Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Yunan Mitolojisindeki Canavarlar

İskandinav mitolojisi ile karıştırılır genelde yunan mitolojisi.

Güzel konu.

Keşke mitolojileri konu alan mangalar olsaydı.
 
Ben de kısaca yaptığım araştırmaları paylaşmak isterim :) Türk mitolojisindeki canavarları (kötülük tanrıları da dahil : kötülük tanrıları çok bulunmuyor Türk mitolojisinde) paylaşmak isterim. Biraz da Yunan ve Türk mitolojisi benzerliklerinden alıntılar yapacağım. Cümleleri bozmamak daha mantıklı geldi. Kaynaklardan küçük derlemeler yapacağım. Belki ilerde de düzenlemeler- eklemeler yaparım öğrendikçe.

Tepegöz-Kikloplar

Kaf dağında yaşar. Annesi alageyik donuna girebilen bir peridir. Bu perinin bir çobanla birleşmesinden doğmuştur. Bazen dişi, bazen de erkek Tepegöz’lere rastlanabilir. Parmağında büyülü bir yüzük takılıdır. Yalnızca gözünden vurularak öldürülebilir. Bedeninin diğer kısımlarına silah işlemez. Ancak canavarın gözünü yaralamayı başaran Basat, yüzüğü alır, ardından devi öldürür

Tulpar- Pegasus

Türk mitolojisindeki Tulpar, özellikle Kıpçak kökenli Türk uluslarının bayraklarında, armalarında karşımıza çıkan kanatlı at figürü. Genelde beyaz veya kara (tek renk) bir at olarak betimlenir. Beyaz kanatları vardır ve Kuday (Tanrı) tarafından yiğitlere yardımcı olması için yaratılmıştır. Dünyanın en uzun destanı olan kırgızların manas destanında, Manas'ın ünlü savaşçılarının sürdüğü kanatlarıyla rüzgardan hızlı koştuğu söylenen efsanevi atlar. Başkurt inançlarına göre kanatlarını hiç kimse göremez. Tulpar kanatlarını yalnız karanlıkta, büyük engelleri ve mesafeleri aşarken açar. Eğer birisi tarafından tulpar’ın kanatları görülürse, Tulpar’ın kaybolacağına inanılır.
Önce Türk kötülük tanrılarından bahsetmek istiyorum benim de öğrendiğim sadece 2 si var zaten. Çok kötülük tanrısının olmamasının nedeni bu tanrıların hizmetinde kötü ruhlar, zebaniler, cinler, şeytanlar bulunması. Bu hizmetkarlar vasıtası ile kötülüklerini yapıyorlar.

Erlik Han(Hades)
Türk ve Altay mitolojisinde kötülük tanrısıdır (Karakurt, 2012: 313). Erlik Han, ölmüş ruhların dünyasının hükümdarıdır. İsmi kudretli anlamına gelir. Kara Han’ın oğludur. Yerin altında yaşar ve orada kendisine kara bir güneş yaratmış, onun kara ışığı ile yeraltını aydınlatmıştır. Erlik Han’ın yer altında damı demirden, ocağı balçıktan yapılmış bir sarayı vardır. Bunun kapısında gümüşten bir tahtı bulunmaktadır. Erlik Han, bilgisiz ve yıkıcıdır. Düzen ve barıştan hoşlanmaz. Huzura karşıdır, yeryüzünü karıştırmak ister. Sonsuz karanlıkların içinde yaşar. İradesi yoktur ve bu açıdan iradesizliği simgeler. Erlik korkunç bir ihtiyardır: Gözleri ve kaşları kömür gibi kara; çatal sakalı, dizlerine kadar uzamış; yaban domuzunun azı dişlerine benzeyen bıyığı bulunmaktadır. Saçları kapkara ve kıvırcıktır

Kara Umay(Persephone/Hekate)
Türk Mitolojisinde Umay Ana doğumun, bereketin sembolüdür. Kara Umay onun tam zıttıdır. Bebekleri öldürür, ciğer çalıp yer.

Türk canavarları:

Albastı/ Alkarısı:
Altaylı Türk boylarında Erlik’'in maiyetinden birisi olduğuna inanılan söz konusu iye, lohusa kadınları, yeni doğmuş bebekleri ve aynı şekilde ahırda bulunan ve haneden sayılan (inek, at gibi) dişi hayvanlar ile yavrularını basmasıyla tanınır. Alkarısı, su merkezli bir iyedir. İnanca göre Al Karısı su kenarında yaşamakta veya kapıp kaçırdığı yeni doğum yapmış annenin veya bebeğinin ciğerini su kenarında yemektedir. Bilhassa yıkık su değirmenlerini mekân tutmaktadır.

Kara Kura:
Türk Mitolojisinde yeni doğum yapmış kadınları basarak ciğerlerini yiyen, kâbus görmelerine sebep olan bir Al Karısı varyantının adıdır. İnanışa göre uyuyan kadınların göğsüne çıkarak kedi gibi mırıldanır, basılan kadın ayak parmağını oynatmayı başarabilirse bu görünmez yaratıktan kurtulmayı başarabilir.

Çarşamba Karısı:
Türk Mitolojisinde çarşamba günleri öfkelenen bir kadını tanımlar. Çarşamba gecesi işe başlanırsa, kızan ve o eve kötülük yapan kötücül çirkin bir kadın olarak tanımlanan Çarşamba Karısı, gelip -genelde- evin çocuğunu her kesin gözü önünde alıp götürür. Haftanın belirli bir günü, yarım kalan işlerin olduğu evlere gelerek işleri karıştıran, insanlara kötülük yapan dişi varlık olarak tanımlanır.

Kara Koncolos:
Türk Mitolojisinde kış aylarında yakaladığı herkese çeşitli sorular sorup bilemediği takdirde onları bir tarakla öldüren kötü bir varlıktır. Bu nedenle kötülükleri için ortada dolaştığına inanılan zamanlarda, tarakların gizlenmesine dikkat edilir. Yiyecek ve içecekleri pisletir; uyuyanları yakınlarının sesini taklit ederek kaçırır ve çağırdığı kişi uyanamayıp peşinden giderse donarak ölür. Bazı bölgelerde eve girmesini engellemek için pancar kullanılır.

Karabasan:
Türk Mitolojisinde uykuyla uyanıklık arasında olan kişi o geldiği zaman geldiğini hissetmekle birlikte kurulmak için herhangi bir harekette bulunamaz. İnanca göre kişinin, üzerine doğru süzülen karanlık görüntünün ağzını kapattığından, nefesi kesilir ve hareketleri kısıtlanır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan birisi konuşamaz, bağıramaz, herhangi bir şekilde kımıldayamaz. Yine inanca göre bazılarının sol avucunda üç deliği vardır ve insanlar bu delikler sayesinde nefes alıp kurtulma imkânı bulur.

Körmez: Eski Türk inanç sisteminde yer alan kötü ruhlardan biri de bastığı insanların ruhunu yer altına götüren “Körmez”dir. Altay Türklerinde bebek altı aylık olana kadar aynaya baktırılmaz. Zira bu dönemde bebek aynaya bakarsa ‘körmez’ olarak bilinen şeytanı göreceğine inanılır.


Bazı canavarlar için daha korkunç görseller varmış. Araştırırken akşam baya tırstım. Şimdilik en bilinen ve önemlileri yazdım sanırım. İyi okumalar :)
İlk defa hayvanları da kendinr av seçen kötü ruhlu bir canavar efsanesi duyuyorum.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık