Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Spoiler] House of the Dragon (2022-)

Tarafınız nedir?


  • Kullanılan toplam oy
    98
Targaryenlerle ilgili yaptığın olumlu eleştiri yanlış, olumsuz eleştiriler de yanlış.


Az önce Fanboyca sidik yarıştırmacayı geçip daha düzgün yorum yaparsak

Bir defa olaya mimari açıdan bakarsak(ki kanımca eksik bir bakış açısı olur) diğer aileler diyara tam olarak ne bıraktı diye sormak gerekir. Diğer ailelerin kendi kale yerleşimleri haricinde dikmiş oldukları tek taş yok. Bunlara istisna hisarı sayabilirsin bir de suru o kadar.





E napmalaro bekleniyordu? Bunlar sadecr bir aile o kadar. Westeros'a kral olmaya geldik deyip milliyetçilik yapıp Essos'dan taş ustası mı getirselerdi? Valyria kanı olan? Tabi o da kaldıysa.

Targaryenler naptılar diye soracaksan eğer Ateş ve Kan Fatih Aegon ve Jaeherys kısımlarını okumanı öneririm. İlk gece hakkını kaldıranlar Targaryenlerdi. Gene Targaryenler öncesindeki devirde her küçük lordluk sorununu kendi aralarında savaşarak çözerken bunu kaldırıp kral barışı denen naneyi getirenler de onlardı. Ayrıca her ne kadar yanlış sebepletden olsa da inanç militanlarını da Targaryenler ortadan kaldırdılar. Kral Jaeherys'e kadar Westeros'da hukuk her lordluğa göre değişen keyfi bir anlayışa sahipken düzgün bir hukuk sistemini getirenler gene onlardı.

Bunlar açıkken işi ama bina yapmadılarda sınırlamak ne kadar doğru emin değilim.


Yani kısaca Targaryenker öncesi Westeros iki kalesi olan herkesin gücü yettiği her yere terör estirdiği, hukukun olmadığı bir yerken Targaryen 7 krallığı eskiye oranla daha istikrarlı, düzenli ve bir yapıya kavuşturdular.


Ha tabiki Targaryenler devri öyle aman aman parlak değildi. Hataları vs vs oldu. Ama üstte bahsettiğim kazanımları görmezden gelmek hele ki tek çivi çakmadılar demek haksız bir eleştiridir.
Tam olarak hangileri yanlış?
İşi "bina yapmadılar" a sen sınırlıyorsun. Ben "kültürel ve sosyal" olarak "kalıcı" bir iz bırakamadılar diyorum. Dikili tek taşları olan Kings Landing'i de örnek olarak verdim ve onu bile onların eseri olarak saymadığımı belirttim.
Senin daralttığın alan üzerinden gidelim madem; Dragonstone gibi bir yapıyı inşa eden Valyria taş ustaları nereye kayboldu? Bildiğim kadarıyla Dragonstone Valyria kıyametinden etkilenmedi. Volantis de keza. Valyria kültüründen gelme Targaryen'ler neden sadece yanlarına birkaç ejder alıp bir adaya tünediler de yanlarında Valyria'nın kültürünü de getirmediler? Bu milliyetçilik değil bu arada, kültür etkileşimi. Ama etkileşimde iki taraftan birinde kültür olmayınca etkileşim olmuyor tabi.

Bahsettiğin "kral barışı" geniş alana yayılmış tüm imparatorluklarda doğal olarak yaşanan bir şeydir. Pax Ottomana, Pax Romana budur. Başta bir kral ve merkezin ana gücü varken zaten ufak tefek lordlar kendi aralarında iş çözmeye cesaret edemez. İnanç militanları zaten kendi çapına kadar gücü yeten sıradan bir tarikattı, onları o kadar güçlendirip taraftar toplatan yine bir Targaryen olan Maegor'du. Önce ortalığı dağıtıp sonra toplamak marifet değildir. Sadece yürürlükten kaldırılmış bazı ufak tefek yasalardan örnek verilebiliyorsa bu zaten kayda değer bir şey değildir. Bahsettiğin uygulama sadece Kuzey'de bazı lordlukların uyguladığı bir şeydi. Keza derli toplu bir hukuk sisteminin gelmesi de aynı şekilde kıtanın merkezileşmesinin bir sonucuydu. Frey hanesi bile birleştirmiş olsa yine aynı merkezi hukuk sistemi gelirdi.
Gel gelelim Westeross 7 farklı krallığın bulunduğu kocaman bir kıtaydı. Doğal olarak çekişmelerin, savaşların olduğu bir yerdi. Buna terör ortamı demek saçmalıktan başka bir şey değil. KRallıkların birbirleriyle savaşması kadar olağan bir durum mu var?

