Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Spoiler] Buz ve Ateşin Şarkısı - Soru-Cevap Konusu

Bu evrendeki büyü yaklaşımı çok iyi. Tolkien'in büyü yaklaşımıyla benzer ama biraz daha abartmış hali. Öyle alevler patlamalar yok HP gibi, daha ruhsal, daha soyut ve daha bir mekanik büyüler. Açıklasa bile bir gizemini kaybetmez yani.

Illyrio çok zengin ve yüksek nüfuzlu biri, bulmuş olması tuhaf olmaz. Zaten Essos'ta dolanan beş on tane Targaryen yumurtası var. Ama Dany'ye vermiş olması hala büyük bir muamma. Sebebi belirsiz tamamen ve ben pek bir mantığa da oturtamıyorum. Adam başından beri FAegon'u hazırlıyormuş krallık için. Bu sebeple Dany'yi Dothrak'lara satıp onla Viserys'i ayak altından çekmek için bir komplo kurması normal. Çünkü Dothrak'ların bi kadın için denizi geçip de Westeross'u işgal etmesine ihtimal vermemiştir doğal olarak. Viserys'i de karakter olarak tanıdığından, hafif bir manilüpasyonla onlarla göndermiştir, orada sabırsız ve kibirli kişiliğinden dolayı kendini öldürteceğini tahmin ederek. FAegon'un taht iddiasına karşı çıkabilecek en güçlü iki adayı böylece etkisizleştirmiş oluyor.
Ama yumurtaları niye versin ki? taşlaşmış olduklarından, çatlayacaklarına dair hiçbir umudu olmasa bile bu yumurtalar maddi açıdan aşırı değerli şeyler. Sadece birinin parasıyla ordu kurabilirsin. Adam üç tane birden veriyor. Onun yerine yine çok pahalı olacak başka bir düğün hediyesi verebilirdi. Bunu ben asla anlayamıyorum. Arya'nın şahit olduğu Varys ile konuşmasında da Dany'den bahsediyorlar ve onu tahta oturtmaya yönelik bir plandan söz ediyorlar gibi.
Benim tahminim Martin bu FAegon olayını seriye sonradan entegre etti ve bu yüzden de sırıtıyor.

Bu konuda fikri olan varsa bu da benim sorum olsun :D




Zaten Martin atarlanıp da kral olmaya karar verdi demiyor ki. O olay sadece zamanın geldiğine işaret ediyor o kadar. Önceden her şeyi hazırlamıştı zaten Aegon.
Bende çok mantığa oturtamıyorum Aegon piyasaya çıktıktan sonra. Amacı Aegon'u tahta oturtmak buna hemfikiriz. Ve o yumurtaların içinden ejderha çıkacağını kimse bilmiyor değerli ve taşıması kolay olduğu için satıp sermaye yapılmak üzere veriliyor. Aegondan önce Dany'nin Khal Drogo aracılığıyla Westeros'a çıkması planlanmış burası kesin. Çünkü Drogo normalde Westeros'a çıkmak gibi bir plana sahip değil. Viserys zaten psikopat, Dany'i khala satıp düğünden önceki gece kendi becermeye kalkan bir adam. Drogo, Viserys'i oyalayıp yol verecekti ki Viserys dayanamayıp kendini öldürttü. Sonrasında Khal'ın Westeros'a gelmesi için ikna edilmesi gerekiyordu ki bunun için ailesine bir saldırı yapılması uygundu. ve Varys tam bu zamanda konseye Dany'nin hamile olduğu bilgisini verdi ve yüzsüz adam göndermek yerine ucuz yollu bir suikast planlandı ve Muhbir Jorah aracılığıyla bu suikasti engelledi. Khal'ın ailesine ve çocuğuna yapılan saldırı sonucunda Khal intikam almak zorundaydı. Eğer plan işlese ve Drogo ölmese Westeros'u yakıp yıkacaktı ve muhtemelen vahşi barbar Dothrak sürüleriyle gelen bir Targaryen'i kimse kabullenmeyecekti. Robert da karakter gereği kalesine kapanıp savunma yapacak bir tip değil iki ordu açık arazide karşı karşıya geldiğinde ağır kayıplar verilecekti ve ondan sonra Aegon Altın mürettebat ile karaya çıkıp gerçek Targaryen benim taht benim hakkım diyecekti. Yine de Drogo'nun paraya ihtiyacı yoktu, 3 ejder yumurtası bu senaryo'da Aegon'a sermaye olmalıydı. Aegon'un sonradan eklenmesi işleri bozmuş oldu.

