Abi budur, bunun ustune soz soylenmez artik. Kac zamandir Garp’in bencil, Roger’den baskasini dusunmeyen, kutsal ejderlerin mandasi olan bir denizci oldugunu soyluyorum zaten o yuzden sevmiyorum. Duygularima tercuman olmussun. Eline saglik ustatBiraz One Piece ve Oda hakkında içimi boşaltacağım. Burada Garp Wb Roger adamlık filan tartışmalarını görünce yazasım geldi.
Garp'ı severim ama Oda'nın hikaye anlatımının kurbanı bir karakter her konuda. Ama bu da onun karakterini ve psikolojini aslında ilginç kılıyor. Marineford sırasında Ace konusunda ikilemde kaldıktan sonra hiç birşey yapmaması hoşuma gitmişti. Hiçbir zaman mükemmel görünen ve tepki veren karakterleri sevmedim. O yüzden umursamıyorum pek ama Oda'nın işleri bu bölüm harald a söylettiği "hükümet yozlaşmış olabilir ama denizciler insanları kurtarıyor" vs.. gibi açıklamalar artık sinirimi bozmaya başladı. Garling ve adamları çocuk kadın demeden köle katliamı yaparken şezlonga uzanmış tatil yapıyor paşam. Sadece Roger'ın adını duyunca harekete geçiyor. Karakteri beğenmedim coşmadım ama Xebec korsanda olsa kötü biri değil sadece dünya dominasyonu gibi büyük hedefleri var. Sözde delikanlı korsanlar(iyi kalpl eşkiyalar) olan Shanks veya Newgate'den daha kötü birşey yaptığını görmedik. Shanks ve Wb'nin büyük hedefleri yok.
Gelecekler bölümler konusunda bir spekülatif konuşacağım ama Sırf Shakkyi kurtarmaya giden bu adam Roger ve Garp yüzünden yenik düşüp sonrada hükümet tarafından ortadan kaldırıldıysa Garp ve Roger yüzlerine tükürmek gerekiyor.
Oğlu bile tüm bu bullshiti görmüş yeter demiş kendi organizasyonunu kurmuş. Garp gibi kudretli bir adam bunu göremeyecek kadar yetersiz mi? Denizcilik yoluna neden bu kadar tutkulu. Oda sözde Garp'ı denizcilerin içindeki bir muhalefetmiş, mantığın sesiymiş gibi konumlandırmaya çalışıyor. Amiral olmak istemiyor sword falan filan vs. eee bu adam denizcilere bu kadar aşıksa. Filo Amirali olup çok sevdiği denizciliği değiştirmeye çalışırdı.
Oda iyi bir yazar boş bir insan değil özellikle insan doğasının romantik ve idealist yönünü ifade etmekte inanılmaz bir yeteneği var. Hiç yoktan normal bir anı bile kimsenin unutmayacağı özel anlar olarak resmetmekte gerçekten inanılmaz ve rakipsiz.
Jaya'da Teach ve bizimkilerin ilk karşılaşması, Roger'ın one piece'i öğrendiğinde verdiği tepki, Merry'nin son anları vs. say say bitmez.
Ama şahsi fikrimce Oda derin veya bir konuyu farklı boyutlarıyla ele alan bir kişiliğe sahip değil. Her şeye çoğu zaman yüzeysel yaklaşıyor o yüzden her zaman ele aldığı temaların altında eziliyor ve absürtlük çocuksuluk ile bunu maskelemeye çalışıyor.
Naruto, Bleach gibi serilerdeki gördüğümüz kusurlu düzen ve yozlaşmış yapıların olduğu evrenlerin aksine One Piece evreni böyle değil. Dünya hükümeti yeşilçam kötü adamı seviyesinde komik kötücül bir yapı kurulduğu günden itibaren. Büyük bir günahın ardından kurulmuş tarihi silmek zorunda kalmış propagandayı sürdüren bir yapı. Yani iyi niyetlerle kurulmuş yozlaşmış bir yapı yok ortada. Don Krieg'den itibaren gördüğümüz her kötü adam dünya hükümetinin neden olduğu veya göz yumduğu tipler sadece Enel hariç.
Arlong: Düzenin desteklediği ırkçlığın ayrımcılığın yarattığı bir karakter ve Jinbei'nin shichibukai konumu sayesinde serbest kaldı ve denizcilere rüşvet veriyor.
Wapol: Hükümetin onayladığı tek yönetim şekli olan Monarşi'nin güç verdiği bir soylu.(yeterince para kazanınca başka bir adanın lideri oldu)
Crocodile, Doflamingo & Moria: iki shichibukai
Lucci: Hükümetin emir kulu
Ceaser: Yine hükümet ve yonkolar tarafından fonlanan biri.
Yonkolar: Her ne kadar sözde Hükümetin düşmanı olarak gözükseler de hükümetin memnun olduğu düzenin yapı taşları ve gatekeeperları resmen. Denizcilerin yonkolara adamlarına ve adalarına dokunması yasaklanmış. Yonkolar hükümete veya kutsal ejderlere bir tehdit oluşturmuyorlar. Roger tüm herşeyi öğrenmesine rağmen elinden birşey gelmeyeceğini anladı. Çünkü Imu'nun düşmesi için Nika meyvesinin D klanından bir isim tarafından yenmesi ve poseidon olan deniz kızının belirli bir yaşa kadar olgunlaşması gerekiyordu.
Luffy hiç hükümet ve sistemle alakası olmayan ciddi kötü bir korsanla karşılaşmadı. Bana bu dünya aslında gri korsanlar böyle şöyle denizcilerde aslında yozlaşmış olsalar da iyiler. smorker fujitora gibi hikayelerle gelme.
+ olarak Devrimi konu alıyorsun insan özgürlüğünden bahsediyorsun, Tanrı Nika warrior of Liberation diyorsun ama Luffy ve hatta devrimcilerin bile yaptığı şey bir monarşiyi yıkıp diğerinin yükselmesini sağlamaktan ibaret. Bir alternatif yok bu dünyada. Sabo, Cobraya biz iyi kralların düşmanı değiliz merak etme filan diyor sanırım one piece de en fazla hayal kırıklığına uğradığım anlardan biri. Bu mangada iyi motivasyonları tartışmasız olan tek organizasyon devrimciler. Onların bile ilginç bir bakış açısı yok.
Belki Oda Japon olduğu içindir diyeceğim ama bilemedim alternatif sunmuyor adam. Yanlış anlaşılmasın monarşi kötüdür demiyorum sadece Oda yarattığı evrende düzeni değiştirme gibi süslü temalarda bu kadar dar olmamalıydı.
Son düzenleme: