Zaman geçsin diye uzun bir cevap yazayım dedim ama çok uzun oldu. Genel Sohbete atsam kaybolup gidecekti. O yüzden bu başlıkta cevap veriyorum.
En azılı oda fanlarından biri olarak elimden geldiğince tarafsız bir şekilde karşılaştırdım.
Karakter çeşitliliği: İkisi de çok fazla ama Op bölüm sayısının fazlalığından dolayı şu an daha önde.
Flashbackler: Op bu konuda net olarak daha iyi. SIU gösterip gösterip elletmiyor. Hep yüzeysel değiniyor.
Genel Kurgu: Kayıp yüzyılda neler olduğunu bilmediğimizden karşılaştırmak doğru değil belki ama şu an TOG net olarak çok daha iyi. Çizeri gerçekten sağlam bir evren kurgulamış. Ha, benim görüşüm Oda'nın ileride oraları çok güzel açıklayacağı şeklinde ama bakalım.
Arc içi kurgu: İki seri de her arc bambaşka mekanlar,kişiler, olaylar kurgulamakta oldukça başarılı. Yine de Op son zamanlarda eninde sonunda her şeyi bir prensesin göz yaşına bağlandığından Tog'u minicik bir tık öne çıkarıyorum. Şu ana kadar hiç tekrara düşmedi. Maşallahı var iyi gidiyor bu konuda. Yine de Op'un efsanevi arcları hatrına berabere diyelim.
Karakter Kurgulama: Op'ta empati kurulabilen, hani üzülünce üzüleceğimiz,sevinince sevineceğimiz; ya da tam tersi olacak kadar bağlanabileceğimiz karakter sayısı daha fazla. Gerçi bu konuda Tog da fena değil ama Op'a bu konuda hakkını vermeyen çarpılır.
Duyguyu Verme: Bence Tog'un en başarısız olduğu konu bu. Op, bir geminin ölümüyle bile senin gözlerini doldurabilirken Tog bunu yapamıyor. Birkaç karakter hariç, birinin başına bir şey geldiği zaman öylece okuyup diğer sayfaya geçiyorsun. Puan Op'a gidiyor.
Çizimler: Kimisi Tog'un çizimlerini beğenmiyor ama ilk başladığı zamana göre çizimler değişti bayağı. Ayrıca renkli. Puan Tog'a gidiyor.
Bölüm Uzunluğu: Bir bölüm, ortalama 1.5-2 manga kadar tutuyor. Çoğu zaman diğer haftaya bırakıp kanser etme olayı olmuyor. Gerçi bu kanser etme olayına güncele geçtikten sonra karar vermem daha iyi olur. Tog da arc başlarını falan yavaştan alıyor çünkü.
Potansiyel: Kişiden kişiye göre değişir ama bence potansiyelleri birbirine çok yakın. İki evren de kocaman ve iki evrende de kahramanların gidecekleri çok büyük bir yol var. İki evrende de asıl gizemli olana dair çok az şey biliniyor. Tabi Op 20. yılını doldurmuş bir seri ve hala bu kadar potansiyelli olması muhteşem bir şey. Tog 2010'da başlamıştı yanlış hatırlamıyorsam. 8 yıl da fena değil ama yirminin yanında biraz şey kalıyor.
Kısaca kişisel görüşüm Op'un şu an daha iyi bir seri olduğu yönünde ama iki seri de sona erdiğinde aynı hazzı verebileceklerini düşünüyorum.