Hatta Martin bir söyleşisinde önce Dany'nin yumurtaları bulmasını düşündüğünü sonra vaz geçtiğini söylemiş. Belki khal'ın kendisi hediye olarak verse sırıtmazdı.
 
Volantis'teki Valyria'lılar da ejderlordu soyundan geliyor çünkü, ejderhaları isyanlarda öldürülmüş olsa da. Gururlarına yedirememişlerdir. Zaten TArgaryen'lere asla bulaşmayıp kendi çevrelerinde kendilerine Valyria mirasçısı ilan ediyorlar. Bulaşabilecek olsalar onlara da bulaşırlardı, ejderhaları olduğu için hiç bulaşmadılar.
Aegon'un da durduk yere gibi görünen Volantis müdahalesi de aslında durduk yere değil, yine Westeross fetih planının bir parçası. Westeross'u fethetmeye çıkmadan önce, her aklı başında hükümdar gibi önce arkasını temizliyor. Volantis çok güçlenmişti ve özgür şehirlerden üçünü de ele geçirmişti. Pentos, Norvos da sıradaydı. Yani yeni bir Valyria olabilirdi ve bunlardan sonra da gözünü Westeross'a dikebilirdi. Doğusunda güçlü bir imparatorluk yerine iç karışıklıklarla uğraşan düzensiz ve tekil şehir devletleri daha çok işine gelirdi fethi başlatmadan önce. Bu yüzden Balerion ile gidip Volantis'i stratejik yerlerinden vurup geri geliyor. Gerisine karışmıyor bile. Birbirlerini yemelerine devam etmelerini istiyor özgür şehirlerin.

Birkaç tane ejderlordu soyundan gelen aile bu işi gururlarına yedirememiş olsun. Ancak Valyria'yı gerçekten restore etmek için tek şansın hayatta kalan son ejderlordlarının suyuna gitmek olduğunu herkes düşünebilir. Yani evlilik yoluyla bağ kurup gel başbakanımız sen ol demek isteyenler, belki hileli metotlarla Westeros'u karıştırıp birkaç ejderhalı prens prenses çekmeye çalışmalar vesaire vesaire....

Tablo o ki sen ecdat hayalleriyle yaşayıp diriliş ertuagarys tadında öykülerle kafa yapıyorsun, ama gerçekten bunu mümkün kılabilecek son ejderlordu aileye karşı olan yaklaşımın AB'nin Türkiye'ye yaklaşımı gibi... Kritirlirimizi kibil idirsi...


Neyse kısacası bu konuyla ilgili mevcut açıklamaları tatmin edici bulmuyorum. Çoğu kan yüzyılına dayanan daha spesifik açıklamalar var bence.
 
Bu arada bu ejderha bağı ile ilgili tüm söylenenler tamamen ipuçlarından yapılmış çıkarımlar. Yazar tarafından açıkça belirtilmemiş bu büyünün vs nasıl işlediği.
Bu harbiden baya tartışılası. Çünkü bu bir şekilde Victarion'a da etki edecek. Boru gerçekten işe yarayacak mı acaba
 
Son düzenleme:
Bir sorum var: Sanırım Ateş ve Kan'da Kraliçe Alysanne Duvar'a gittiğinde Alysanne niyet etmesine rağmen ejderhası Gümüşkanat, Duvar'ın ötesinde geçmemek için 3 kere yönünü değiştirmişti. Bununla alakalı bir kısım geçiyordu hatırlıyorsam. Bunun nedeninin başta Ötekiler olduğunu düşünüyordum. Ama başka bir iddia ise Duvar'ın büyü ve tılsımlarının büyülü şeyleri engellemesinden dolayı ejderhaları engellemesi, tıpkı Ötekiler gibi. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz merak ettim.
 
