Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Teori] Elden Ring: Shadow of Erdtree Üzerine Teori

Oyunun odak noktası şüphesiz ki Miquella olacak. Açıklanan görselden, ana oyundaki kesilen içeriklere bakarak bunu rahatlıkla diyebiliriz. Miquella kimdi? Unutanlar ve lore'a dikkat etmeyenler için kendisinden biraz bahsedelim.



"Kardeşim sözünü tutacak. Bir tanrının bilgeliğine ve cazibesine sahip. O Empyrean arasında en korkutucu olanıdır."
Malenia

Kraliçe Marika ve Radagon'un oğlu, aynı zamanda Malenia'nın ikiz kardeşi olan Miquella bir yarı-tanrı ve daha önemlisi Marika'nın varisi olan 3 Empyrean'dan birisidir.

Miquella ve Malenia lanetli bir şekilde doğmuşlardı. Miquella sonsuz gençlikle lanetlenmişken, Malenia ise çürümeyle lanetlenmişti. Çok yakın olan ikizler birbirlerine bir söz verdi; Malenia, Miqeulla'nın kılıcı olup onu koruyacak, Miquella da üzerlerindeki lanetli bozacak...

"Altın Düzen fundamentalistlerinin efsunlarından biri. Babası Radagon'dan genç Miquella'ya bir armağan... Ve yine de genç Miquella Altın Düzen'i terk etti. Çünkü Malenia'nın lanetli çürümesine faydası yoktu. Bu "alaşımsız altın" başlangıcı oldu" Radagon's Rings of Light

Altın Düzen'de aradığını bulamayan Miquella alaşımsız altını yaratarak; dış tanrıların müdahelesini engelleyecek ve Malenia'nın önlenemez çürümesini durduracak iğneler yaptı.

Bir süre sonra yeni bir Erdtree yaratma umuduyla küçük bir fidanı kendi kanıyla sulamaya başladı.Elphael kalesinin tepesinde büyüyen fidan zamanla Haligtree olarak bilinmeye başlayarak; Arada Kalmış Diyarlarda zulüm gören ve dışlanmış varlıklar için bir sığınak haline geldi. Miquella tanrılığa yükselmek için kendisini Haligtree'nin köklerine gömse de sonuç alamadan üvey kardeşi Mohg tarafından kaçırıldı.

"Miquella'yı tam bir tanrılığa yükseltmek isteyen Mohg, onun eşi olmak, lord olmak arzusundaydı. Ancak kanlı yatak odasını ne kadar paylaşılsa paylaşsın, genç Empyrean'dan hiçbir yanıt alamadı." Remembrance of Mohg

Mohg, Miquella'yı uyandırmak için kendi ve takipçilerin kanını kullansa da Miquella asla uyanmadı.

Miquella'nın güncel durumu belirsiz, oyundan kesilen içeriklerden bir yorum yapacaksak olursak bir çeşit rüya dünyasında yaşadığını söyleyebiliriz.

"Nihayet buldum.Aziz Trina, hayır Lord Miquella'nın bedenini... Size nasıl yardım edebilirim, Ohh Lordum... Umuyorum ki alçakgönüllü hizmetçiniz Rhico'yu.. Rüyanıza, kalbinizin dünyasına kabul edersiniz. Gerçekten, dileğimi yerine getirmeniz için yalvarıyorum. Empyrean'dan tanrılığa yükseldiğinizde yanında yer almama izin verin..." Npc Rhico

Miiquella bir Empyrean olduğu için başka bir bireyi daha bünyesinde barındırması şaşırtıcı değil. Bu durum Marika'da da gözüküyordu, bildiğiniz gibi Marika ve Radagon tek varlık olmalarına tamamen birbirlerinin karşıtı iki farklı bireylerdi. Miyazaki Empyreanların bu özelliğini şu şekilde açıklıyor:



Miquella ve Aziz Trina'nın tek varlık olması Empyreanların bu bu çoklu, dualist yanlarından gelmekte. Oyunda da Miquella ve Aziz Trina'nın bu yönlerine çeşitli atıflar yapılmakta. Miquella'yı temsil eden zambak altın rengindeyken, Aziz Trina'yı temsil eden zambak eflatun tonlarındadır.



Aziz Trina'dan biraz bahsedecek olursam; kendisi kimilerine göre güzel bir genç kız, kimilerine göre de bir erkek olan androjen bir görünümlü, gizemli bir figürdür. Diyarın çeşitli yerlerinde birden ortaya çıkıp, tıpkı Miquella gibi kimsesiz, ve acı çeken canlılara yardım eder.

"Bazıları onun alımlı bir genç kız olduğundan, bazılarıysa onun bir erkek olduğundan bahseder. Kesin olan tek şey ortaya çıktığı gibi kaybolması da birdir " Sword of St. Trina

Aziz Trina uykuların azizi olarakta bilinmekte. Onunla bağlantılı olan eşyaların detaylarına baktığımızda canlıları uyutmakla ilgili güçlerin barındırmakta.

"Bir ninni veya bir batak gibi, eflatun pusu kurbanlarını karşı konulamaz bir uykuya çekiyor. Tatlı rüyalar." Sleep Pot

Ayrıca oyunun ilk versiyonlarında uykuya dalan canlıların rüyalarını toplamızla ilgili mekanik vardı. Dream Mist adı verilen bu rüyaları Aziz Trina'nın Kristal Topu adı verilen bir eşyayla toplanacaktık.



"Aziz Trina'nın Kristal Topu

Sis dolu bir kristal top. Ninni Azizi Trina'sının sembolü.

