Hayat (2023)
3h 13m | 13+
www.imdb.com
97. Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü kategorisinde yarışmak üzere Türkiye'nin aday adayı olan film, babasının zoruyla nişanlanan Hicran'ın ailesinin evinden kaçmasını ve sonrasında gelişen olayları konu alııyor. Ben çok beğendim şahsen. Zeki'ye tam ısınamamıştım ve biraz önyargım vardı açıkcası ama iyi ki izlemişim dedim filmin sonunda. Zeki bizden biri, anlatış şekli o kadar içten ve doğal ki. Nuri ile aralarında ki en büyük fark bu gibi hissediyorum. Film 3 saat sürüyor ama wikipedia da 3 saat 12 dk yazıyor ve ben bu kesilmemiş versiyonunu hiçbir yerde bulamadım.
Film izledikten sonra Doç. Dr. Yavuz Adugit’in bu film üzerine yazısını okumanızı tavsiye ederim. Dili biraz ağırdır ama çok iyi tespitleri var.
Cehennemde yaşayan babaların kızları asla cenneti yaşayamazlar. Mehmet, kızına acı çektirdiği için acı çekmiyor, acı çektiği için kızına acı çektiriyor. Onun da en az Hicran ve bizim kadar kurtuluşa ermeye ihtiyacı vardır
t24.com.tr
Bu yazıdan bazı alıntılar:
''Filmi gerçekçi kılan, her gün orada burada karşımıza çıkan ilişkilerle iş görmesi değil, iş gördüğü ilişkilerin ardındaki ruhu görünür kılmasıdır.''
''Baba kızını sarmıyorsa, kız babasının gölgesine sarılacaktır.''
''Nietzsche'nin deve metaforu en çok babaya uyuyor olmalı. Baba olmak, Babanın-Adının yükünü taşımaktır. Yükün ağırlığı altında sendeleye sendeleye yürüyen, küçük bir engelle karşılaşınca dört dizi üstüne çöken bir deve... Düşen baba ne yazık ki herkesi aşağı çekecektir. Cehennemde yaşayan babaların kızları asla cenneti yaşayamazlar. Mehmet, kızına acı çektirdiği için acı çekmiyor, acı çektiği için kızına acı çektiriyor. Onun da en az Hicran ve bizim kadar kurtuluşa ermeye ihtiyacı vardır. Kurtuluş, herkesin elbirliği yapmasından geçer. Elbirliği yapmak ne çıkar birliği yapmaktır ne de aynı politika veya ideolojide buluşmaktır; yaratılan her güçlü söze -filme, kitaba, esere…- ufkumuzu açmaktır.''