Stalker (1979)
Arkadaşlarla "Bi' Tarkovsky filmi izleyelim be" diyip izledik. Filme girerken, ne konuya dair bir bilgim ne de filme dair beklentim vardı. 3 kişi izledik ve üçümüz de pek memnun kalmadık. Film iyi ama bir şeyler eksik, daha doğrusu fazla. 2 saat 45 dakika film fakat cidden bu filmin 1,5 saatten daha uzun olması için fazla zorlanmış gibi geliyor, 5 dakika boyunca 0 konuşma ve 0 sahne değişikliği ile geçen bir çok kısım var. Film içerisinde evet güzel sözler var, hatta en sonlarda çok güzel bir monolog var fakat o ana kadar film o kadar sıktı ki o sahnenin etkisini aldı götürdü benden. Film bittiği anda "Oh be!" dedim.
Öncelikle filmin sonlarına doğru Oda'da Profesör'ün bomba getirip de o bombanın herhangi bir şeye etkisi olmaması çok saçma geldi. Yazar bile destek çıkmasına rağmen, hatta bombayı patlatmaması için hiçbir çaba sarf edilmemesine rağmen bir anda hiçbir şey demeden vazgeçiyor ve bombayı bozuyor. 1 metre önlerinde bomba varken (hem de patlamaya hazır bir bomba) felsefik konuşma yapmaları çok zorlama geldi. O bomba çıktığı anda "Buraya kadar meh ama finali güzel olacak gibi" diye düşündüm ama bu da fos çıktı. Filmin en sonunda ise İz Sürücü'nün karısı derinleştirilmeye çalışılmış ama onun da etkisi o noktada cidden düşük.
Filmden sonra ise bir bakayım genel olarak millet neler düşünmüş diye, IMDB'de 8.2/10, letterbox'ta ise 4.4/5 verilmiş. Hatta zevkleri bana oldukça yakın olan kişiler bile 5/5 basmış. İnsanlar TOP listelerinde oldukça yükseklere falan koymuş, çok şaşırdım.
Normalde 6,5/10 verecektim fakat sırf Tarkovsky diye inisiyatif yapıp 7/10 veriyorum.