Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Monopoly

Merhaka korsan-fan ailesi :)

(Yazımın sonuna yazılması gerekebilirdi ama buraya yazma ihtiyacı gördüm kendimde. Epeyce uzun bir konu oldu ama bir günlük çalışma eseri değil.)

Sizlere çok ama çok sevdiği ve sıklıkla oynadığım oyun olan Monopoly'i huzurlarınıza sunarım.

[video=youtube;BbocoQX6QnU]http://www.youtube.com/watch?v=BbocoQX6QnU[/video]

Ve fotoğraf olarak baktığımızda ise günümüzde Monopoly ;


Oynayan ve oynamaktan çokça keyif alan bolca arkadaşımız vardır bence burada. Bu sebepten ötürü böyle bir konu açmak istedim. Hepimizin hepimiz ile paylaşacağı tüyoları vardır diye umuyorum.

Ayrıca sanırım bir çoğumuz kural defterini okumaktansa klişe kuralları kullanıyoruz. (ya da kullandık) :) Mesela ;

Bir oyuncu şehirlerden/semtlerden/vs. vs.. birine geldiği taktirde almak istemezse diğer oyuncular açık arttırmaya girerek o tapuyu almaya çalışırlar. Bilmiyorum kaç kişi bunu yapıyordu :) Ben 10-15 senedir oynamama rağmen böyle bir şeyi 4-5 sene önce "öğrenmiştim". Bunu gibi çeşitli kuralları vardır.

Ayrıca oyunda ki belki de en önemli nokta erken safhalarda "alabildiğiniz her şeyi alın"dır.

Şimdi size Monopoly hakkında yapılan çalışmayı aktarmak istiyorum. Bildiğiniz üzere Monopoly bir "zar" oyunudur ve hareketleriniz "nasıl" olacağına karar veren o "tanrısal güç" zarların ta kendisidir :) Yapılan bir istatistiğe göre oyuna ilk başladığımızda en çok gelinen noktalar şöyle bir sonuçla gösterilmiştir , yani "ilk zar" olarak tabir ettiğimiz durum ;

- Öncelikle Monopoly'nin şuanda orjinal Amerikan versiyonunu göstereyim. Siz bizim klasik İstanbul semtlerine bakıp çevirebilirsiniz kolaylıkla zaten.

-Şimdi de yukarıda bahsettiğim "istatistiği" gösteriyorum.


Buraya kadar tamamsa devam edelim :)

Başlangıç olayının bir grafiğini gösterdim ve bazılarımızın aklına gelen o soruyu cevaplandırmak istiyorum : "Ee ya çift atarsak??" Aynen öyle. Ya çift atarsak? Bildiğiniz gibi Monopoly'de çift zar atan oyuncu bir kere daha zarı "sallama" şansına sahip oluyor. Ve bu durumda işler iyice değişiyor.


Yukarıda ki diagramımızda "çift attık ama hangi sayıyı attık abi?" sorusunun yanıtını veriyor bizlere. Ve de şöyle bir şey de ben eklemek istiyorum : 3 kere çift attığımızda peş peşe , üçüncüsünde geldiğimiz nokta sayılmayıp "doğru kodese" giriyoruz. Teknik olarak 2 kere üst üste 6-6 atarak oyuna başladığımızda geldiğimiz nokta "Caddebostan" , yani kırmızı renkli olan tapuların en değerlisine geliyoruz. Böyle bir şeyin olma ihtimali ise sadece %0.00021'dir.

Çift zar atarak gelinebilen noktaların oranları ise bu grafikte verilmiştir ;


Şimdi de habi biraz "ev" kuralım arsalarımıza :) Eveet! Sıra sizde. İşte o an geldi. "Ev kursam mı lan?" diye içinizden geçirirken ilk hesaba katmanız gereken şey diğer oyuncuların kuracağınız yere olan uzaklıkları olsun. 5-6-7-8 veya 9 boşluk en ideal olanlarıdır.

Monopoly elbette sadece bir zar oyunu değil ! Öbür türlü bu kadar sürükleyici ve keyifli olmazdı değil mi ? :) Aşağıda ki fotoğrafta, videoda da gördüğünüz gibi "şans" veya "kamu fonu" olarak adlandırılan kartlar yer alıyor ;


Ve diyelim şansa geldiniz :) 16 adet farklı şans kartı var ve ;
- "Haydi yallah bakalım hapse!" diyen kartı çekme olasılığınız 1/16
- "Yuppii! Para kazandım!" deme şansınız 3/16
- Oyun üzürinde sizi bir yere "ışınlama" olasılığı da 1/2
- Hapisten çıkma şansınız 1/16
- Para ödeme ise 3/16
Etti mi şimdi 16/16 :)

Bu fotoğrafta "şans" kartlarının sizi yolladığı 9 farklı yer almaktadır. Ve bu yerler en başta bahsettiğim üzere "orjinal Amerikan versiyonu"dur.


Fotoğrafta yer alan rakamlar ise ;
- %44 oranında olduğunuz yerden devam edeceksiniz .
- %6.25 ise "yallah bakalım!" olan durum :)

Yukarıda ki fotoğraftaki olan kartların oyun tahtasında nerelere denk geldiğini gösteren fotoğraf ;


Ve görüldüğü üzere ilk iki sıra yani bizim deyimimizle "başlangıç noktası" ile "ücretsiz otopark" arası olan kısım 1. ve 2. sıra . Diğer ikisi de anlaşılmıştır sanırım :) Neyse , diyeceğim o ki "şans kartlarının" sizi birinci ve ikinci sıraya götürme olasılığı daha yüksek üç ve dörde nazaran.

Şimdi sıra "Kamu Fonları"nda ;


16 adet Kamu Fonu kartı var ve ;
- Hapse girmesi ve çıkması 1/8
- Paraya konma şansınız 9/16
- Sizi oyun tahtası üzerinde yollama şansı 1/16
- Para ödeme ihtimali 1/4
16/16 yapaar! :)


Yukarıda ki fotoğrafta kesir olarak söylediklerimin yüzdelik biçimde bir tabloda verilmiş hali. Kamu fonuna geldiğiniz anda o kamu fonundan oyuna devam etme olasılığınız %87.5 iken başlangıç noktasıan ve hapse girme olasılığı %6.25'er dir.

31 Aralık 1935

Gelelim Kodes mevzusuna burada da bir ipucu vermek istiyorum size. Hapse girdiğinizde bilindiği üzere ya 3 el içinde çift atıp çıkmamız gerekiyor , ya para verip anında çıkış yapmamız , son olarak da üç turluk şansımızı zorlayıp olmazsa para verip çıkmamız gerekiyor. Bu üç olasılık içinde ikinci olanı tercih edin , "edelim." :) Neden mi ?


%42 gibi büyük bir oranla hapisten 3 tur içinde çift zar atarak çıkma şansına sahibiz.

Kodes neden mi önemli? İşte sebebi ;


Aşağıda ki fotoğrafta da oyuncuların hapisten çıktıktan sonra ki atılan zarlar ile en çok/sık hangi noktaya geldiklerini gösteriyor ;


Ve bu grafikte de pembe/turuncu ve kırmızı renkte olan yerlerin "değerli" olduğunu gösteriyor. En yüksek oran ise ne yazık ki "kamu fonu" :)


Bir oyuncunun üç kere peş peşe çift atıp hapse girme olasılığı sadece %0.4 :) Ama o kadar karşılaşıyoruz ki daha fazlaymış gibi geliyor değil mi :) Bunun sebebi ise her 50 turda bir kişinin bunu yapma olasılığı %20 , yani göz ardı edilemez bir oran :)

İlk Demiryolları (evet iskele yoktur orjinalinde) ;


Ve şimdi en ciddi veriye geliyoruz. Oyuncuların en çok uğradıkları yerler ;


Kodese girmenin dışında en çok kırmızı ve turuncu bölgeler uğrak alanlar . Bunun sonucunda yatırımlarınızı o yöne doğru yapmanız en "mantıklı" olanıdır. Ayrıca gözümüze çarpan 1 nokta da (Monopoly - İstanbul'u baz alırsak) demiryolları ve iskeleler en çok uğranılan işlek emlak noktalarıdır.

Güzel bir kare daha ;


Şimdi ise sırada "Ne zaman bina dikmeliyim? i cevaplandırmak olacak.

Bunu size Tim Darling'in teorisine göre açıklayacağım. (Şehirler USD'ye aittir renkler yardımıyla bizde ki karşıklarını bulabilirsiniz) ;


Yukarıda ki diagramda anlatılmak istenen yatırım yaptığınızda harcadığınız paranın karşılığını "en hızlı biçimde" nerede ve nasıl alabilirimdir.

Yani (Monopoly İstanbul) Mecidiyeköy'e 3 ev yaptığınızda bu oyunun en iyi hamlesi olarak kendini en kısa zamanda belli edecektir.

Evet özetlersek eğer ;
- Mecidiyeköy'ü kaptırma.
- Caddebostan'ı kaptırma.
- Beyoğlu ve pembeleri kaptırma.
- Yeniköy veya Tarabya'dan birien sahip ol.
- Demiryollar & İskeleler'i kaptırma.

- İlk turlarda kodese girebilirsen gir ve pembe-turuncu-sarı yer alma şansını tekrar(veya daha çabuk) ele geçir.
- İnşaat yapmak istiyorsan "üç ev" ilk ve uzun süre seni ayakta tutmanın yarı sıra zengin yapar.(Olasılığı yüksek.)

[HR]İLGİNÇ BİLGİLER[/HR]


Tarihteki en uzun Monopoly oyunu 69 gün sürmüştür.

Dünyadaki en pahalı Monopoly oyununu, San Francisco’nun ünlü mücevher uzmanı Sidney Mobell üretmiştir. Değeri tam 2 milyon dolar olan bu set, 23 karatlık altın oyun alanı ve elmas işlemeli zarlardan oluşumaktadır.

Monopoly oyununda demir parmaklıkların ardında resmedilen karakter’in adı Hapishane Kuşu Jake’tir. Kendisi polis memuru Edgar Mallory tarafından hapse atılmıştır.

İnsanlar dünyanın her yerinde Monopoly oyununu oynuyor, ancak oyun alanındaki en pahalı hane yaşadıkları ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Bu hane Monopoly’nin Amerika versiyonunda Atlantic City’deki “Boardwalk”, İspanya’da Barselona’daki “Paseo del Prado”, Fransa’da en çok ilgi gören evlerin bulunduğu “Rue de la Paix” ve Türkiye’de ise İstanbul’daki Yeniköy’dür.

II. Dünya Savaşı sırasında Almanya’daki esir kamplarına gizlice sokulan Monopoly oyun kutularının içine kaçış haritaları, pusulalar ve dosyalar gizlendi. Firar edenler için Monopoly paraları yerine kutulara gerçek paralar yerleştirildi.

Birkaç yılda bir, ülkelerinin Monopoly şampiyonları Monopoly Dünya Şampiyonası için bir araya gelmektedir. Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapan 10 ülke arasında Amerika, İrlanda, Singapur, İtalya, Yeni Zelanda, İngiltere, Japonya, Hollanda, Hong Kong ve İspanya bulunuyor.

1935 yılından bu yana 2,8 milyardan fazla otel, 7 milyardan fazla ev üretilmiştir.

1935 yılından beri Monopoly oyununu oynayan insane sayısı bir milyardan fazladır.

1935 yılında Monopoly oyununun satışa sunulduğundan bu yana at, köpek, otomobil, fil, çanta ve fener gibi 20’den fazla piyon tasarımı yapılmıştır.

1970’lerde görme engelliler için Monopoly oyununun kabartmalı yazı ile hazırlanmış olan versiyonu üretildi.

1978′de Neiman Marcus Yılbaşı kataloğunda 600 Dolar fiyatla oyunun çikolata versiyonu satışa sunuldu.

Monopoly’nin stratejik iş ortaklıkları (McDonald’s’ın Monopoly promosyonu) ve farklı platformlara taşınması (ilk bilgisayar oyunu) onu herkesin bildiği kültürel bir ikon haline getirdi. Amerika’da Monopoly’nin posta pulları basıldı.

2008 yılında Dünyanın farklı noktalarındaki Monopoly hayranları Monopoly Dünya Şehirleri versiyonunun satışa sunulmasının şerefine birleşti. Birlikte aynı anda en çok insanın Monopoly oynama rekorunu kırdılar. Tüm dünyadaki etkinliklerde yaklaşık 3000 kişi “Başlangıç noktasından geçti”.

2008 Mobil Mükemmelliyet Ödülleri’nde (Mobile Excellence Awards) Monopoly Here & Now oyunu “En İyi Mobil Oyun Ödülü”nü kazandı.

2009 En İyi Uygulama Ödülleri’nde (Best App Ever Awards) iPhone için hazırlanan Monopoly Classic oyunu “En İyi Zar Oyunu” ödülünün sahibi oldu.

2009 AppAdvice Uygulama Ödülleri’nde (AppAdvice App Awards) iPhone için hazırlanan Monopoly Here & Now oyunu “Kutu Oyunundan Esinlenen En İyi Oyun” ödülünü kazandı.

2009’da Monopoly ve Google birlikte Monopoly City Streets oyununu geliştirdi. Oyun, Google Maps üzerinde 3 ay oynandı. 1,4 milyondan fazla kayıtlı kullanıcı, tüm dünyadan 17 milyon ziyaret, yaklaşık 1 milyar sayfa görüntülemeyle oyunda 9 milyon cadde satın alındı ve 175 milyon ev inşa edildi.

2010’da Monopoly’nin iPhone uygulaması geliştirildi.

2010’da tüm Türkiye’nin oylarıyla seçilen birbirinden güzel 22 şehrimiz Monopoly Türkiye’de yerini aldı.

2013’te Monopoly’nin yeni piyonu, Facebook üzerinden yapılan ve 1 ay süren heyecanlı bir oylama süreci sonunda belli oldu. Kedi piyonu, 185 ülkeden gelen oyların yüzde 31’ini toplayarak Monopoly ailesine katıldı, ütü piyonu ise emekliye ayrıldı.


Umarım okurken "Vayy be anasını satayım!" dedirtmişimdir çoğunuza :)

İyi günler korsan-fan ailesi :)
 

Roronoa Zoro

Vay anasını, sık kullanılanlara atayım da oynamam gerekirse açıp hatırlarım :D
 
Severim böyle istatiksel hesapları
Ama monopoly ve tabu gibi oyunları oynayan bir çevrem olmadı hiç :/ online olarak tadı çıksa süper olurdu kf olarak girerdik :D
 
vay be. böyle olasıkları falan hiç düşünmemiştim karambole oynuyorduk hep :D Oynarsam açacağım burayı bakalım taktikler ne derece yarıyor
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık