@Will Salas bu insanlar zaten makineye en yakın insanlar. Bizim için imkansız denen varyantları 1 dk lık maçlarda hesaplıyorlar. Normal bir maçta Nepo aynı durumda kalsa Magnus'u yenerdi ama Nepo'nun ilk dünya şampiyonluk maçı. O yüzden normalden çok daha streslidir. Birkaç maç yenilmeden gidebilirse Nepo bu stresi aşar ve Magnus'u yeneblir. Benim gördüğüm kadarıyla iyi hazırlanmış.
Normal maç olsaydı daha farklı olabilirdi tabi sonuçta evde pc başında oynanan oyunla şampiyonanın heyacanı bir değil ama bu da işin bir parçası sonuçta psikolojik olarakta hazır olman gerekiyor fakat ben yine dediğimi savunacağım bize göre bu adamlar çok çok iyi seviyedeler orası doğru ama makinelere yakın olma durumları 2006 da Kramik'in yenilmesiyle birlikte yavaş yavaş kayboldu. Hatta Kramnik'e gelene kadar 2004-2005'te top oyuncular kaybediyorlardı makienelre karşı
https://en.wikipedia.org/wiki/Human–computer_chess_matches.
Şu an ise konuşmaya dahi gerek yok makieneler aldı başını gitti ccrl'ye göre
https://ccrl.chessdom.com/ccrl/4040/ baktığımızdı 3500'ler havada uçuyor. O yüzden diyorumya -1'i insanın kazanca çevirmesi oyun ortasında çok zor pekala kale oyun sonu, çift fil oyun sonuna 1 piyon üstün girse %95 kazanırlar çünkü paternler belli, taş sayısı az napıcanı biliyor affetmiyolar haliyle ama oyun ortasında onu yapabilmek çok zor bu yüzden makine ile insanı kıyaslayamıyoruz artık, oyun başlangıcında yani ilk 8 hamlede şu an için 3500 olan stockfish ile 2900 olan mc arasında tabiki de 600 eloluk bir fark var diyemeyiz çünkü hamleler belli hepsi denenmiş, kötü hamleler elimine edilmiş ama oyun ortasına doğru artık çok ciddi analiz yapman lazım ve o -1'i -1,5'i kullanabilmen için o üstünlüğü bir 8-10 hamle sürdürüp (yani en doğru hamleleri yapıp) oyun sonuna götürüp kazanman gerekiyor işte zor olan tarafı bu, zaten bunu yapabilirsen dünya şampiyonu oluyorsun.
Basın toplasında zaten ian kendise de belirtiyor magnus fe4 ile şah kanadında karşı atak yakayabildiği için oyunun orada iki ucada dönebileceğini düşünmüş ondan sonra zaten c3 yapıyor ve bunun insanca bir tepki olduğunu söylüyor ve gülüyor zaten ordan sonra oyun neredeyse aşağı yukarı eşitleniyor, bir kaç yerde daha belki oyunu açma fırsatına sahip olyuor ama yine de merkezde çok ciddi kompanse yaratan at var onu kaldıramıyor, üstüne sürede azalıyor, e haliyle kazanmak için aç gözlülük yapıp kaybededebilir o yüzden oyun berabere bitiyor yani makine değil ki orada bilsin rakibin karşı atak şansı yok biz bara bakıp direkt anlıyoruz ama insan için öyle olmuyor işte.
yine burada agad'ın yorumları var olası varyantlara yönelik o da hem magnus hem de nepo için oynanabilecek yani üstünlük verebilecek şeylerin ciddi makine hamleleri oldğunu söylüyor
magnus'u yenebilme olasılığı olduğuna bende katılıyorum dediğin gibi çokta iyi hazırlanmış diğer eski şampiyonluk adayları gibi magnus fobisi'de yok, kendinede güveniyor magnus'un yaptığı hatayı maç içinde gördüm fakat devamı gelmedi gibisinden bir şeyler de söylüyor yani magnus o bir bildiği vardır demiyor, aşağılık koplekside yok kazanmak için her şeye sahip. ben magnus'cuyum fakat ian kazansada hiç üzülmem bakalım görelim nolcak