Muhtemelen gerçek o olay. Martin dizinin süpervizörü, o onaylamadan böyle büyük bir plotline eklenmez.
Çok da cuk oturuyor her şeye bu rüya. Baya oturuyor hem de. Aegon'un boyalı masayı yapması, yıllarca düşünüp durması, sürekli içeri kapanan kendi halinde bir asosyal olması, fetihten önce yükselen Volantis'i ani bir kararla alaşağı etmesi, fetihten sonra hiç huyu olmamasına rağmen herkesle sürekli iletişim kurmak ve diyarı bir yapmak için durmadan bölge bölge gezmesi, westeross'un dinini doğrudan kabul etmesi, teslim olan kimseye asla zarar vermemesi ve herkese ilk tercih olarak mutlaka teslimiyeti sunması vs.
Bunların tamamı, Aegon'un Westeross'u bir araya getirmek için çok ciddi çaba sarf ettiğini gösteriyor ve görünürde bunu yapmak için başka bir sebep de yok. Klasik bir fatih olsa, çöker tahtına keyifle yönetirdi, bu kadar uğraşmazdı bir bütün haline getirmek için.
Muhtemelen bu AWOW'da açıklanacaktı ama Martin bir türlü yazamayınca şuradan bir hint vereyim diye düşündü.

Bence de doğru olması çok yakışır. Ayrıca bu durum Jaehareys'e de +1 puan daha yazdırır. Kuzeye gidip Gece Nöbetçileri için toprak reformu bile yapmış. Adam ve karısı gerçekten büyük kişiler.
 
Dany'den bahsediyorlar ve onu tahta oturtmaya yönelik bir plandan söz ediyorlar gibi.
Benim tahminim Martin bu FAegon olayını seriye sonradan entegre etti ve bu yüzden de sırıtıyor.

Bu konuda fikri olan varsa bu da benim sorum olsun :D

Direkt konuştukları bölümü atıyorum.

"...piçlerden birini buldu," dedi bir adam. "Diğerleri de yakında ortaya çıkar. Bir gün, iki gün, on beş gün..."

"Peki gerçeği öğrendiğinde ne olacak? Ne yapacak?" diye sordu diğer ses Özgür Şehirler'in akıcı aksanıyla.

"Bunu sadece tanrılar bilir," diye cevap verdi ilk ses. Meşaleden yükselen, yükseldikçe bir yılan gibi kıvrılan gri isi görebiliyordu Arya. "Aptallar, oğlunu öldürmeye çalıştılar, daha kötüsü bu işi yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. O bütün bunların altında kalacak bir adam değil. Söylemedi deme, aslanlar ve kurtların birbirlerinin boğazına saldırmasına az kaldı, biz istesek de istemesek de."

"Çok erken, çok erken," dedi aksanlı ses. "Savaş hiç iyi olmaz. Hazır değiliz. Ertele."

"İstersen zamanı da durdurayım. Sen beni büyücü mü sandın?" Diğer ses kıkırdadı. "Büyücüden farkın yok." Meşale serin havayı yaladı. Gölgeler neredeyse Arya'nın tepesine gelmek üzereydi. Az bir zaman sonra meşaleyi taşıyan adam Arya'nın görüş sahasına girmişti. Arkadaşı hemen arkasındaydı. Arya hızla merdivenlerden çekildi, duvarın iyice dibine sokuldu ve yüzüstü yatıp zeminde kayboldu.

"Benden ne yapmamı istiyorsun," diye sordu meşaleyi taşıyan deri cübbeli iri adam. Ayağındaki ağır çizmelere rağmen sessizce ve kayarak yürüyormuş gibi görünüyordu. Çelik başlığının altındaki yaralı yüzü yuvarlaktı ve yeni uzamış koyu sakalları vardı. Kaynatılmış deri üstüne örgü bir zırh giymişti. Kemerinden bir kama ve bir kısa kılıç sarkıyordu. Adamdaki bir şey Arya'ya garip bir şekilde tanıdık gelmişti.