Bir uyuyan varlıktan rüya sisi kopyalar. "



Aziz Trina'nın uyku ve rüyalarla bağlantılı olması ve Miquella'yı da en son derin uykuda gördüğümüzü düşünürsek ben Dlc'nin Miquella'nın rüya dünyasında veya ona benzer bir şekilde bir çeşit ruh dünyasında geçeceğini düşünüyorum. Miquella bir rüya dünyasını nasıl yarattı? Bunun ipucunu Miyazaki son röportajında vermiş olabilir.


"Soru: Roundtable Hold (Yuvarlak Masa Kale/Sığnağı) muhtemelen oyundaki en gizemli bölgelerden birisi. başkent Leyndell'deki Fortified Manor (Müstahakem Malikane) arasındaki bağlantı hakkında bilgi verebilir misiniz? Erdtree yanmaya başladığı zaman Roundtable Hold'ta yanmaya başlıyor, buna dayanarak zamanın akışından etkilendiğini söyleyebilir miyiz?

Miyazaki: Roundtable her ne kadar dünyadan ayrılmış bir mekan olsa da, Leyndell'deki Fortified Manor'dan esinlenerek, şeklini ve gücünü Erdtree'den almıştır. Bu yüzden Erdtree yanarken Roundtable Hold da yanmaya başlıyor. Roundtable Hold'un varoluşunun ardındaki nedene gelirsek, bunla ilgili bir lore var, ama bu oyunda açıklamak istemedik. Sadece Two Fingers'ın rolü olduğunu söyleyebilirim."


Roundtable Hold, Erdtree'nin gücü ve gerçek bir yerden örnek alınarak yapılmış bir nevi ruhani bir mekan. Ben de Miquella'nın Arada Kalmış Diyar'ı örnek alarak, Erdtree'nin gücü sayesinde böyle bir rüya dünyası yarattığını düşünüyorum. Bu da oyunun Shadow of Edtree olmasını anlamlı kılyor.

Bu düşüncemi güçlendiren bir etmen ise referans olarak kullandıkları görselde, Arada Kalmış Diyarlar'da daha önce görmediğimiz yoğun bir bitki örtüsünün olması. Ve en önemlisi Miyazaki'nin üzerinde büyük etkisi Berserk'te de benzer bir durumun yaşanmış olması, ki konsept olarak Souls oyunlarına çok uyduğu için Miyazaki bunu kullanacak gibi geliyor.

Berserk serisinde Schierke ve Farnase, Casca'nın benliğini geri kazandırmak için onun rüya dünyasına girmişlerdi. Bu rüya dünyası Casca'nın tutulma sonrası dünyayı nasıl gördüğünün ve korkularının yansımasından oluşan bir dünyadır. Burada Casca'nın benliğini getirmek için onun parçalarını koruyan yaratıkları yenip, parçaları elde etmek zorundaydılar.




Miquella tanrılığa yükselmek için Haligtree'nin köklerinde uykuya dalmıştı. Miquella'nın rüyasına girip, onun iç dünyasının yansımasından doğan yaratıklarla mücadele edip, tanrılığa yükselmesinde yardım edeceğimizi düşünüyorum. Bu görüşümü Berserk'ten bir daha örnek vererek açmak istiyorum.

Miquella, Mohg tarafından kaçırıldığı sırada bir kozanın içinde bebek formundaydı.



"Duyduğuma göre Miquella kendisini Haligtree'ye gömmüş, ancak o bitiremeden birisi ağacı keserek onun bebek formuyla birlikte kaçmış" Sir Gideon Ofnir

Casca'nın son parçası da bir kozanın içinde bulunan bebek formundaydı.



Hem Miquella hem de bu bebeğin koza/yumurta gibi bir şeyin içinde bulunmaları ve en önemlisi o bebeğin Griffith'le aynı bedeni paylaşması, Griffith bedeni ele geçirdiğinde çocuk bedeni yerine yetişkin ve daha önemlisi bir tanrının bedenine sahip olması bana Miquella'yı çağrıştırdı, ki Miquella ve Griffith arasındaki benzerliklerde var. Dlc'de Miquella'nın tanrılığa yükselmesini görmemiz çok yüksek ihtimal.

Ana oyunda Miquella gibi pek değinilmeyen ve Dlc'de önemli bir rolü olabileceğini düşündüğüm diğer karakter ise Godwyn...



Godwyn'in, Miquella ve Malenia'yla yakın ilişkileri olduğu düşünülüyor. Direkt kanıt olmasa da göstergelerden birisi Haligtree'de ikizlere sarılan birisinin heykeli bulunması. Godwyn'in oyun boyunca herhangi bir resmini ve heykelini görmediğimiz için onun olduğundan tam emin olamasak bile ikizlerle benzer bir tacı takmasından, soylu gibi giyinmesinden ve heykeldeki kişinin Radagon ve Marika'ya benzemediği düşünürsek, tanımlara uyan bir tek Godwyn kalıyor. Bu yüzden onun olması çok yüksek ihtimal.



Aralarının iyi olduğunu diğer bir göstergesi de Miquella'nın ölen abisi için iyi dileklerde bulunup, ruhunu geri kazandırmak için planlar yapmış olması var.

"Yarı-tanrılar arasında ölen ilk yarı tanrı olan Altın Godwyn'ın ölümünü anmak için yapılan bir kılıç.

Alçakgönüllü bir genç çocuğun duasıyla(yakarışıyla) işlenmiş; "Abim, Lord abim, lütfen gerçek bir ölümle öl."
Golden Epitaph

Godwyn'i anmak için yapılmış altından bir kılıç ve Godwyn'e abi diyen genç bir oğlanın duasını barındırıyor. Buradaki genç oğlanın apacık Miquella olduğu ortada. Buna ek olarak, Castle Sol'daki (Güneş Kalesi) iki ruhun konuşmalarından da Miquella'nın yardım etmeye çalıştığı kanıtlanıyor.

"Eyy yüce Güneş
Sol'un soğuk güneşi
Kendini tutulmaya teslim et
Ruhsuz kemiklere can bahşet"

"Lord Miquella, beni bağışlayın.
Güneş yutulmadı. Dualarımız zayıf kaldı.
Dostunuz hala ruhsuz"


Güneş tutulmasının bir şekilde Mukkader Ölüm'ü uzakta tutan bir etkisi var. Walking Mausoleum'un etrafındaki ruh formundaki şovalyelerde kalkanlarına tutulma sembolünü kullanarak bir nevi, yapay bir etki yaratarak deathroot'un yürüyen mozolelere gelmesini engelliyorlardı. Güneş tutulması ayrıca ruhsuz Yarı-Tanrıların koruyucu yıldızı olarak geçiyor.

"Tutulmuş, rengi solmuş güneş, ruhsuz yarı tanrıları koruyucu yıldızıdır. Mukkader Ölüm'ü uzak tutarak mozole şövalyelere yardım eder. " Eclipse Crest Greatshield

Mukkader Ölüm'ü uzak tutmak için sahte bir tutulma etkisi yaratmak yerine Miquella'nın amacı gerçek bir tutulma yaratıp, abisinin ruhunu geri döndürmek olduğunu söyleyebiliriz. Hatta Malenia'nın, Radahn'la savaşmasının nedeni olarak bu gözükmekte. Radahn yıldızları durduğu için Miquella'nın başarısız olduğu düşünülmekte.

Godwyn'in ölümü Elden Ring'in lore'un en büyük kırılma noktalarından birisi olmasıyla birlikte genel olarak Souls oyunlarının teması oluşturan Kegare'(穢れ) kavramıyla da bağlantılı. Kegare anlam olarak kirlilik, ruhun bzulması, saf olmamak gibi anlamları vardır, hastalık ve ölüm başlıca örneklerindendir. Kegare'nin kaynağı ise Yodomi(淀み/澱み) durgunluktur.

Durgun bir suyu hayal edin, zamanla bir yere akmayan bu su kirlenerek, çeşitli böceklerin yuvası haline gelecek ve böylece hastalıklara ve ölümlere neden olacaktır. Godwyn'in de durumu buna uymakta. Godwyn şu an Erdtree'nin köklerinden bilinçsiz bir şekilde yatan ve ağacın kökleri aracılığıyla diyara Mukkader Ölüm'ü yayan boş bir kabuktan ibaret. Cesedinin bulunduğu yeri hatırlarsanız, durgun bir su ve böcekler uçuşuyordu. Bunlar Yodomi, durgunluğun sembollerinden.

Dlc bir rüya dünyasında geçecek ise biz Godwyn ve deathroot'u nasıl göreceğiz diye soracak olursanız, yukarıda verdiğim Roundtable Hold örneğini hatırlayın. Miyazaki röportajında Roundtable Hold'un, Erdtree'den güç aldığı için yanmaya başladığını söylemişti. Godwyn, Erdtree'nin köklerine gömüldükten sonra Mukkader Ölüm ağacın köklerinde filizlenerek Deathroot biçimini alarak, diyara yayılmaya başladı. Godwyn, Erdtree'yi etkilediği için rüya dünyasında yer alabilecek. Referans olarak yayınladıkları görsele bir kez daha bakarsanız; ilk önce havanın güneşsiz ve kararmış olduğu gözüküyor, bu da tutulmanın gerçekleşmiş olabileceğinin göstergesi. Diğer önemli detay ise Erdtree'nin bir şey tarafından sarmalandığınıı ve o eski altın renginden eser kalmadığını fark edeceksiniz. Bu da Godwyn ve deathroot'un ağacı ele geçirdiğinin göstergelerinden birisi olabilir.

Godwyn'in Dlc'de oynayacağı rol ise Miquella'nın en büyük korkusu olarak tanrılığa yükselmesindeki en büyük engel olacak gibi geliyor. Bunun başlıca sebebi de farklı kavramları temsil ederek birbirlerinin zıttı hale gelmeleri. Miquella kendi kanıyla yeni bir Erdtree yapmaya çalışırken Godwyn ne kadar istemsizce olsa da bir kanser gibi Erdtree'nin etrafında yayılmaya başlayarak ağacı öldürüyordu.



Miquella abundance yani bereket ve bolluğu temsil ediyorken Godwyn ise ölümü, yokoluşu temsil etmekte. Bu da Miquella'nın en büyük korkusunu oluşturuyor, çünkü Miquella'nın hayali ister iyi ister kötü olsun her şeyin yeşerdiği(güzelleştiği) bir düzen.

