Kreutzer Sonat-Şeytan-Peder Sergi kitaplarını okudun mu?Okuduysan yine benzer şeyler düşünmüşsündür muhtemelen.Yazar özellikle hayatının son yıllarına doğru bu kafaya giriyor.Kendi din-ahlak kuramıyla yaşamaya başlıyor.Cinsellik ve maddiyattan uzak,kendini dine adamış(Hristiyanlık değil) şekilde geçiriyor diye biliyorum son yıllarını.
Din Nedir?
Lev Tolstoy
Kitap Arkası:
Rus edebiyatının devlerinden olan Tolstoy (1828-1910); "Din Nedir?" adlı eserinde, resmi Hıristiyanlık ve Kilise'yi sorgulayıp, insanın var oluş gayesi, Tanrı ve Dünya ile nasıl bir bağ kurması gerektiği sorusuna eğiliyor.
"Dinin temelleri, yüksek insani olgunluğa varmış kimselerce, insanın, üzerinde gücünü hissettiği Sonsuz Varlık ya da varlıklarla kurduğu ilişki olarak açıklanmıştır. Değinilen ilişki kişilere, zamana göre ne tür değişiklikler gösterirse göstersin, insanın dünya yolunu çizmeye çalışmış, bu yolda nasıl davranılacağı hakkında kurallar koyma çabasına girmiştir."
Yorum:
Tolstoy’un din anlayışı biraz farklı. Kitapta çok Hristiyanlık eleştirisi var. İnsanların mutluluğu için dinin bir gereklilik olduğunu ama günümüzde insanların dinleri bozduğunu savunuyor.
Tolstoy zaten kilise üzerine yaptığı eleştirmeler sonucu aforoz edilmiş biri. Tolstoy için din, vicdan ve inanç meselesi. Kendisinin inancı bana Deist gibi geldi. Tolstoy’un 24 yaşındayken günlüğüne yazdığı bir yazı:
'Tek bir şeye inanıyorum: Güzel Tanrı'ya, ruhun ölümsüzlüğüne ve eylemlerimizden dolayı göreceğimiz ebedi cezaya. Teslisin sırrını ve Tanrı'nın oğlunun doğuşunu anlamıyorum; ama atalarımın inancına saygı duyuyor ve onu reddetmiyorum.'
Sürekli din güzellemesi yapıp, okumuşlara ve bilime sallıyor Tolstoy. Bu beni bazen çok rahatsız etti. Anna Karenina gibi bir şaheser yazmış yazar nasıl kahvedeki amcalar gibi sözler ediyor şaşırdım açıkçası. Puanım 4/10
Hep de taş gibi kadınlar var yancıDan brown-kayip sembol.
Olmadi danny boy.2 kitap okudum ama konu planı aynı,sonuca gidiş aynı,hatta kötü karekter benzerinin bile geçmiş benzerliği de aynı.
6/10 diyelim.
Okumadım. Evet daha başka bir sürü kitabı var aynı tarzda. Pek benlik degil.Kreutzer Sonat-Şeytan-Peder Sergi kitaplarını okudun mu?Okuduysan yine benzer şeyler düşünmüşsündür muhtemelen.Yazar özellikle hayatının son yıllarına doğru bu kafaya giriyor.Kendi din-ahlak kuramıyla yaşamaya başlıyor.Cinsellik ve maddiyattan uzak,kendini dine adamış(Hristiyanlık değil) şekilde geçiriyor diye biliyorum son yıllarını.
Olaylar profun şifre çözmesi ile ilgili olduğundan hikayeye mağdur olan taraf olarak girip,1 nolu sevgili adayı olarak çıkıyorlar.Hep de taş gibi kadınlar var yancı
Türkçesini bekliyorum bu serinin uzun zamandır. Sadece bu birinci kitabı çevirdiler. Beklemekten ağaç olduk ya
Albayın hikayesini okurken bi ara ne okuyom diye kitabı kontrol ettim değişik kafayla yazılmış ama baya takdir ettim. Dune sub'unda çok yazılıyordu Hyperion'u okuyun vs. diye dune'dan daha çok beğendim, haklılarmış.
Onu öğrenince bende dumura uğramıştım. Ağzımıza bi kaşık balı çalındı öyle kaldık.Türkçesini bekliyorum bu serinin uzun zamandır. Sadece bu birinci kitabı çevirdiler. Beklemekten ağaç olduk ya