"Eğer bir El öldüyse, ikincisi neden ölmesin?" dedi, aksanlı ve sarı çatal sakallı adam. "Sen bu dansı daha önce de yaptın dostum." Arya aksanlı sesin sahibini daha önce hiç görmediğine emindi. İğrenç şekilde şişmandı ama buna rağmen tüy gibi yürüyordu. Vücudundaki yağları ancak bir su dansçısının yapabileceği şekilde parmak uçlarında taşıyordu sanki. Meşalenin ışığında parıldayan, parmaklarındaki kırmızı altın ve mat gümüşten yüzükler yakut, safir ve kesik sarı kaplan gözleriyle süslenmişti. Her parmağında bir yüzük vardı, hatta bazı parmaklarında iki.

"Mazi, şimdi değil. Bu El, önceki değil," dedi yaralı adam salona girerken. Taş kadar katı, gölge kadar sessiz, dedi Arya kendine. Meşalenin parlak alevi tam gözlerinin önünde olduğu için, duvarın dibine sinmiş halde duran Arya'yı göremiyorlardı.

"Evet, belki öyle," dedi çatal sakallı adam. Uzun tırmanıştan sonra soluklanmak için duraklamıştı. "Her halükarda zamana ihtiyacımız var. Prenses hamile. Khal oğlunun doğumunu beklemeden harekete geçmeyecektir. Şu vahşilerin nasıl adamlar olduğunu bilirsin."

Meşaleyi taşıyan adam durdu. Arya şiddetli bir gürültü duydu. Meşale alevinde kıpkırmızı görünen kocaman bir kaya plakası, kendisine yakışır bir gümbürtüyle tavandan yere indi. Arya az kalsın çığlık atacaktı. Kuyuya açılan giriş yekpare ve geçilmez bir duvarla kapatılmıştı şimdi.


"Eğer çok yakında harekete geçmezse geç kalmış olur," dedi çelik başlıklı adam. "Bu artık iki oyunculu bir oyun değil. Stannis Baratheon ve Leydi Arryn artık uzanamayacağım kadar uzakta ve duyduğuma göre adam topluyorlarmış. Çiçek Şövalyesi, Yüksek Bahçe'ye bir mektup yolladı. Babasından, kız kardeşini saraya göndermesini istiyor. Kız on dört yaşında, bir içim su ve yumuşak başlı. Sör Renly ve Sör Loras, Robert'ın kızı yatağına almasını istiyor. Onunla evlenmesini, onu yeni kraliçe ilan etmesini istiyor. Serçeparmak... onun ne çeşit bir oyun oynadığını bir tek tanrılar bilir. Ama asıl uykumu kaçıran Lord Stark. Piçten haberi var ve kitap onda. Gerçeği öğrenmesi artık an meselesi. Şimdi de karısı, Tyrion Lannister'ı kaçırdı, Serçeparmak sağ olsun. Lord Tywin bu hakaret karşısında deliye dönecek ve Jaime'nin o cüce iblise karşı tuhaf bir şefkati var. Eğer Lannisterlar kuzeye girmeye kalkışırlarsa, Tullyler de hareketsiz kalmaz

Sen ertele diyorsun, bense acele et. En iyi jonglörler bile aynı anda yüz labutu düşürmeden havada tutamaz."

"Sen kaç jonglöre bedelsin eski dostum. Sen gerçek bir sihirbazsın. Senden sadece bir süre daha sihir yapmanı istiyorum." Salonda ilerleyerek canavarlı odaya doğru ilerlemeye başladılar.

"Elimden gelen her şeyi yapacağım," dedi usulca, meşaleyi taşıyan adam.

Bana burada kesin Dany'den konuşuyorlarmış gibi gelmedi. Hem Dany'i başa geçirmeye çalışıyorsalar niye hamile olduğunu söylesin Varys? Öldürmek de istiyor gibiydi.

İlerleyen bölümlerde böyle bir konuşma da geçiyordu Jorah ve Dany arasında. Aegon'u daha o zamandan planlamıştır diyemem, ama Dany hakkında da konuştukları kesin değil bence.

“İllyrio bizi İşgalci’nin bıçağından korudu ve ağabeyimin davasına inandı.”

“İllyrio sadece kendi davasına inanır."
 
