Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Sonsuz Maymun Teoremi

Bu teorem çürütüldü bildiğim kadarıyla. Teorem 1 ila 200 bin arasında farklı sayıda maymunun değişen sayıda tuşa sahip bir klavyenin önünde, bir googol yıl boyunca saniyede bir tuş vuruşuyla yazmasına dayanıyor. Shakespeare’in en az kelimeli eseri yaklaşık 885 bin civarı kelimeden oluşuyor. Hatta bir şempanzenin “şempanzeyim, öyleyse varım” gibi rastgele bir cümle kurma olasılığı 10 milyon milyarda birdir diye hesaplamışlar. Hesaplamalar da evrenin sonuyla ilgili hipotez olan ısı ölümü teorisine dayanıyor.
Çürütülebilir bir şey değil ki bu. Sonsuz maymun veya sonsuz daktilo mu var elimizde?

Alanın ne? Benim eğitimim astronomi üzerine kısaca akademik ünvan olarak ismimim başında astrom diye bi ünvan var( Bana komik gelsede :D ). Söylediğimde bu işin teorik astrofizik kısmı. Felsefeyle alakam yok pek.
YTÜ Mimarlık. Yüksek lisans sanat mimarisi. Tez konum mimari tasarımda mekan, yer, konsept ve bağlam ilişkisi. Bizim üniversitenin münazara kulübü ülkenin en iddialısıdır. Bu konu bizde farklı pencerelerden matematik, fizik, istatistik, mimarlık, uzay bilimleri ve mühendislik öğrencilerinden oluşan bir grupla temsil ediliyor. En yakın rakibimiz olan İTÜ bunu çok iyi bilir. Değil mi @Fisher Tiger

YTÜ Mimarlık. Yüksek lisans sanat mimarisi. Tez konum mimari tasarımda mekan, yer, konsept ve bağlam ilişkisi. Bizim üniversitenin münazara kulübü ülkenin en iddialısıdır. Bu konu bizde farklı pencerelerden matematik, fizik, istatistik, mimarlık, uzay bilimleri ve mühendislik öğrencilerinden oluşan bir grupla temsil ediliyor. En yakın rakibimiz olan İTÜ bunu çok iyi bilir. Değil mi @Fisher Tiger
Taşkışla'ya sadece manita kesmeye gidiyodum hazırlıktayken. Onun dışında bi bilgim yok.

Sonsuz dersen maymun da daktilo da öyle oluyor. Ben sonsuz demiyorum.
Teoremin olayı sonsuz olması zaten. Sonsuzluk kısmını atınca teoremin bir anlamı kalmıyor çünkü. Maymun ve daktilo kısmını istediğin gibi değiştirebilirsin. Klavye ve kurbağa yap istersen. Yine burada belirleyici kısım sonsuz olması. Hatta sonsuz maymun ve daktiloya da gerek yok. Tek bir maymun ve önünde daktilo olsun. Maymunun ölümsüz ve daktilonun yok edilemez olduğunu, kağıdının ve mürekkebinin hiç bitmeyeceğini varsayalım. Sonsuz zaman içinde bu maymun rastgele tuşlara bassa geçmiş ve gelecek yazılabilecek bütün eserleri yazma olasılığına sahiptir.

Aksi eşyanın tabiatına aykırı.
Bu mevzu, yaklaşımıni degiştiriyor aslinda. Felsefe ve bağlı özel koşullar olmadiği surece sonsuzlugu matemetik ve fizikte gostere bilirsin. Disiplinler arası tartismada temel farkliliklari yok sayilmamali. Ozellikle yaklasimlarin yuzunden senin mesajlarina ozel yazmadim ama bu alintiladigim mesajla olay cok degisiyor. Ytu bilirim. Yakin arkadasim ordan mezun. Lisans ordan, yuksek ve doktarasi nerden unuttum ama onlarda istanbuldaydi, kendisi bursada akademisyen şuan. Ama tek bildigim dağin tepesinde :D davutpaşa kampusunuz. 2008-9 civarlari. Şuana kadar konuda, olay hakkindaki mesajlar hep koşul ve disiplin yaklaşimi farkliligi tam kabul etmemek uzerine, buda tuhaf geliyor gozume. Belki alalim yuzunden bunlar bana normal geliyor onuda bilemiyecem.

Bir maymuna satranç öğretsek ama kümülatif şekilde patternleri öğrenmeyecek( 1 milyarıncı oynayısıyla ilk oynayışı ile arasında fark yok) yani 200 elo sabit bir maymun sonsuza dek magnus carlsen seviyesi bir bota karsı oynasa kazanabilir mi hiç?

Teoremin olayı sonsuz olması zaten. Sonsuzluk kısmını atınca teoremin bir anlamı kalmıyor çünkü. Maymun ve daktilo kısmını istediğin gibi değiştirebilirsin. Klavye ve kurbağa yap istersen. Yine burada belirleyici kısım sonsuz olması. Hatta sonsuz maymun ve daktiloya da gerek yok. Tek bir maymun ve önünde daktilo olsun. Maymunun ölümsüz ve daktilonun yok edilemez olduğunu, kağıdının ve mürekkebinin hiç bitmeyeceğini varsayalım. Sonsuz zaman içinde bu maymun rastgele tuşlara bassa geçmiş ve gelecek yazılabilecek bütün eserleri yazma olasılığına sahiptir.
Sonsuz zaman varsa niye yazmasın anlamadım.
Benim anladığım konu evren olsa bile sonsuz diye bir şeyin olmayacağının iddia edilmesi. Yani evrenler sonsuz olmayacağı içni ve ihtimal çok çok düşük olduğu için böyle bir şeyin gerçekleşme ihtimali yok deniyor.

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık