Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Spoiler] Orta Dünya Genel Başlığı

Kendi düşüncem Tom'um Eru olduğudur. Yarattığı evrende neler olduğuna tanık olmak için beden beden gezen bir gezgin. Arda'da Tom,kutsal topraklarda başka bir şahıs.

Monkey :D Luffy

bu konuyu serileri sadece filmlerden takip etmiş biri olarak zevkle okuyorum en kısa zamanda vakit ayırıp okumak istiyorum ama şunu merak ettim Tom Bombadil in nasıl bir gücü var ki tüm Mordoru bile yenebilecek yani toprağa mı hükmediyor kısaca gücü nedir?

Sanırım bir çok kişi "Yüzük, Yüzük diyorsunuz da, görünmez yapmaktan başka bir işe yaramıyor" diye düşünüyor. Bu konuyu açıklığa kavuşturayım biraz.

Filmlerde pek olmasa da, kitaplarda Tek Yüzük hakkında daha çok bilgi vardır. Yine de biraz belirsizdir. Yüzük takan kişinin kapasitesine göre güç verir. Yani Frodo, Souron gibi kullanamaz Yüzük'ü. Yüzük'ün tek bir amacı vardır, o da Sauron'a dönmektir. O yüzden insanları kullanır, uzun süre Yüzük'ü takanlar Souron'un emrinden çıkmayan kölelere dönüşür. Güçlerine bakalım;

- Görünmezlik: Aslında Yüzük, takanı görünmez yapmaz. Ruhlar alemine geçersin sadece. Frodo Fırtınatepesi'nde yüzüğü taktığı zaman, Yüzük Tayfları'nın gerçek yüzlerini görüyor. Tom Bombadil her iki alemde de yaşadığı için, Frodo'yu görebiliyor.

- Ölümsüzlük: Yüzük'ü takan kişi, yaşlanmaz. Ölümsüzlük demek pek doğru değil aslında. Çünkü yara alırsan, ölebiliyorsun. Frodo, Fırtınatepesi'nde ağır yaralanmıştır. Hatta Yüzük'ü yapan Sauron bile Elendil'in kılıcı ile darbe alıp, hem Yüzük'ü kaybetmiş, hem de ölmüştür. Bir kişi Yüzük'ü taktığı süre boyunca hayat onun için durur.

- Duyuları Güçlendirme: Yüzük'ü takanın tüm duyuları keskinleşir. Mesela Sam, Morgul Vadisi'nde orkların sesini net olarak duyabilmiştir. Frodo çok uzaktan orduların hareketlerini görmüş, Galadriel'in isteklerini herkesten daha iyi hissetmiştir.

- Diğer Canlılara Hükmetme: Bana göre Yüzük'ün en önemli gücü bu, ancak tam anlamış değilim. Sauron Yüzük'ü diğer Güç Yüzükleri'ne boyun eğdirmek için yapıyor. Ancak Elfler kurnazlık yapıp yüzükleri çıkarıyor, Cüceler inat ediyor. Geriye kalan insanlar da bildiğiniz gibi Nazgul oluyor. Bu özelliği ondan başka kullanan görmedik. Belki Frodo'nun Emyn Muil'den çıkarken Gollum'u hizmetkarı yapmasını sayabiliriz.

- Lanetlemek: Böyle bir yüzükte böyle bir güç olmaması saçma olurdu zaten. Yine de bu güç de çok belirsiz. Hatırladığım tek örnek var, Kıyamet Dağı'na çıkarlarken Gollum Yüzük'ü Frodo'dan almaya çalışıyor. Frodo da "Bana bir daha dokunursan, cehennem ateşinde yanarsın." diyor. Gerçekten de Gollum lavların içine düşüp yanarak ölüyor.

Gördüğünüz gibi Tek Yüzük o kadar basit bir obje değil. Takana göre güç veriyor yani.

Iluvatar o kadarda düşmez bence .
Herif herşeyin yaratıcısı olupta Bombadil şeklinde dünyada barınması felan...

Tanık zaten olan herşeye Iluvatar başka bir şekle girmesine gerek yok .

Kendi düşüncem Tom'um Eru olduğudur. Yarattığı evrende neler olduğuna tanık olmak için beden beden gezen bir gezgin. Arda'da Tom,kutsal topraklarda başka bir şahıs.
Eru olduğunu pek sanmıyorum. Çünkü Eru sadece dört kez Orta Dünya'ya doğrudan müdahalede bulunuyor:

- Beleriand'ı sulana gömmüştür.
- Bir Balrog ile dövüşüp ölen Glorfindel'e ikinci bir hayat vermiştir.
- Numenor topraklarını yok etmiştir.
- Yine bir Balrog ile dövüşüp ölen Mithrandir'e ikinci bir hayat vermiştir.

bu konuyu serileri sadece filmlerden takip etmiş biri olarak zevkle okuyorum en kısa zamanda vakit ayırıp okumak istiyorum ama şunu merak ettim Tom Bombadil in nasıl bir gücü var ki tüm Mordoru bile yenebilecek yani toprağa mı hükmediyor kısaca gücü nedir?
Biz de bilmiyoruz. Hiçbir ipucu yok gücüne dair. Sadece "Her şeyi yapabilecek gücü olup, hiçbir şey yapmayan" deniliyor hakkında.

Çok güzel özetlenmiş.
Bütün bu teorileri, soruları cevapları bir yana bırakırsak, hepimizin fena halde yanıldığı bir nokta var. Orta Dünya o kadar gerçekmiş gibi görünüyor, onun o kadar çok gerçek olmasını istiyoruz ki; O na gerçekmiş muamelesi yapıyoruz. Sanki birer tarihçi gibi yazılanları didik didik edip ip uçları arıyoruz. Oysa bu sadece bir kurgu. Yüzüklerin Efendisi veya Tolkien’in diğer yapıtları birer gerçek tarih kitabı değil. Zaman zaman hızlanan temposu, yükselen gerilimi ile edebi eserler. Belkide Tolkien o noktada sadece olaya biraz mistiklik biraz gizem eklemek istedi. Belki o yüzden Bombadil Yüzük’ten hiç etkilenmedi. Veya Tolkien bilerek bazı noktaları gizli tuttu, belkide sadece unuttu. İşin güzel yanı da bu zaten. Sadece bir kurgu olan bir roman bizlere bunları düşündürtüyor kendisini bu kadar gerçek hissettirebiliyorsa yüzyılın en iyi romanı sıfatını alması son derece doğal bence.

Çok güzel özetlenmiş.
Buna pek katıldığımı söyleyemem. Çünkü Tolkien resmen çığır açmış her anlamda. Silmarillion'u Orta Çağ insanlarına okut, "Bu kutsal bir kitaptır" de, inanırlar. Tolkien böyle bir kurgu yaratıp, Bombadil'i unutmuş olamaz. Zaten serinin sonunda Mithrandir onunla başka bir konuyu görüşmeye gidiyor. Ölmeseydi, öğrenebilirdik belki.

Jr. Tolkien'in hikayenin devamını getirmesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi?
Hayır. Oğul Tolkien babasının notlarını toparlayarak eksik kitapları tamamlıyor sadece.
Bütün hikayenin sonu zaten bellidir ayrıca. Dagor Dagorath olayı Tolkien notlarında taslak olarak kalmıştır. Ömrü vefa etseydi kendisi yazacaktı sonu. Şimdi yazılmaya kalkılsa bile eksik gedik olur her şey. Bu da olmaz.

Jr. Tolkien'in hikayenin devamını getirmesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi?
Tolkien'in oğlu deyince aklına orta yaşlı bir adam gelmesin. Zira kendisi 86 yaşında. Ömrünü de notları toplamaya harcamış. Silmarillion'un bazı kısımlarını kendi yazmak zorunda kalmış, bu yüzden bile kendini kötü hissetmiş. Babası kadar yaratıcı mıdır bilmiyorum, ama Orta Dünya hakkında herkesten daha bilgilidir. Orta Dünya haritasını kendisi çizmiş, çocukken babasının notlarını daktiloda yazarmış.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 14)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık