Belirli bir çizgi roman okuma alışkanlığı edinmeden eski serilerden çok keyif alacağını tahmin etmiyorum ama önereyim. Jack Kirby, Iron Man hikayelerinin çizerliğini bir iki sayı haricinde hiç yapmadı. Jack Kirby için Iron Man'in kurucu ekipte yer aldığı ilk Avengers sayılarını okuyabilirsin, belirli bir süre Stan Lee ve Jack Kirby götürüyorlar. Güzel çizgi romanlar onlar. Yalnız hem Jack Kirby bir noktada ayrılıp Don Heck'e devrediyor, hem de 16. sayıda Avengers ekibi değişip Iron Man, Thor gibiler yerlerini günümüzde "Cap's Kooky Quartet" olarak anılan ekibe bırakıyor. Jack Kirby bu arada kaç sayı Iron Man çizmiştir emin değilim. Avengers serisi zaten 40. sayılar civarında Roy Thomas'ın yazarlığa başlamasıyla şahlanıyor, Thomas'ın seriye alıştıktan sonraki yani 50. sayılardan 100. sayıya kadar olan süreci Stan Lee sayılarına kıyasla daha çok tavsiye ederim.
Eski Iron Man dönemlerinden 70'ler sonu gibi başlayan önce David Michelinie & Bob Layton'ın yazdığı, ardından Dennis O'Neil'ın devam ettirdiği, sonra bir kez daha David Michelinie & Bob Layton''ın yazarlığa geçtiği 8-10 yıllık dönemi tavsiye edebilirim. Özeellikle Dennis O'Neil'ın yazdığı sırada Tony Stark'ın iyice dibe vurduğu sayılar etkilemişti. Bunun dışında 90'lar sonu Kurt Busiek dönemi, 2000'lerdeki Matt Fraction dönemi güzeldir.
Stan Lee ve Jack Kirby üzerinden tavsiye verecek olursam da Fantastic Four ve Thor bu ikilinin ortaklığının kesinlikle zirve işleri, eğer Lee & Kirby okumaya karar verirsen bu iki seriye bakmanı öneririm. Fantastic Four'la ilgili zamanında Kayıp Rıhtım'a bir yazı yazmıştım, onda hangi sayılara öncelikli olarak şans verilebileceğini falan da değerlendirmiştim, aşağıya bırakayım yazıyı. Hem 60'lar dönemi Marvel'ını daha iyi anlamaya da yardımcı olabilir.
Fantastic Four çizgi roman dünyasıyla tanışın. Marvel Klasikleri, Stan Lee ve Jack Kirby'nin önemli işlerinden Fantastik Dörtlü ile başlıyor.
kayiprihtim.com