"Sevgili ikizim, bu armağanı kabul et.
Bereketin hediyesi, son çiy damlam.
Her şeyin yeşermesine(güzelleşmesine) izin ver,
İyi ve kötü ayırt etmeden"
Oyundan kesilmiş içerik

"Küçük fidan,küçük fidan
Toprağa geri dön
Ama sakın unutma
Sen benimsin.
Benden olanı kabul et
Bereketimi, çiğ damlalarımı
Susuzluğunu gider
Defalarca çiçek aç ve filizlen,
Rüyamı paylaşabileceğin
O gün gelene dek.
Elden Ring, Oh Elden Ring
En zarif düzeni başlat benim nazik/şefkatli hayalimden

Eğer tahtı arzuluyorsan
Arzumu kalbine işle.
Yarattığın yeni dünyada,
her şey yeşerecek(güzelleşecek)
İyi ve kötü ayırt etmeden"
Oyundan kesilmiş içerik

Tam karşılığı olmasa da Miquella'yı, Gael'e benzetecek olursak Godwyn'i de Friede'ye benzetebiliriz. Tekrar Casca'dan örnek verecek olursam, Casca'nın bilincini oluşturan parçaların her biri bir yaratık tarafından korunuyordu. Belki Dlc'de de Miquella'yı tanrılığa yükseltecek parçalar da onun korkularından doğan yaratıklar tarafından korunuyor olacak, son parçayı koruyan yaratık da Godwyn olabilir. Bu parçaları Gael için topladığımız Dark Souls parçalarına da benzetebiliriz, ana oyundaki rünler yerine geçecek, toplayacağımız bir şey mutlaka ekleyeceklerdir.

Peki, sizin Elden Ring: Shadow of Erdtree'ten beklentileriniz neler?
 
Oyunun odak noktası şüphesiz ki Miquella olacak. Açıklanan görselden, ana oyundaki kesilen içeriklere bakarak bunu rahatlıkla diyebiliriz. Miquella kimdi? Unutanlar ve lore'a dikkat etmeyenler için kendisinden biraz bahsedelim.



"Kardeşim sözünü tutacak. Bir tanrının bilgeliğine ve cazibesine sahip. O Empyrean arasında en korkutucu olanıdır."
Malenia

Kraliçe Marika ve Radagon'un oğlu, aynı zamanda Malenia'nın ikiz kardeşi olan Miquella bir yarı-tanrı ve daha önemlisi Marika'nın varisi olan 3 Empyrean'dan birisidir.

Miquella ve Malenia lanetli bir şekilde doğmuşlardı. Miquella sonsuz gençlikle lanetlenmişken, Malenia ise çürümeyle lanetlenmişti. Çok yakın olan ikizler birbirlerine bir söz verdi; Malenia, Miqeulla'nın kılıcı olup onu koruyacak, Miquella da üzerlerindeki lanetli bozacak...

"Altın Düzen fundamentalistlerinin efsunlarından biri. Babası Radagon'dan genç Miquella'ya bir armağan... Ve yine de genç Miquella Altın Düzen'i terk etti. Çünkü Malenia'nın lanetli çürümesine faydası yoktu. Bu "alaşımsız altın" başlangıcı oldu" Radagon's Rings of Light

Altın Düzen'de aradığını bulamayan Miquella alaşımsız altını yaratarak; dış tanrıların müdahelesini engelleyecek ve Malenia'nın önlenemez çürümesini durduracak iğneler yaptı.

Bir süre sonra yeni bir Erdtree yaratma umuduyla küçük bir fidanı kendi kanıyla sulamaya başladı.Elphael kalesinin tepesinde büyüyen fidan zamanla Haligtree olarak bilinmeye başlayarak; Arada Kalmış Diyarlarda zulüm gören ve dışlanmış varlıklar için bir sığınak haline geldi. Miquella tanrılığa yükselmek için kendisini Haligtree'nin köklerine gömse de sonuç alamadan üvey kardeşi Mohg tarafından kaçırıldı.

"Miquella'yı tam bir tanrılığa yükseltmek isteyen Mohg, onun eşi olmak, lord olmak arzusundaydı. Ancak kanlı yatak odasını ne kadar paylaşılsa paylaşsın, genç Empyrean'dan hiçbir yanıt alamadı." Remembrance of Mohg

Mohg, Miquella'yı uyandırmak için kendi ve takipçilerin kanını kullansa da Miquella asla uyanmadı.

Miquella'nın güncel durumu belirsiz, oyundan kesilen içeriklerden bir yorum yapacaksak olursak bir çeşit rüya dünyasında yaşadığını söyleyebiliriz.

"Nihayet buldum.Aziz Trina, hayır Lord Miquella'nın bedenini... Size nasıl yardım edebilirim, Ohh Lordum... Umuyorum ki alçakgönüllü hizmetçiniz Rhico'yu.. Rüyanıza, kalbinizin dünyasına kabul edersiniz. Gerçekten, dileğimi yerine getirmeniz için yalvarıyorum. Empyrean'dan tanrılığa yükseldiğinizde yanında yer almama izin verin..." Npc Rhico

Miiquella bir Empyrean olduğu için başka bir bireyi daha bünyesinde barındırması şaşırtıcı değil. Bu durum Marika'da da gözüküyordu, bildiğiniz gibi Marika ve Radagon tek varlık olmalarına tamamen birbirlerinin karşıtı iki farklı bireylerdi. Miyazaki Empyreanların bu özelliğini şu şekilde açıklıyor:



Miquella ve Aziz Trina'nın tek varlık olması Empyreanların bu bu çoklu, dualist yanlarından gelmekte. Oyunda da Miquella ve Aziz Trina'nın bu yönlerine çeşitli atıflar yapılmakta. Miquella'yı temsil eden zambak altın rengindeyken, Aziz Trina'yı temsil eden zambak eflatun tonlarındadır.



Aziz Trina'dan biraz bahsedecek olursam; kendisi kimilerine göre güzel bir genç kız, kimilerine göre de bir erkek olan androjen bir görünümlü, gizemli bir figürdür. Diyarın çeşitli yerlerinde birden ortaya çıkıp, tıpkı Miquella gibi kimsesiz, ve acı çeken canlılara yardım eder.

"Bazıları onun alımlı bir genç kız olduğundan, bazılarıysa onun bir erkek olduğundan bahseder. Kesin olan tek şey ortaya çıktığı gibi kaybolması da birdir " Sword of St. Trina

Aziz Trina uykuların azizi olarakta bilinmekte. Onunla bağlantılı olan eşyaların detaylarına baktığımızda canlıları uyutmakla ilgili güçlerin barındırmakta.

"Bir ninni veya bir batak gibi, eflatun pusu kurbanlarını karşı konulamaz bir uykuya çekiyor. Tatlı rüyalar." Sleep Pot

Ayrıca oyunun ilk versiyonlarında uykuya dalan canlıların rüyalarını toplamızla ilgili mekanik vardı. Dream Mist adı verilen bu rüyaları Aziz Trina'nın Kristal Topu adı verilen bir eşyayla toplanacaktık.



"Aziz Trina'nın Kristal Topu

Sis dolu bir kristal top. Ninni Azizi Trina'sının sembolü.

Bir uyuyan varlıktan rüya sisi kopyalar. "



Aziz Trina'nın uyku ve rüyalarla bağlantılı olması ve Miquella'yı da en son derin uykuda gördüğümüzü düşünürsek ben Dlc'nin Miquella'nın rüya dünyasında veya ona benzer bir şekilde bir çeşit ruh dünyasında geçeceğini düşünüyorum. Miquella bir rüya dünyasını nasıl yarattı? Bunun ipucunu Miyazaki son röportajında vermiş olabilir.


"Soru: Roundtable Hold (Yuvarlak Masa Kale/Sığnağı) muhtemelen oyundaki en gizemli bölgelerden birisi. başkent Leyndell'deki Fortified Manor (Müstahakem Malikane) arasındaki bağlantı hakkında bilgi verebilir misiniz? Erdtree yanmaya başladığı zaman Roundtable Hold'ta yanmaya başlıyor, buna dayanarak zamanın akışından etkilendiğini söyleyebilir miyiz?

Miyazaki: Roundtable her ne kadar dünyadan ayrılmış bir mekan olsa da, Leyndell'deki Fortified Manor'dan esinlenerek, şeklini ve gücünü Erdtree'den almıştır. Bu yüzden Erdtree yanarken Roundtable Hold da yanmaya başlıyor. Roundtable Hold'un varoluşunun ardındaki nedene gelirsek, bunla ilgili bir lore var, ama bu oyunda açıklamak istemedik. Sadece Two Fingers'ın rolü olduğunu söyleyebilirim."


Roundtable Hold, Erdtree'nin gücü ve gerçek bir yerden örnek alınarak yapılmış bir nevi ruhani bir mekan. Ben de Miquella'nın Arada Kalmış Diyar'ı örnek alarak, Erdtree'nin gücü sayesinde böyle bir rüya dünyası yarattığını düşünüyorum. Bu da oyunun Shadow of Edtree olmasını anlamlı kılyor.

Bu düşüncemi güçlendiren bir etmen ise referans olarak kullandıkları görselde, Arada Kalmış Diyarlar'da daha önce görmediğimiz yoğun bir bitki örtüsünün olması. Ve en önemlisi Miyazaki'nin üzerinde büyük etkisi Berserk'te de benzer bir durumun yaşanmış olması, ki konsept olarak Souls oyunlarına çok uyduğu için Miyazaki bunu kullanacak gibi geliyor.

Berserk serisinde Schierke ve Farnase, Casca'nın benliğini geri kazandırmak için onun rüya dünyasına girmişlerdi. Bu rüya dünyası Casca'nın tutulma sonrası dünyayı nasıl gördüğünün ve korkularının yansımasından oluşan bir dünyadır. Burada Casca'nın benliğini getirmek için onun parçalarını koruyan yaratıkları yenip, parçaları elde etmek zorundaydılar.




Miquella tanrılığa yükselmek için Haligtree'nin köklerinde uykuya dalmıştı. Miquella'nın rüyasına girip, onun iç dünyasının yansımasından doğan yaratıklarla mücadele edip, tanrılığa yükselmesinde yardım edeceğimizi düşünüyorum. Bu görüşümü Berserk'ten bir daha örnek vererek açmak istiyorum.

Miquella, Mohg tarafından kaçırıldığı sırada bir kozanın içinde bebek formundaydı.



"Duyduğuma göre Miquella kendisini Haligtree'ye gömmüş, ancak o bitiremeden birisi ağacı keserek onun bebek formuyla birlikte kaçmış" Sir Gideon Ofnir

Casca'nın son parçası da bir kozanın içinde bulunan bebek formundaydı.



Hem Miquella hem de bu bebeğin koza/yumurta gibi bir şeyin içinde bulunmaları ve en önemlisi o bebeğin Griffith'le aynı bedeni paylaşması, Griffith bedeni ele geçirdiğinde çocuk bedeni yerine yetişkin ve daha önemlisi bir tanrının bedenine sahip olması bana Miquella'yı çağrıştırdı, ki Miquella ve Griffith arasındaki benzerliklerde var. Dlc'de Miquella'nın tanrılığa yükselmesini görmemiz çok yüksek ihtimal.

Ana oyunda Miquella gibi pek değinilmeyen ve Dlc'de önemli bir rolü olabileceğini düşündüğüm diğer karakter ise Godwyn...



Godwyn'in, Miquella ve Malenia'yla yakın ilişkileri olduğu düşünülüyor. Direkt kanıt olmasa da göstergelerden birisi Haligtree'de ikizlere sarılan birisinin heykeli bulunması. Godwyn'in oyun boyunca herhangi bir resmini ve heykelini görmediğimiz için onun olduğundan tam emin olamasak bile ikizlerle benzer bir tacı takmasından, soylu gibi giyinmesinden ve heykeldeki kişinin Radagon ve Marika'ya benzemediği düşünürsek, tanımlara uyan bir tek Godwyn kalıyor. Bu yüzden onun olması çok yüksek ihtimal.



Aralarının iyi olduğunu diğer bir göstergesi de Miquella'nın ölen abisi için iyi dileklerde bulunup, ruhunu geri kazandırmak için planlar yapmış olması var.

"Yarı-tanrılar arasında ölen ilk yarı tanrı olan Altın Godwyn'ın ölümünü anmak için yapılan bir kılıç.

Alçakgönüllü bir genç çocuğun duasıyla(yakarışıyla) işlenmiş; "Abim, Lord abim, lütfen gerçek bir ölümle öl."
Golden Epitaph

Godwyn'i anmak için yapılmış altından bir kılıç ve Godwyn'e abi diyen genç bir oğlanın duasını barındırıyor. Buradaki genç oğlanın apacık Miquella olduğu ortada. Buna ek olarak, Castle Sol'daki (Güneş Kalesi) iki ruhun konuşmalarından da Miquella'nın yardım etmeye çalıştığı kanıtlanıyor.

"Eyy yüce Güneş
Sol'un soğuk güneşi
Kendini tutulmaya teslim et
Ruhsuz kemiklere can bahşet"

"Lord Miquella, beni bağışlayın.
Güneş yutulmadı. Dualarımız zayıf kaldı.
Dostunuz hala ruhsuz"


Güneş tutulmasının bir şekilde Mukkader Ölüm'ü uzakta tutan bir etkisi var. Walking Mausoleum'un etrafındaki ruh formundaki şovalyelerde kalkanlarına tutulma sembolünü kullanarak bir nevi, yapay bir etki yaratarak deathroot'un yürüyen mozolelere gelmesini engelliyorlardı. Güneş tutulması ayrıca ruhsuz Yarı-Tanrıların koruyucu yıldızı olarak geçiyor.

"Tutulmuş, rengi solmuş güneş, ruhsuz yarı tanrıları koruyucu yıldızıdır. Mukkader Ölüm'ü uzak tutarak mozole şövalyelere yardım eder. " Eclipse Crest Greatshield

Mukkader Ölüm'ü uzak tutmak için sahte bir tutulma etkisi yaratmak yerine Miquella'nın amacı gerçek bir tutulma yaratıp, abisinin ruhunu geri döndürmek olduğunu söyleyebiliriz. Hatta Malenia'nın, Radahn'la savaşmasının nedeni olarak bu gözükmekte. Radahn yıldızları durduğu için Miquella'nın başarısız olduğu düşünülmekte.

Godwyn'in ölümü Elden Ring'in lore'un en büyük kırılma noktalarından birisi olmasıyla birlikte genel olarak Souls oyunlarının teması oluşturan Kegare'(穢れ) kavramıyla da bağlantılı. Kegare anlam olarak kirlilik, ruhun bzulması, saf olmamak gibi anlamları vardır, hastalık ve ölüm başlıca örneklerindendir. Kegare'nin kaynağı ise Yodomi(淀み/澱み) durgunluktur.

Durgun bir suyu hayal edin, zamanla bir yere akmayan bu su kirlenerek, çeşitli böceklerin yuvası haline gelecek ve böylece hastalıklara ve ölümlere neden olacaktır. Godwyn'in de durumu buna uymakta. Godwyn şu an Erdtree'nin köklerinden bilinçsiz bir şekilde yatan ve ağacın kökleri aracılığıyla diyara Mukkader Ölüm'ü yayan boş bir kabuktan ibaret. Cesedinin bulunduğu yeri hatırlarsanız, durgun bir su ve böcekler uçuşuyordu. Bunlar Yodomi, durgunluğun sembollerinden.

Dlc bir rüya dünyasında geçecek ise biz Godwyn ve deathroot'u nasıl göreceğiz diye soracak olursanız, yukarıda verdiğim Roundtable Hold örneğini hatırlayın. Miyazaki röportajında Roundtable Hold'un, Erdtree'den güç aldığı için yanmaya başladığını söylemişti. Godwyn, Erdtree'nin köklerine gömüldükten sonra Mukkader Ölüm ağacın köklerinde filizlenerek Deathroot biçimini alarak, diyara yayılmaya başladı. Godwyn, Erdtree'yi etkilediği için rüya dünyasında yer alabilecek. Referans olarak yayınladıkları görsele bir kez daha bakarsanız; ilk önce havanın güneşsiz ve kararmış olduğu gözüküyor, bu da tutulmanın gerçekleşmiş olabileceğinin göstergesi. Diğer önemli detay ise Erdtree'nin bir şey tarafından sarmalandığınıı ve o eski altın renginden eser kalmadığını fark edeceksiniz. Bu da Godwyn ve deathroot'un ağacı ele geçirdiğinin göstergelerinden birisi olabilir.

Godwyn'in Dlc'de oynayacağı rol ise Miquella'nın en büyük korkusu olarak tanrılığa yükselmesindeki en büyük engel olacak gibi geliyor. Bunun başlıca sebebi de farklı kavramları temsil ederek birbirlerinin zıttı hale gelmeleri. Miquella kendi kanıyla yeni bir Erdtree yapmaya çalışırken Godwyn ne kadar istemsizce olsa da bir kanser gibi Erdtree'nin etrafında yayılmaya başlayarak ağacı öldürüyordu.



Miquella abundance yani bereket ve bolluğu temsil ediyorken Godwyn ise ölümü, yokoluşu temsil etmekte. Bu da Miquella'nın en büyük korkusunu oluşturuyor, çünkü Miquella'nın hayali ister iyi ister kötü olsun her şeyin yeşerdiği(güzelleştiği) bir düzen.

"Sevgili ikizim, bu armağanı kabul et.
Bereketin hediyesi, son çiy damlam.
Her şeyin yeşermesine(güzelleşmesine) izin ver,
İyi ve kötü ayırt etmeden"
Oyundan kesilmiş içerik

"Küçük fidan,küçük fidan
Toprağa geri dön
Ama sakın unutma
Sen benimsin.
Benden olanı kabul et
Bereketimi, çiğ damlalarımı
Susuzluğunu gider
Defalarca çiçek aç ve filizlen,
Rüyamı paylaşabileceğin
O gün gelene dek.
Elden Ring, Oh Elden Ring
En zarif düzeni başlat benim nazik/şefkatli hayalimden

Eğer tahtı arzuluyorsan
Arzumu kalbine işle.
Yarattığın yeni dünyada,
her şey yeşerecek(güzelleşecek)
İyi ve kötü ayırt etmeden"
Oyundan kesilmiş içerik

Tam karşılığı olmasa da Miquella'yı, Gael'e benzetecek olursak Godwyn'i de Friede'ye benzetebiliriz. Tekrar Casca'dan örnek verecek olursam, Casca'nın bilincini oluşturan parçaların her biri bir yaratık tarafından korunuyordu. Belki Dlc'de de Miquella'yı tanrılığa yükseltecek parçalar da onun korkularından doğan yaratıklar tarafından korunuyor olacak, son parçayı koruyan yaratık da Godwyn olabilir. Bu parçaları Gael için topladığımız Dark Souls parçalarına da benzetebiliriz, ana oyundaki rünler yerine geçecek, toplayacağımız bir şey mutlaka ekleyeceklerdir.

Peki, sizin Elden Ring: Shadow of Erdtree'ten beklentileriniz neler?
İlk olarak; ellerine bilgilerine ve emeklerine sağlık. Elden Ring hakkında bilmediğim bir çok şeyi de gördüm. Ancak, yazdığın yazının tam olarak hakkını veremediğimi düşünüyorum. Sıralarsam;

Elden Ring çoklu unsurları birbirleriyle başarılı şekilde bağdaştıran bir seri. Sanki üzerine benim de çokça ekleyebileceğim şey var. Örneğin; kader kavramına takık olan Ranni'nin etkisi ve DLC ondan ne kadar bağımsız olacak ? Ranni ile Miquela'nın arasındaki ilişki nasıl olacağını ve işleneceğini çok merak ediyorum.

Bu Casca benzetmesinde ne yazık ki güncel değilim. Arkadaşımla seriye tekrardan başlayacam; ki Berserk'i en detaylı şekilde not ala ala okumayı düşünüyorum. Tabii iyi bir bilgi birikimim de olmalı... Ben Miquela'yı, Griffith'e benzetiyorum nedense. Çünkü ikisi de tanrı ile bir iddialaşma ve arzu edilen dünyayı yaratma amacı güdüyor. Öyle ki oyunda Miquella'nın olduğu kozayı daha çok behelite benzetiyorum. Bu resimden dolayı


Bir doğuş söz konusu olacak ve içinden çıkacak kişi yüceliğe erecek. Ama nasıl ve ne olacak ? Bu soru kafamda oluştu. Çünkü adı üstü Miyazaki bu konularda karamsar ve nihilist. Hiç bir şey iyi olmayacak ve işler çığırından çıkacak. Mutluluk yok; ya kaos ya da kaosu durduran ama yine de acıyı devam ettiren bir sonuç. Bu yüzden Ranni'nin vizyonunu anlıyorum.

Kaynaklarını bana da paylaşırsan çok sevinirim. Bu Miyazaki'ye sorulan sorular çok ilgimi çekti. Onları da okuduktan sonra dönüp dönüp yazacağım.
 
Elden Ring çoklu unsurları birbirleriyle başarılı şekilde bağdaştıran bir seri. Sanki üzerine benim de çokça ekleyebileceğim şey var. Örneğin; kader kavramına takık olan Ranni'nin etkisi ve DLC ondan ne kadar bağımsız olacak ? Ranni ile Miquela'nın arasındaki ilişki nasıl olacağını ve işleneceğini çok merak ediyorum.
Torrent'i bilmesinden ve Miquella'nın icadı olan ruh çağırmamızı sağlayan çanı bize vermesinden ötürü biraz gözükür gibi Ranni... Sen karakteri sevdiğin için daha fazla gözükmesini istiyorsun, ama işlendi Ranni işlenebileceği kadar. Miyazaki karakterler hakkında normalde o kadar bilgi bile vermeyen bir adam. Birkaç bilgi daha verilir belki dlc'de de... Ranni'ye gelesiye kadar daha işlenmemiş birçok karakter var. Onlara değinecektir. Bu yazıdada onlara yer vermeye gerek yok. Yazı daha çok oyunun nerede geçeceği ve iki ana unsuru olabilecek karakterle ilgili.



Bu Casca benzetmesinde ne yazık ki güncel değilim. Arkadaşımla seriye tekrardan başlayacam; ki Berserk'i en detaylı şekilde not ala ala okumayı düşünüyorum. Tabii iyi bir bilgi birikimim de olmalı... Ben Miquela'yı, Griffith'e benzetiyorum nedense. Çünkü ikisi de tanrı ile bir iddialaşma ve arzu edilen dünyayı yaratma amacı güdüyor. Öyle ki oyunda Miquella'nın olduğu kozayı daha çok behelite benzetiyorum. Bu resimden dolayı

Bir doğuş söz konusu olacak ve içinden çıkacak kişi yüceliğe erecek. Ama nasıl ve ne olacak ? Bu soru kafamda oluştu. Çünkü adı üstü Miyazaki bu konularda karamsar ve nihilist. Hiç bir şey iyi olmayacak ve işler çığırından çıkacak. Mutluluk yok; ya kaos ya da kaosu durduran ama yine de acıyı devam ettiren bir sonuç. Bu yüzden Ranni'nin vizyonunu anlıyorum.

Casca'ya benzemiyor, oyunun geçeceği yer Casca'nın rüya dünyası gibi olacak. Miquella'yı ise yazıda Griffith'e benzettim zaten. :D Griffith zaten Femto olurken yumrutanın içindeydi, ama sonrasındaki çocuk örneği daha uygun çünkü o çocuk ve Griffith tek varlıklar aslında. Bu da oyundaki Empyreanların doğasına uygun.


Kaynaklarını bana da paylaşırsan çok sevinirim. Bu Miyazaki'ye sorulan sorular çok ilgimi çekti. Onları da okuduktan sonra dönüp dönüp yazacağım.
Kaynakları attım zaten. Kırmızı renkteki ve altı çizili yazılara tıklarsan seni kaynaklara gönderecek. Miyazaki Elden Ring Book of Knowledge Vol 2'de soruldu onlar. Çok fazla ilgi çekici soru yok. İstersen bak tabi yine.


Soluksuz okudum ellerine sağlık miyazaki abim unuttu galiba elden ring i bir dlc miz vardı bizim baba getir artık şunu bee
Eyvallah, aralıktaki Game Awards'ta umarım bir trailer verirler. Oyun çıkalı 1 seneden fazla, dlcyi de haber edeli 7 ay oldu. Artık bir trailer, bir haber vermek zorundalar.
 
Son düzenleme:
Torrent'i bilmesinden ve Miquella'nın icadı olan ruh çağırmamızı sağlayan çanı bize vermesinden ötürü biraz gözükür gibi Ranni... Sen karakteri sevdiğin için daha fazla gözükmesini istiyorsun, ama işlendi Ranni işlenebileceği kadar. Miyazaki karakterler hakkında normalde o kadar bilgi bile vermeyen bir adam. Birkaç bilgi daha verilir belki dlc'de de... Ranni'ye gelesiye kadar daha işlenmemiş birçok karakter var. Onlara değinecektir. Bu yazıdada onlara yer vermeye gerek yok. Yazı daha çok oyunun nerede geçeceği ve iki ana unsuru olabilecek karakterle ilgili.
Karakteri sevmekten ziyade; karakterin kadere ve iradeye olan bakış açısını sevdim. Onun seçimi de mutluluk getirmeyecek o kesin. Ancak Tanrıların karar verdiği dünyada akıl ve irade sahipleri güçsüz olur. Başlarına bela geldiklerinde ise büyük trajediler yaşar. Hem ki; Miquela'nın amacı ile Ranni'nin amacı çakışıyor. Oyunun DLC'sinde Ranni'nin esamesi geçer. Ancak; oyunda Miquela'nın diğer oyuna bir köprü hikaye olacağını düşünüyorum. Eğer ikinci oyunu çıkarma gibi düşünceleri varsa. Bunun dışında DLC ile oyunu bitirebilir...
 
Hem ki; Miquela'nın amacı ile Ranni'nin amacı çakışıyor. Oyunun DLC'sinde Ranni'nin esamesi geçer.
Birçok karakterin amacı çakışıyor. İlla ki birkaç bilgi geçer, onun dışında önemli bir yer almasının manası yok.


Ancak; oyunda Miquela'nın diğer oyuna bir köprü hikaye olacağını düşünüyorum. Eğer ikinci oyunu çıkarma gibi düşünceleri varsa. Bunun dışında DLC ile oyunu bitirebilir...
Devam oyunu gelir. Elden Ring evreni sadece Arada Kalmış Diyar'dan ibaret değil, birçok yabancı ülke ve kıtalar var. Rykard mesela eşi Tanith'le başka ülkede tanışıyor.

"Long ago, when Rykard first set eyes on Tanith, she was working as a dancer in a foreign land. Soon, he made her his consort.She was the only human to remain by his side when he became the serpent of blasphemy."

"Uzun zaman önce, Rykard, Tanith'i ilk gördüğünde, o uzak bir diyarda dansçıydı. Kısa süre sonra da onu eşi yaptı. O, Rykard blasfemi yılanı olduğunda onun yanında kalan tek insandı."
Yine Lands of Reed adlı ülkede Formless Mother'ın etkisi olduğunu biliyoruz. Marika'nın ırkı Numenler gene başka bir yerden gelme, ki geldikleri yerin başka bir boyut olduğu ima ediliyor. Dark Souls serisine göre ellerinde daha büyük bir dünya var; ister bir başka kıtadan devam ederler, isterseler de aynı kıtada, ama başka bir zaman diliminde geçer.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık