Birkaç arkadaşıma YKS tercih dönemlerinde yardımcı oluyorum bu aralar, bu konuyu da bir canlandırayım bu vesileyle.
Üniversite tercihi nasıl yapılmaz: İstenen bölümün geçen seneki sıralamalarına bakarak, tutturabildiğiniz en iyi sıralamadan sırasıyla aşağı yazarak yapılmaz.
Üniversite tercihi nasıl yapılmalı?
1) Türkçe bölüm okumayın, tercihen İngilizce okuyun fakat Almanca ve Fransızca da makul.
2) Okumak istediğiniz bölümün (hatta biraz abartarak, bölüm içinde özellikle önemli olduğunu düşündüğünüz derslerin) öncelikle hocalarına bakın; hangi okullardan mezun olmuşlar, tezleri neler üzerine, repütasyonları (tabii ki istatistikler bireyi tanımlamaz ama h-index puanlarına veya atıf sayılarına bakabilirsiniz) var mı, eğitiminize yurt dışında devam etmek isterseniz size yardımcı olabilecekler mi?
Gerekiyorsa laboratuvar sayılarına bakın, internetten laboratuvarların durumlarına bakın (2000'lerden kalma sistemlerle bilgisayar mühendisliği okumayın).
O bölümde okuyanlar nerelerde staj yapmışlar, mezunlar nerede çalışıyorlar, bunların ne kadarı yurt dışında çalışıyor bu gibi şeylere bakın.
3) Okulun ve bölümün yurt dışı bağlantılarına bakın. Okuyacağınız bölüm için ERASMUS+ kontenjanları kaç, hangi ülkelere/üniversitelere yolluyorlar? ERASMUS dışında değişim programları var mı? Okulunuzun çift diploma programı var mı, varsa partner üniversiteleri neler? Okuldan çıkan araştırmalar ne kadar kozmopolit?
4) Okulun konumuna, kampüsüne, öğrenci aktivitelerine bakın. Çoğunuz minimum 4 senenizi üniversitede geçireceksiniz. Yaşayacağınız şehir, eğitim göreceğiniz kampüs çok önemli. Size sağladığı konfor/eğlenceden ayrı olarak, bir işletme öğrencisinin Van'da değil de İstanbul'un göbeğinde olması çok şey değiştirir mesela. Bunun dışında gençliğinizin belki de en güzel yıllarını geçireceksiniz, okulun kulüplerine, öğrenci profiline, gideceğiniz şehrin öğrenci yaşamına uygunluğuna dikkat edin. Ekonomik kaygınız yoksa yaşadığınız şehirde üniversite okumayın, konfor alanınızdan çıkın ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir birey olmayı öğrenin.
Unutmayın, üniversitelerin taban sıralamaları yalnızca o okulu tercih eden öğrencilerin başarılarıyla belirleniyor. Öğrencilerin çoğunun doğru dürüst bir araştırma yapmadıkları aşikâr, bu da gereğinden fazla -puanca- şişirilmiş bölümler veya hak ettiği sıralamayı alamayan bölümler yaratıyor. Tabii ki öğrencilerin tercihleri bir şey ifade ediyor, bu okullar boşuna seçilmiyor fakat okuldan iyi hocaların gidip gitmediğini, yurt dışı bağlantılarının zayıflayıp zayıflamadığını ve bunların öğrencilerce fark edilmeyip aynı prestiji koruyup korumadığını bilemezsiniz. Bu yüzden araştırmanızı iyi yapmalısınız.
Yazmayı unutmuşum; okulun ÇAP ve yandal programlarına ve yatay geçiş koşullarına da mutlaka göz gezdirin. Bazı okullar bu konuda çok esnek oluyorken, bazıları gerçekten zorluyor.