Öncelikle Ramazan-ı Şerif'iniz hayırlı olsun arkadaşlar. Allah tuttuğunuz oruçları kabul etsin, Ramazan damağınızda güzel bir tat bıraksın.
@Mihawk 'ın önerisi ve @carpe d. em 'in bana itelemesi üzerine bu konuyu açmış bulunuyorum.
Bu konu dillere pelesenk olan "Nerede o eski Ramazanlar..." diye anılan o Ramazan neşelerinden hatırlananları yad etmek için açılmıştır. Eminim ki yörelere göre faklı geleneklerin bulunduğu eski anılarınız bizlere bir şeyler katacaktır.
Naçizane genel bir Ramazan'ın olmazsa olmazları listesi yazdım ve ekleme yapmanızı hatta anılarınızı eklemenizi sizlerden istirham ediyorum.
Sizin de eskilerden aklınızda kalanları ve anılarınızı anlatmanızı ümit ediyorum.
@Mihawk 'ın önerisi ve @carpe d. em 'in bana itelemesi üzerine bu konuyu açmış bulunuyorum.
Bu konu dillere pelesenk olan "Nerede o eski Ramazanlar..." diye anılan o Ramazan neşelerinden hatırlananları yad etmek için açılmıştır. Eminim ki yörelere göre faklı geleneklerin bulunduğu eski anılarınız bizlere bir şeyler katacaktır.
Naçizane genel bir Ramazan'ın olmazsa olmazları listesi yazdım ve ekleme yapmanızı hatta anılarınızı eklemenizi sizlerden istirham ediyorum.
- Ramazan'ın müjdecisi ve vazgeçilmezleriydi mahyalar.
- İftar ve sahurlarda tüketilmek üzere hazırlanan yufkalarla pişiler.
- İftarda patlatılan top ve sahurda kaldıran davul sesi.
- Hazırlanan şerbet ve tatlılar. (Tatlılardan güllaç en revaçta olanıydı.)
- Eskinin bahçeli evlerinde ve mahalle sokaklarında kurulan geniş iftar sofraları.
- Gölge oyunlarının şahı Karagöz-Hacivat gösterimi.
- Kurulan iftar çadırları.
- Büyüklerin ibadet sebebi olan ama çocukların oyun parkına dönen teravih namazları.
- Bol bol hurma tüketimi.
- Genellikle Ramazanın son 10 günü yapılan, camilerde ve mescitlerde itikafa girme adeti.
Sizin de eskilerden aklınızda kalanları ve anılarınızı anlatmanızı ümit ediyorum.