Öte yandan Valyria'ya bakalım. Ürettikleri hukuki ve siyasi sistem kendilerine hastı, kültürel ögeleri kendilerine hastı ve tüm dünyada örnek alınıyordu. Gittikleri yerlere görkemli şehirler inşa edip sistemler kuruyorlardı. İnşa ettikleri yollar bugün bile efsane ve dünya harikası sayılıyor.
Targaryen'lerin tek yaptığı gelip hazır bir medeniyete konmak ve güçlü olmalarına rağmen hiçbir şey katamayıp üstüne bir de asimile olmak.
 
@Gutts Targların görüleri ve ensestleri olmasa şeker gibi hane. Şu halleriyle de pek çok haneden iyidirler örnek Laniister :oleyo2:

Ama bir yere kadar orası da Stark > Targ

Sebebi de şu.

Starklar çok daha asi, çok daha başına buyruk bir coğrafyada çok daha inatçı hanelerle dolu bir ortamda, durumu gayet iyi idare ediyorlar. Aralarında savaş çıkması normal çünkü Boltonlar gibi bir sürü tip vardı bazıları bitti hatta. Yönetim olarak Starkların Targlardan geride olduğunu düşünmüyorum, yönetmeyi bilen bir aile en zayıfları olarak görülen Ned Stark bile hile hurdadan anlamasa bile yöneticilik işinde gayet iyiydi.

Savaş dersek zaten ejderhaları olmadan Targlar yada diğer herhangi bir hane bire bir savaşta Starklara bir şey yapamaz.

Savaşçılık olarak da Cregan Stark en sağlam Targ ile eşit deniyor hatta eğer yaşlarını kıyaslarsak Cregan baya yaşlıyken atıyordur bu vs'yi 40larının sonu yada 50lerin başı gibi.

En başa dönersem.

Targaryenların kötü yanlarını alırsak çok klass iyi niyetli sağlam insalar. Seride 5 tane çok karakterli sağlam kişi sayacak olsan en az 2'si targ olur.
 
Son düzenleme:
Tam olarak hangileri yanlış?
Saydım işte. Saymayo unuttuğum şey şu, Targaryenler en güçsüz Valyria lordlarındandı :ehe: .



İşi "bina yapmadılar" a sen sınırlıyorsun. Ben "kültürel ve sosyal" olarak "kalıcı" bir iz bırakamadılar diyorum.
O halde kültürel ve sosyalin tanımını yapman lazım. Sen sadece bina örneği verdiğin için bina üzerinden gittim. Ayrıca o söylediğin şeyij içine girebilecek diğer konular hakkında argümanlarda bulundum.



ve onu bile onların eseri olarak saymadığımı belirttim.
Bu anlamsız argüman. Bunlar sürgün aile sadece.


Dragonstone gibi bir yapıyı inşa eden Valyria taş ustaları nereye kayboldu? Bildiğim kadarıyla Dragonstone Valyria kıyametinden etkilenmedi.

Dragonstone Targaryenlerden önce yapılmış bir Valyria ileri karakoluydu. Yani Targaryenler yaptırmadılar orayı, halihazırda inşa edilmiş kaleye çöktüler.






Volantis de keza. Valyria kültüründen gelme Targaryen'ler neden sadece yanlarına birkaç ejder alıp bir adaya tünediler de yanlarında Valyria'nın kültürünü de getirmediler? Bu milliyetçilik değil bu arada, kültür etkileşimi. Ama etkileşimde iki taraftan birinde kültür olmayınca etkileşim olmuyor tabi.
Biz burada Fatih Aegon'dan ve fetihten sonraki dönemlerden bahsediyoruz. Targaryenler neden dar denizin ötesiyle iletişim kurmadılar? Neden oradaki halklardan adaya insan getirmediler? Ya da orada bir çeşit siyasi birlik kurmaya çalışmadılar?

Bu soruların cevabını emin ol ben de çok merak ediyorum. Ama sebepler ne olursa olsun konuyla ilgisi yok. Targaryenler bir sebepten dolayo sadece çekirdek aile olarak eski bir Valyria kalesine yerleştiler. Halklarıyla iletişimlerini tamamen kestiler. Bu tercihin sebebi belirsiz ama öyle ya da böyle sadece çekirdek aile olarak bir yere yerleşmiş halkın kendi kültürünğ de yanında getirmesini bekleyemezsin.



