mother'ın hem smoke hem protector olması benim de aklıma yatan açıklama.
Daha fazla üzerine düşündüğümde şöyle bir fikir geliştirmiştim. Sorun Protector-smoke ayrılmadan tek kişi üzerinden devam etmesi gerekirken mother'ın ikiz çocukları sahiplenmesi ile başlıyor. Günü geldiği zaman birisine görevi devredecek ve diğerinin ya adadan ayrılması yada ölmesi gerekecekti ancak mother'ın seçtiği mib iken adadan ayrılmak isteyen de o idi. O yüzden kendi ölümü ve devamında Jacob'un yapma denileni yapması ile protector-smoke dualitesini yaratmayı planladı ve başardı. Ancak smoke kendi yaratılışına sahip olarak kaynaktan ayrılınca geriye kalan kaynağa giren mib’in anıları, öfkesi ve sebebi olan adada hapsolmuşluk hissi kaldı. Sürekli olarak adadan ayrılmanın ve kaynaktan koparak tüm dünyaya karanlığını yaymanın yolunu arayan smoke ortaya çıkınca yok edilmesi için uzun süreli bir plan hçdaha harekete geçmiş oldu, o planın başrolleri de bizim lostielerdi.
Dizinin daha kısa planlanmış olduğunu düşününce aslında senaristlerin ikinci sezon içinde mother jacob mib gibi karakterlerdense zamanı gelince Desmond üzerinden bir final anlatımı kurmayı planladıkları gözüküyor gibi. O zaman da arkası yarın şeklinde bölümleri yazdıkları biliniyor ama Desmond daha basit ve oturaklı bir final için en uygun karakter olarak sivrilmeye de başlıyor. Bunlara rağmen felsefi olarak bağlamak istedikleri noktadan da çok koptuklarını düşünmüyorum. Jack ve John ikilisiyle değil de yüzyıllar öncesinden Jacob ve mib ile bir anlatım yapmak zorunda kaldılar gibi bakıyorum olaya.
Dizinin uzatılmış olmasının bir iyi yanı katman katman ada hakkında açıklamalara sahip olarak ilerlemenin verdiği zevk aslında. İlk iki sezonda adaya düşen lostieler gibiyiz izleyici olarak,üçüncü ve dördüncü sezon kendimizi others yerine koyabilecek kadar bir şeyler öğrenmeye başlıyoruz, beşinci sezon genel olarak en sevilmeyen sezon olsa bile Dharma arc olması bile bence epey güzel yapıyor ve adanın gizemlerinin çoğu önümüze serilmeye başlıyor, son sezon da Jacob yada mib kadar hakim oluyoruz olaya zaten
yine havada kalan şeyler var mesela neden black smoke diye bir şey olmak zorunda neden öyle bir denge var ya da bu denge metaforik bir şey mi? ya da dizi sonunda adadaki en iyi kalpli isnan protector oldu. mother karakteri gerektiğinde bir kadının kafasını taşla ezebilecek bir köyü diri diri yakabilecek kadar dark side içinde barındırıyor ama hurley nin devralmasıyla black smoke kim olacak mesela ? benjamin linus aslında giderdi ama o richard’ın görevini aldı.
bence bu black smoke açıklamasının hiçbir tutarlı yanı yok. mother karakteri black smoke olmasa daha rahat açıklardık ama bir sürü işaret var buna dair.
mib in öfke hissettiğini düşünmüyorum. sayid i hatırla, kaynağa bağlı suya girdiği gibi hiçbir duygu hissetmemeye başladı. mib direkt source un içine daldı . duygu hissedemiyor. hatta insanlarla olan ilişkilerinde kaç kez kendisine ihanet edene karşı sinirlenmedi. mib in olayı jacob ın kardeşinin bilincine sahip ve adada cesedi bulunan herkesin bilincini sömürebiliyor. mib in adadan çıkmak istemesinin bu denli güçlü olması bence öfke değil, ilk sömürdügü insanın amacından başka bir motivasyonu olmaması.
bence dizide havada kalmış en önemli olay bu . sabaha kadar konuşsakta bir yere varamayız.
favori bölümüm the constant ile 3. sezon finali bence dizinin açık ara en iyi bölümleri. richard ın hikayesinin anlatıldığı bölümde buna ek sayarım. onun dışında desmond, locke ve sawyer merkezli bölümleri çok severim . eko ve hurley merkezli bölümlerde çok iyidir. sezon olarakta 2. sezon başından 3. sezon finaline kadar bence muhteşem. buna ek olarak 5. sezon ilk yarısı da dizinin en iyi periyodu (lafleur reissss) .
john un zirvesi su sahnefinal bölümüne bakarsak, duman hem tüm insanların içinde olan dolayısıyla kaynağın da içinde iyiyle ve beyazla dengede olan kötülüğün metaforu olarak açıklandı. İlk sezonlarda da buna tam benzemese de insanın iyi ve kötü yanını izleyip sorguya çeken bir şeymiş gibi gözüküyordu. Siyah beyaz dualitesi dışında bir de inanmak ile bilmek üzerine yoğunlaşıyordu dizi. John'un şüphesiz inancı ile Jack'in tamamen mantıksal bakışı bence dizinin üzerine kurulduğu ana çatışma öğesi olarak kalmaya devam etti. Finale geldikçe hikaye şeklen büyüdü ve genişledi o yüzden de iyi kötü savaşı gibi klasik bir düzlemden okumaya zorladı gibi izleyiciyi. O yüzden dizi finalini ve mitolojisini hikayeyi genişletip bitiren kısımlar olarak görüyorum. Dizinin asıl anlatısı benim için jacob yada mib hikayesi değildi. Smoke bir final bossa dönüşünce hikayenin kurgusu da teklemeye başladı ve bin tane spekülasyona uygun halde bırakıldı o kısım
Son izlememde favori bölüm 2x3 Orientation oldu benim için. Desmond bölümleri zaten genel kanı olarak da dizinin kendi kalibresinin bile üzerine çıkan bölümler olarak görülüyor o yüzden ayrılıyor diğerlerinden. Ancak 5. sezondan sonra tek Orientation bölümünü tekrar yayınlasalar ve bitirseler o bile efsane bir final olurdu benim gözümde.
o bölümde John'un babasıyla arabada yaptığı konuşma bile adaya geliş sebeplerini açıklar nitelikte gibi. Jack'in hatchin içinde Desmond'ı görmesi ile başlayıp onun peşinden gittiğinde yaşadığı mental çöküş ve geri dönüp John tarafından ikna edilişi bile karakterin 6 sezonluk hikayesinin mini özeti gibi gözüküyor