bile bir tane fırsatçı yakaladık. Adam bir tane bereyi cebine atarken görüp müdahale ettik. İçimizde çok çürük var maalesef.
Allah razı olsun.
 
Büyüklük ile şiddet farklı kavramlar depremde.Etki alanına derinliğe vs bağlı biraz ama normalde düşmesi beklenirken bu durum zemine göre değişebilir.99 depreminde İstanbul’da çok yer fazla etkilenmezken Avcılar dümdüz olmuştu neredeyse.Çünkü zemini uygun değildi.Özellikle alüvyon zemin dere göl yakınlarında daha fazla etki hissedilir.Zeminini bilmiyorum ama muhtemelen Hatay’da Maraş’tan çok etkili olma sebebi binaların inşa edildiği zeminle alakalıdır.
Büyüklük verilen sayısal değer. 7.6, 7.7 gibi ölçütler. Şiddet yarattığı hasar.
Türkiye'de olan depremler büyüklik bakımından orta, orta-yüksek aralığında olmasına rağmen, yüzeye çok yakın ve yapı sorunlarından dolayı çok şiddetli oluyor.
 
Bilgisi olan bir arkadaş cevap verirse iyi olur. Deprem şiddeti merkez üsten uzaklaştıkça düşer mi.
7.0,8.0 gibi sayılar depremin büyüklüğüdür.
Şiddet ise bıraktığı etkidir.Sağlam zemin ve sağlam yapılaşma varsa merkez üssüne yakın bile olsa görülen zarar minimum olur.
Verdiğin soruya yanıtım ise merkez üssünden uzak olmasının aslında çok önemi yok,eğer sağlam bir zemin üzerine kurulmamıs bir şehirse uzak bile olsa etki eder.
Sismik dalgalar ilerlerken,sert bir zeminle karşılasırlarsa sert zemin yani kaya zemin diyeyim,dalganin bir kısmını sönümler,etkisini azaltır.Ama kumlu, killi, cakilli yani kisaca aluvyonel bir zeminse,o zaman sismik dalgalar genliğini büyütür buna zemin büyütmesi denir ve çok yıkıcı etkiler ortaya çıkabilir.

Yani yakınlık uzaklıktan ziyade zemin önemli.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 17)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık