Bak şimdi canım arkadaşım, bizim sana verdiğimiz açıklama ile senin kafandaki teori arasında şöyle farklılıklar var.
Biz senin söylemlerini reddetmiyoruz ama söylemlerin arasında hatalı kısımlar var ve bu kısımlar Eiichiro Oda tarafından SBS gibi kaynaklarda açıklandı diyoruz. Madde madde açıklayacağım.
Öncelikle karakter meselesi;
Karakter kişinin davranışıdır kendini nasıl inşa ettiğidir. Bir de kişiye özgü alışkanlıklar/zevkler/hobiler vardır.
Mesela sonsuz özgürlük isteği Luffy'nin en önemli karakteridir. Yani özgürce yaşamak, hiçbir emir/baskı altına girmemek Luffy'nin özgürlükçü karakteridir. Rayleigh Luffy'e "denizleri fethedebilir misin?" dediğinde "fethetmek istediğim bir şey yok, en özgür kişi korsan kraldır" diyor.
Alışkanlıklar ve zevkler:
Robinin en önemli zevki/alışkanlığı/hobisi arkeolojidir. Aynı şekilde Eiichiro Oda'ya eğer Blackbeard korsan olmasaydı ne olurdu diye sorulduğunda Robin ile aynı mesleği yapardı deniyor. Yani araştırmak gibi şeylerden haz duyuyorlar.
Oda'nın meyve seçimi:
Eiichiro Oda bir karaktere meyve yedireceği zaman bu yedireceği meyvenin kişinin KARAKTERİNE ve HOBİLERİNE/YETENEĞİNE göre olmasına önem verir.
Örnek verelim;
Yukarıda kapı gibi kaynak verdim sana. Orada Eiichiro Oda tayfadaki üyelere meyve yedirecek olsa neleri yedireceğini söylediğini yazdım.
Nami: Yeteneği hava olaylarını anlamaktır. Çoğu navigatorden daha iyi şekilde hava olaylarını sanki doğal bir yetenekmiş gibi anlar. Mesela Roger'in idam edildiği adada "büyük bir rüzgar çıkacak" tarzı şeyi sanki içgüdüsel olarak çözdü değil mi? Aynı zamanda sürekli "yıldırım" temalı saldırılar yapıyor değil mi? Oda işte diyor ki, nami meyve yese Yıldırım meyvesi olurdu.
Blackbeard: Bu adam "karanlık" meyvesini yemeden önce kendi tayfa arkadaşını öldürecek kadar KÖTÜ bir karakter değil mi?
İşte kötü karakter olduğu için karanlık meyvesi direkt olarak onu buldu ve arkadaşını öldürüp yedi.
Luffy: Özgürlüğe düşkün, hayalperest bir çocuk. Ne ilginçtir ki tarihin en özgürlükçü meyvesi Nika'yı yiyor.
Gelelim senin anlatmaya çalıştığın, anladığımız ama senin hep yanlış örnek verdiğin yere
Evet, meyveler kullanıcılarına bazı dezavantajlar / zayıflıklar sağlar. Fakat şu ana kadar gördüklerimiz arasında bu zayıflıkların tamamına yakını FİZİKİ dezavantajlar.
KULLANICISINA SAĞLADIĞI DEZAVANTAJLAR:
- Blackbeard: Acıyı kat kat fazla yaşatır.
- Law: Aşırı enerji/haki tüketir.
- Vegapunk: Bilgiyle doğru orantılı olarak kafan büyür.
- Luffy: Yaşam ömrünü aşırı tüketir hatta Nika formunda enerjisi bitince anında yaşlanır.
- Bigmom: Yeni bir şey yapabilmek için ömründen yıllar alması gerekir.
- Robin: Ürettiği organlardan biri zarar görürse orijinal beden de zarar görür.
- Crocodile: Her türlü sıvıya (kan, su) karşı Logia özelliğini kaybettiği için dezavantaj.
- Alvida: Vücudu kayganlaşır ve dost/düşman kimse elinde tutamaz.
- Bonney: Meyvesi yaşları kontrol eder ama tam hatırlamıyorum 30 dakika gibi bir limiti var.
- Brook: Ölünceye dek hiçbir faydası yoktur, hatta hepsinde olduğu gibi yüzememe gibi dezavantajları var.
MEYVELERİN KENDİ ZAYIFLIKLARI:
- Enel: Plastik olan şeylere karşı zayıf.
- Luffy: Kesici/delici olan şeylere karşı zayıf.
- Aokiji: Ateşe karşı zayıf.
- Toki: Sadece "ileri yönlü" zamanda yolculuk yapabilir. Geçmişe gidemediği için zayıf.
- Mr. 3: Mum ateşe karşı aşırı zayıf.
- Mr. 2: Bir kişinin görüntüsünü taklit edebilmek için DOKUNMA şartı var.
- Foxy: Meyve kullanıcısının kendisi dahi olsa, hedefindeki her şeyi yavaşlatır.
- Perona: Eğer kişi zaten negatif bir ruh halindeyse meyve etki etmez (Usopp)
- Moria: Gölgeler deniz tuzuna karşı zayıf.
- Shiki: Bir cismi uçurabilmek için dokunma şartı var, dokunamazsan uçuramazsın.
Eğer konu içerisindeki örnekleri vermeyip, sadece konu başlığını yazsan herkes dolduracaktı meyve zayıflıklarını.
Ama başlıkta yazan ile verdiğin (Luffy'nin çok et yemesi) örnekler tamamen alakasız.
Luffy zaten obur. Bak bunu mangada görebilirsin, ilk 10 sayıyı oku. Daha meyveyi yemeden önce bile meyve suyuyla, yemekle falan kandırılıyor Luffy.
Meyvelerin karakter yapısı üzerine etkileri
Burada Oda'ya sorulan şey " eğer meyve yemiş olsalardı hangi meyveyi yerlerdi" sorusunu yanıtlamış. Bu yüzden bu dediğini konuyla değerlendirmek yanlış. (Yazının sonunda tekrar bahsedeceğim). Kısacası "Nami'nin karakterine en uygun meyve yıldırım meyvesi. o halde yıldırım meyvesi yemeliydi" gibi bir mantık kurmuyorum. Yıldırım meyvesini Enel'e yedirtmiş bu yüzden bu meyvenin gücüyle kendisini tanrı ilan etmiş. Bu tanrı ilan etmesi meyvenin etkisi midir değil midir ? Bu şekilde soruyorum. Ve diyorum ki eğer meyvelerin iradesi var ise bu mümkün. " Şöyle olsaydı - meyveyi bu yeseydi" gibi şeylerde demiyorum.
Meyvelerin hepsi irade sahibi midir?
Burada ki yanıtlayıcı unsur budur. İradeye sahip olması karakter yapısını da değiştirdiğini gösterir. Yoksa irade olmaz. Yami yami bir zoan meyvesidir büyük ihtimalle, Nika gibi. Ve kendisine karanlık kötücül birini seçmiştir. Meyveyi yedikten sonra da bu kötücül durum artmış veya meyvenin istediği yönde gelişmiş demektir. Bu durumda fiziki zayıflıklar dışında karakteristik zayıflıklarda göstermeye neden olur. Bunu Beyazsakal ile olan dövüşünde Beyazsakal, karasakal için "kendini beğenmiş, egoist, gücüne gereksiz güven" gibi zayıf davranış özelliklerini anlatmıştır. Fiziki olarak daha fazla hasar alması da ayrıca bir zayıflıktır. Benzer durumu Logia meyve kullanıcılarının kendisini ölümsüzmüş gibi davranıp bir zayıflık göstermeleri de login türü meyveler için olabilir.
Burada cevaplanmayan şey tüm meyvelerde irade var mı yok bunu bilmiyoruz.
Meyvelerde İrade Ne Demek
Kendi karar verebilme mekanizması olan, tıpkı lord of rings'deki yüzük gibi düşünebiliriz. Yüzük nasıl iradesi saurona gitmek ve kendisine ona götürebilecek en yakın kişileri seçiyorsa irade sahibi meyvelerde benzer özellikler gösteriyor demektir. İrade için yüzük kısmını anlatabilmek için örnek olarak kullandım. İradenin ne olduğunu bilmediğimizden anlayabilmek için Lord of ring'den örnek verdim. (bu meyvelerdeki irade kısmı henüz açıklanmadığı için iradeden kastın ne olduğunu bilmiyoruz. Elimizde tek anlatılan Nika meyvesi. bu yüzden yüzük örneğini verdim. 800 yıl meyve hükümetten kaçmış. tesadüf veya değil.)
Sonuç
Şimdik meyvelerde irade var diyorsak karakterlerin meyveyi yedikleri zaman meyvenin iradesine göre davranışlarının - karakterlerinin asla değişmediğini söylemek pek doğru olmaz. Bu irade yoksa veya irade böyle bir şey değilse rahat rahat deriz karakterlerin davranışlarına etki etmemiştir diye. Ancak şuan bilmiyoruz.
Nika meyvesi özgürlük isteyen, sürekli enerji isteyen, bu yüzden sürekli yemek ihtiyacı duyan bir meyveyse ve bu meyveyi yiyen kişiye etkileri buysa; o halde bu iştah - sürekli açıkma durumu meyvenin karakter üzerinde sağladığı bir etkidir. Luffy meyveden önce yine çok yemek yiyen obur bir kişilik olabilir bu durumda meyvenin luffy'yi seçmesinin nedenlerinden biri olur. Tıpkı özgürlük anlayışı gibi. Ve önceden iştahı bir zayıflık değildir ancak şuan meyvesinin etkisiyle bir zayıflığa dönüşmüştür. Karasaklaın kötücülüğü de aynı şekilde.
Burada iki temel şey üzerinden ayrışıyoruz.
İlk temel unsur, meyvelerin iradesi yoktur veya bir irade varsa bu bahsettiğimiz irade ya çok zayıftır veya sınırlıdır. Karakterin davranışlarında bir etkisi olamaz. Zaten karakterlerin kendi yapısı bu şekildedir. Ve olaylar rastlantısal gelişerek "Kader" dediğimiz şeyi oluşturur.
İkincisi irade tüm meyvelerde vardır. Ve iradesi güçlüdür. (yüzük örneğindeki gibi ) meyve kendi karakter yapısına uygun kullanıcıları kendi seçer. İradesi güçlü olan meyvelerin ekileri diğerlerine göre fazla da olabilir.
Bu durumda önceden de yazdığım gibi meyvelerle ilgili şeyler açıklanmadıkça bu irade nedir ne değildir henüz öğrenmediğimiz müddetçe iki önerme de olabilir demek zorundayız. Oda iradeden vs hiç bahsetmeseydi zaten benim söylediğim şeylerin hepsi laf salatası olurdu.
Şimdi verdiğin röportaj örneğinin sorusu ve yanıtı farklı. Şöyle düşün eğer yıldırım meyvesi kendisi gibi tanrı figürü gücünde birini arıyor veya kötücül bir meyve ise bu şekilde adlandırılıyorsa o halde Nami gibi bir karaktere bu meyveyi zaten yediremez. Meyve seçmez. Bu dediğim verlen sorunun cevabına yönelik farklı bakış açısı sunmak için yazdım. Orada sorulan nami'nin karakterine en uygun meyve hangisi olduğu Rotacı olduğu için herhalde yıldırım meyvesi olurdu diyor. (belki zeus'u da planlayarak verdiği politik bir yanıttır) o yüzden konu lle ilgili değerlendiremiyorum.