Bahsettiğin "kral barışı" geniş alana yayılmış tüm imparatorluklarda doğal olarak yaşanan bir şeydir. Pax Ottomana, Pax Romana budur. Başta bir kral ve merkezin ana gücü varken zaten ufak tefek lordlar kendi aralarında iş çözmeye cesaret edemez
Hayır. Kan ve Ateşte yazdığına göre 7 krallık lordları Targaryenlerden ömce(yani derli toplu krallıkların içinde bile) kendi içlerinde kavga ediyorlarmış. Dediğin şey teorik olarak doğru ama bu evren için böyle değil yapacak yok bunu böyle kabul etmek zorundayız.



İnanç militanları zaten kendi çapına kadar gücü yeten sıradan bir tarikattı, onları o kadar güçlendirip taraftar toplatan yine bir Targaryen olan Maegor'du. Önce ortalığı dağıtıp sonra toplamak marifet değildir.
Pek de ufak bir tarikat olduğunu zannetmiyorum. Hatta eskiden kendileri yağma yapmadıkları sürece yollarda güvenlipi sağlayanlar onlarmış. Jae inançla olam sorunı halletti ama gene de yıldızlar ve kılıçlara da, fakir dostlara da izin vermedi.



Sadece yürürlükten kaldırılmış bazı ufak tefek yasalardan örnek verilebiliyorsa bu zaten kayda değer bir şey değildir.

Martin hukukçu olmadığı için yasalar hakkında yemek tarifleri kadar fazla örnek veremiyor. Ama gene de kitaplarda 8 yıl süren çok yoğın bir çalışmayla düzgün bir hukuk sisteminin hazırlandığından bahsediliyor.

Bahsettiğin uygulama sadece Kuzey'de bazı lordlukların uyguladığı bir şeydi.
Hayır en fazla Kuzeyde uygulanan desek daha doğru. Ejderhakayasında da sık uygulanıyordı mesela.
Frey hanesi bile birleştirmiş olsa yine aynı merkezi hukuk sistemi gelirdi.
Ama diğer krallıklar içinde gelişmemiş. Gelişseydi madem?



Buna terör ortamı demek saçmalıktan başka bir şey değil
Yazımda sadexe 7 krallığın savaşlarından bahsetmedim dikkat edersen. Krallıklar içindeki lordluklar da birbiriyle savaşıyordu.





Targaryen'lerin tek yaptığı gelip hazır bir medeniyete konmak ve güçlü olmalarına rağmen hiçbir şey katamayıp üstüne bir de asimile olmak.

Targaryenler aile aile medeniyet değil. Fi tarihinde bir türk ailesi bir şekilde ortaçağ krallığına çökse nasıl Türkleştirecekler tek başlarına? Yani yaptığın eleştiri o kadar anlamsız ki.


Yani hüüğğğ asimile oldular diyorsın ama öz be öz Westeros'da doğmuş, kendi halkları olmasına rağöen Andallara direnemeyip asimile olan diğer lordlara ne demeli o zaman? Akdlldls. Adamlar resmen Andallar gelse de asimile olsak diye beklemiş. Bir Starklar direnmiş. Ama onlar da nasıl olduysa dil ve Alfabe olarak Andal dilini kullanmaya başlamış.


Edit @ch3rlo cevap vermen gibi bir düşünceye sahipsen diğet konuda cevap ver. Ben başlattım ama biraz konunun içine ettik gibi oldu, diğer arkadaşlardan özür diliyorum .s
 
Son düzenleme:
"Stark-Targaryen kardeştir." !!!!1111!!!
Kardeş olsalar dayanamayıp en azından bi Stark'la evlenirdi Targ'lar 🤢
Bu da iyi teori bu arada. Hiç evlilikle yolları kesişmemiş iki ailenin. Kaderin bi cilvesi. Resmen zamanını beklemiş. Çünkü Buz ve Ateş kehaneti gereği iki aileden olma bir çocuk Azor Ahai olacaktı. Bunu geç de olsa fark edip hemen gözüne kestirdiği ilk Stark kızıyla evlendi Rhaegar.
 
Kardeş olsalar dayanamayıp en azından bi Stark'la evlenirdi Targ'lar 🤢
Bu da iyi teori bu arada. Hiç evlilikle yolları kesişmemiş iki ailenin. Kaderin bi cilvesi. Resmen zamanını beklemiş. Çünkü Buz ve Ateş kehaneti gereği iki aileden olma bir çocuk Azor Ahai olacaktı. Bunu geç de olsa fark edip hemen gözüne kestirdiği ilk Stark kızıyla evlendi Rhaegar.
Takıntılı bir mal olduğu için fark ediyor diyelim biz ona.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 10)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık