@Sogotoh Sokrates
Yaklaşık 2.400 yıl kadar önce tombul, uzun burunlu, pasaklı, nevi şahsına münhasır, nadiren yıkansa da karizma sahibi olan ve yalnızca sorguladığı için ölüme mahkum edilen bir adam olan Sokrates, kendisini insanı tatsız biçimde ısıran yapışkan bir at sineği olarak görüyordu; rahatsız edici olsa da bir zararı yoktu; onu sevenler kadar tehlikeli görenler de vardı. Gününü oradan oraya dolaşmakla geçiren, insanlara bildiklerini düşündüğü şeyleri esasında bilmediklerini fark ettiren biriydi; kısa süreli sohbetlerinin ardından insanların zihninde bir şok etkisi yaratmayı başarıyordu. Bunun bir örneği pazar alanında karşılaştığı bir ordu komutanı ile "cesaret" üzerine yaptığı konuşmada ortaya çıktı; yalnızca 20 dakikanın ardından komutanın kafası karışmıştı bile. Bir başka örnekse şöyledir:
Aldatmanın ahlaksızlık olduğunu düşünen Euthydemos'e, Sokrates, "Kendisini kötü hisseden ve intihar etme niyeti olan bir arkadaşını kurtarmak adına onun bıçağını çalmanın aldatma olsa da ahlaksızlıkca değil bilakis ahlaki değil midir?" diye sorar. Eli kolu bağlanan Euthydemos, "Evet." der.
Sokrates'in arkadaşlarından biri olan Khairephon, Delphi'deki Apollon kahinine gider. Cevapları genellikle bulmaca şeklinde olan kadın, "Sokrates'ten daha bilge var mı?" sorusuna, "Hayır, Sokrates'ten daha bilge kimse yok." cevabını verir. Sokrates ise duyduklarına inanamaz ve ben bu kadar az şey bilirken nasıl olur da Atina'daki en bilge kişi olabilirim, diye düşünür. Daha sonra yıllarını insanlara sorular sorarak geçiren Sokrates, çoğu insanın yaptığı işlerde iyi olduğunu; fakat kimsenin hakiki bilge olmadığını fark eder ve kahinin ne demek istediğini anlar.
Sokrates, yüz yüze konuşmanın daha iyi olduğunu düşünmüştür. Bu sayede konuşulan kişinin kişiliğinin hesaba katılması ve kişiye uygun mesaj verilebileceğini düşünmüş ve ardında yazılı hiçbir şey bırakmamıştır. Bu sebeple de bugün Sokrates hakkında bilinen birçok şey, öğrencisi Platon'un "Platon Diyalogları" isimli eserden öğrenilir. Ancak bu sayede yalnızca fikir edinmiş oluruz, zira Platon, Sokrates'in ağzından kendi fikirlerini empoze etmeye çalışmış da olabilir.
70 yaşına geldiği zaman Atinalı Meletos onu, tanrıları ihmal etme ve yerine başka tanrıları koyma iddiasında bulunarak mahkemeye verdi. Atina'lı gençleri yoldan çıkarmakla suçlanıyordu. İstese 501 kişilik jüriyi ikna edebilecek olan Sokrates, bunu yapmak yerine, Atinalıların ona ömrü boyunca bedava yemek vermesi gerektiğini söyledi ve onları daha da kızdırdı. Zehir içmeye zorlanarak yaşamanı yitirdi.