Ahaha sapık VehbiBen şahsen serbest şiir türünü pek şiir olarak kabul edemediğim için, şiirlerini bu şekilde yazan yakın dönem şairlerini pek sevemedim. Bana şiir dediğinde ben ölçü ararım, ister aruz olsun ister hece. Kafiye ararım, redif ararım. Uzun devrik cümleyi 3'e bölüp alt alta yazmak şiir olmaz benim için. İçinde şiirsellik olsa bile şiir gibi gelmiyor bana.
Şu an aklıma gelenler.
Fuzuli(özellikle Su kasidesi)
Yunus Emre
Ziya Paşa(Terkibi Bentleri aşmıştır, halen daha dillerde pelesenktir)
Yahya Kemal Beyatlı
Bonus Sümbülzade Vehbi'nin ilk mısralarında kelleni alacak gibi olayım, ikinci mısralarında seni ihsanlara boğayım yaz bana böyle bir şiir diyen dönemin padişahı/yöneticisine yazdığı su şiiri kopyalayayım.
azm-ü hamam edelim, sürtüştürem ben sana,
kese ile sabunu, rahat etsin cism-ü can..
lal-ı şarab içirem ve ıslatıp geçirem,
parmağına yüzüğü, hatem-i zer drahşan..
eğil eğil sokayım, iki tutam az mıdır?
lale ile sümbülü kahkülüne nevcivan..
diz çökerek önüne ılık ılık akıtam,
bir gümüş ibrik ile destine ab-ı revan..
salınarak giderken arkandan ben sokam,
ard eteğin beline, olmasın çamur aman..
kulaklarından tutam, dibine kadar sokam,
sahtiyandan çizmeyi, olasın yola revan..
öyle bir sokayım ki, kalmasın dışarda hiç,
düşmanın bağrına, hançerimi nagehan..
eğer arzu edersen ben ağzına vereyim,
yeter ki sen kulundan lokum iste her zaman..
herkeze vermektesin, bir de bana versene
avuç avuç altını, olsun kulun şaduman..
sen her zaman gelesin, ben vehbi'ye veresin,
esselamun aleyküm ve aleykümüsselam..
Türkiye gençlerinin şiirle tanışması olabilir.Aman, kendini asmış yüz kiloluk bir zenci,
Üstelik gece inmiş, ses gelmiyor kümesten;
Ben olsam utanırım, bu ne biçim öğrenci?
Hem dersini bilmiyor, hem de şişman herkesten.
İyi nişan alırdı kendini asan zenci,
Bira içmez ağlardı, babası değirmenci,
Sizden iyi olmasın, boşanmada birinci…
Çok canım sıkılıyor, kuş vuralım istersen.
Turgut öldüğünde hepimizi işten çıkardılar. Cemal Süreya.Biraz farklı bakış açısı ile Orhan Veli Kanık derim. Yahya Kemal'i etkileyecek kadar en etkili şair.
Konu dısı oldugu icin konu sahibinden ozur dilerim ama paylasmak istedimÜstteki anekdot için teşekkürler, Orhan Veli'ye kanım ısındı bir kez daha. İyi geceler.
Güneş'in Oğlu filminde görmüştüm ben. Sen neden öyle dedin?Türkiye gençlerinin şiirle tanışması olabilir.
Ahahahahah. Efsane yav.Konu dısı oldugu icin konu sahibinden ozur dilerim ama paylasmak istedimBir tane daha Orhan Veli ve Sait Faik'le ilgili var. Bu daha hoşuna gider
bir ay boyunca balıkçılar meyhanesi denilen yerde sait faik'le buluşup içiyorlar. ellerinde de cumhuriyet gazetesi. bulmaca çözme yarışı yapıyorlar, kaybeden hesabı ödüyor. bir ay süre boyunca hep orhan veli kazanıyor, sait faik hesap ödüyor.
en son dayanamıyor sait faik:
- yahu tamam benden iyisin anladım da bir aydır yarışıyoruz, bir kez bile yenemedim seni bilader.
orhan veli de pis pis sırıtarak şöyle cevap veriyor sait faik'e:
+ tabii yenemezsin, gazetenin bulmaca ekini hazırlayan benim.
Ekşişeyler'den alıntı.
Aynen Haluk abi sayesinde muazzam bir etki bıraktı.Güneş'in Oğlu filminde görmüştüm ben. Sen neden öyle dedin?
Aslında şiirin bir manası yok gibi duruyor ama manasızlığın da güzelliği olan çok şey var zira ben saçmalıktan hoşlanırım. Tabii bir anlamı varsa da ben bilmiyorum, oturup araştırmışlığım yok.Aynen Haluk abi sayesinde muazzam bir etki bıraktı.