Bir sorum var: Sanırım Ateş ve Kan'da Kraliçe Alysanne Duvar'a gittiğinde Alysanne niyet etmesine rağmen ejderhası Gümüşkanat, Duvar'ın ötesinde geçmemek için 3 kere yönünü değiştirmişti. Bununla alakalı bir kısım geçiyordu hatırlıyorsam. Bunun nedeninin başta Ötekiler olduğunu düşünüyordum. Ama başka bir iddia ise Duvar'ın büyü ve tılsımlarının büyülü şeyleri engellemesinden dolayı ejderhaları engellemesi, tıpkı Ötekiler gibi. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz merak ettim.
Büyük ihtimalle öyle. Büyü ile şekillenmiş hiçbir şey geçemiyor oradan muhtemelen.
Ama ilk kitaptaki ölü adam nasıl geçmişti? Büyüsünü zaman ayarlı mı yaptılar Ötekiler acaba. :D

"Her halükarda zamana ihtiyacımız var. Prenses hamile. Khal oğlunun doğumunu beklemeden harekete geçmeyecektir. Şu vahşilerin nasıl adamlar olduğunu bilirsin."
Bana burada kesin Dany'den konuşuyorlarmış gibi gelmedi. Hem Dany'i başa geçirmeye çalışıyorsalar niye hamile olduğunu söylesin Varys? Öldürmek de istiyor gibiydi.

İlerleyen bölümlerde böyle bir konuşma da geçiyordu Jorah ve Dany arasında. Aegon'u daha o zamandan planlamıştır diyemem, ama Dany hakkında da konuştukları kesin değil bence.

“İllyrio bizi İşgalci’nin bıçağından korudu ve ağabeyimin davasına inandı.”

“İllyrio sadece kendi davasına inanır."
Bize zaman lazım, çocuk doğmadan harekete geçmeyecek demek başka ne anlama gelebilir. Zaman istemesinin sebebi Dany işte. FAegon ile ilgili hiçbir şey yok neredeyse, bir ipucu bile yok.

Martin yüksek ihtimalle sonradan eklemeyi uygun gördü FAegon'u. Bir yerde bu yumurtalar için, en başta Dany'nin onları bir yerde bulmasını planlamıştım, sonra Illyrio üzerinden ilerlettim demişti.
 
Bize zaman lazım, çocuk doğmadan harekete geçmeyecek demek başka ne anlama gelebilir. Zaman istemesinin sebebi Dany işte. FAegon ile ilgili hiçbir şey yok neredeyse, bir ipucu bile yok.
Niye öldürmek istyor peki?

"Kız öldürülmeli," dedi Lord Renly.

"Başka seçeneğimiz yok," diye mırıldandı Varys. "Üzücü, çok üzücü."

Bize zaman lazım, çocuk doğmadan harekete geçmeyecek demek başka ne anlama gelebilir.

Dany'i önden salma planı vardı. Çocuk doğmadan da saldırmayacaklar. Savaşın da bu yüzden çıkmasını istemiyor. Halihazırdaki savaşa Dany'i de sokacak bu üç grup birbirlerini yok edecek. Dany'i desteklese bırak savaşsınlar zayıflasınlar derdi. :/ Niye zamana ihtiyacı olsun başka.
 
Bu evrende açıklanmamış gizemli olayların toplu bir listesi yapılsa güzel olur. Akla geldikçe eklemeler yapılır.
 
Niye öldürmek istyor peki?

"Kız öldürülmeli," dedi Lord Renly.

"Başka seçeneğimiz yok," diye mırıldandı Varys. "Üzücü, çok üzücü."




Dany'i önden salma planı vardı. Çocuk doğmadan da saldırmayacaklar. Savaşın da bu yüzden çıkmasını istemiyor. Halihazırdaki savaşa Dany'i de sokacak bu üç grup birbirlerini yok edecek. Dany'i desteklese bırak savaşsınlar zayıflasınlar derdi. :/ Niye zamana ihtiyacı olsun başka.
Yahu Varys'in konseyde herkesin içinde söylediklerini cidden gerçek düşünceleri mi sanıyorsun :D

Çünkü birinin onların kontrolü dışında galip gelip düzeni yeniden sağlayabileceğinden endişeleniyordur Dothrak'lar gelmeden. Dany'nin direkt karmaşanın üstüne gelmesini istiyorlar. Kurtarıcı da olmuş olur bu şekilde gelirse.

Ben bu muhabbetten FAegon hakkında tek bir ipucu bile göremiyorum, bir tane bile yok.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık