Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

En Son Hangi Kitabı Okudunuz?

• Konbuyu başlatan Reversi
  • Başlangıç tarihi
Keyifli bir Mayıs oldu.
Rüyanın Öte Yakası

Fikir üzerine inşa edilmiş bir hikaye. Baya bölük pörçük bir iş olmuş, bitirip gidelim hissini aldığınız için siz de okurken o moda geçiyorsunuz. Ele aldığı sorular ve bu sorular etrafında üretilmiş cevaplar fazla kalıplara sıkışmış vaziyette. İnsanı değerlendirdiği şekil biraz sakil geldi, kotaramamış. Sevemedim.
Kara Büyücü Loncası-1 Büyücü Loncası

Bilindik bir dünya yaratımı ve hikaye anlatıcılığı ile iyi denebilecek bir giriş kitabı olmuş. Sonya’yı okurken Vin’i anımsadım ara ara. Özellikle Sissoylu’ya dönüşmeden önceki hali fazlasıyla benzer geldi. Gerçi böyle bir kurguda ana karakter olarak yaşam mücadelesi veren bir kız çocuğu seçtiğiniz zaman aşağı yukarı buna benzer bir işleyiş kaçınılmaz.
Severek okudum, daha genç işi bir seri, görünen kısmı şimdilik böyle.
Bereketli Topraklar Üzerinde

Toplum eleştirisini, sınıfsal çelişkilerini propagandaya dönüştürmeden, didaktik bir tonla bulamaca çevirmeden oldukça yalın bir dille anlatmayı tercih etmiş. Karakterlerin iç konuşmaları üzerinden kurduğu anlatı ile beraber tüm süreci bu iç çatışmalar etrafına inşa etmiş. Fakir Baykurt ile kıyaslanınca bu farklılıklar fazlasıyla görünür hale geliyor.
Kapanışa doğru, köy yerinde kocalarını, oğullarını, babalarını bekleyen kadınlar üzerinden kurulan anlatı, ciğerlerinize kadar işleyen, nefesinizi daraltacak kadar tanıdık o yoksulluğu gözler önüne seriyor. Kitabın başından sonuna kadar size eşlik eden, karakterlerin iç diyaloglarıyla beraber yaratılan rıza inşası kapanışta da son noktayı koymaktan geri durmuyor. Geride kalan kadın ve çocukları bekleyen yokluk, sefalet ve sömürü.
“Paçavralar içindeki korkuluk; kuru, çıplak ayakları üzerine kalktı, kızını buz gibi elinden tuttu. Hırsla çekti, çıktı gitti. Ne çığlık, ne döğünme, ne telaş”
İnsanın Dört Zindanı

İslami değerler referans alınarak irdelenen “beşer”, yaşamla ancak böyle güçlü bir bağ kurabilen birisi tarafından bu şekilde irdelenebilirdi. Meseleye hem inanç hem de düşünce düzleminde yaklaşabilmiş, yaşamın her zerresini sözcüklerinden hissedebildiğiniz adeta bir manifesto olmuş. Akademik olarak birtakım sorunlar barındırıyor gibi görünse de bir kuşağın sıkışmışlığını dillendirip, modern hayatın yarattığı boğuculuğu üzerinden atmaya yeltenmiş, içine düşülen açmazlarla mücadele etmiş, büyük bir kesimin sesi olabilmiş Şeriati.
Oğullar ve Rencide Ruhlar

Başlarda "umarım Palahniuk’e doğru evrilmez" korkusu sarıyor, bir müddet sonra bu durum ortadan kalkıyor hatta mizahının tonuna alışınca baya eğlenceli hale geliyor kitap. Türdaşları gibi altı çizilesi özlü söz tufanına boğmadan, fazlasıyla akıcı kurgusuyla içine çekiyor sizi. El kadar velet üzerinden yaratılan megaloman, nevrotik karakter çok hoş bir doku oluşturmuş. Listemde bir kitabı daha var Alper ağabeyin, ona da kesin göz atacağım.
Yine hassas kalpler için bir sığınak olmuşsun keke :alkis:

Henüz bitirmedim ama sosyoloji paperım için (evet, furryler üzerine yazdım) şu aşağıdaki kitabın bazı kısımlarını okudum.

İlginç chapterlar var, furryler üzerine bu kadar akademik çalışma yapılmasını beklemiyordum.
Mesela Chapter 24: Furry Identity, Furry Capital, and Intrasonas: Merging Quantitative, Qualitative, and Anthropological Findings to form the Furry Fandom Identity Resolution Model (FFIRM)

Hahahah, ne demek yani furry capital? Bunun da mı capitali var? Varmış. Bu kısmı yazan kişi öyle bir tanım yapıyor en azından:

Furry Capital In the FFIRM I’m proposing, high levels of furry identity have both direct and indirect benefits to the individual, including the potential growth of furry capital. I define furry capital as the individual, group, and societal level benefits and skills that arise from engagement in the furry fandom, particularly as they relate to social, relational, interpersonal, emotional, and psychological well-being. In addition to supporting the development of the furry identity (self-awareness and sense of belonging), robust and meaningful participation in the furry fandom via engagement with a responsive community and the fursona may also directly increase furry capital (transferable benefits and skills), too. The benefits and skills developed from participation in the furry fandom via community and fursonas have relevance beyond the fandom, too. For example, navigating the uncertainty of a stigmatized identity can facilitate the development of important moral reasoning capabilities and self-efficacy (Côté & Levine, 2002, 2015; Phinney & Rosenthal, 1992). The fandom’s strong contingent of 2SLGBTQI+ and other marginalized individuals may cultivate a safe environment to negotiate sexual orientation and gender identity, which consequently creates a social justice mindset that permeates non-furry worldviews. The use of fursonas helps to develop communication skills and personal problem-solving techniques. Self-esteem can emerge as a result of skill mastery (e.g., art) and deep attachment to the products of creative labor. Engagement in both the community and fursona can foster the courage required to live authentically, develop autonomy, and better resist the seduction of consumerism as a method for expressing oneself. Ultimately, furry capital may ease the challenges of navigating work, school, and personal relationships outside of the fandom, too, and support the resolution of a robust adult (non-furry) identity.

"The use of fursonas helps to develop communication skills and personal problem-solving techniques."

Bu, benim araştırmamda da temel argümanlardanımdan biriydi. Ötekileştirilmiş gruplarda, bu tarz benliğin yeniden inşa edilebildiği (fursona) ve normların yıkılıp yeniden tanımlandığı (furry community) ortamlarda daha rahat iletişim kurulabildiğini gözlemlemek gerçekten de mümkün. Ayrıca, yine bu tarz ötekileştirilmiş grupların çocukken antropomorfik medya tüketirken (mesela Sonic, Zootopia, Aslan Kral) ana karakterin farklı ama herkesten biriymiş gibi olması bir rol model görevi görmesine sebep oluyor. Yine*, bu tarz gruplar dijital ortamlarda IRL'ye göre daha kolay barınabildikleri için dijital okuryazarlıkları daha yüksek oluyor ve 4chan, 8chan gibi underground image boardlara düşmeleri daha kolay oluyor. Furry gibi niş topluluklar da bu tarz image board sitelerde, zayıf regülasyonlarından mütevellit çok daha yaygın. Burada ötekileştirilmiş gruplardan kastım yalnız queer de değildi benim kitabın aksine, nöroçeşitli (otizm, disleksi, DEHB) kişilerde de bu tarz eğilimlere daha sık rastlamak mümkün.

Sırf araştırma yaparken komik bir konu olsun, biraz da hocaya görmediği bir şeyler göstereyim diye seçmiştim ama içine düştükçe çok ilginç şeyler saptadım. Hatta başta vore, ABDL gibi diğer parafilik eğilimleri de araştırmaya katacaktım fakat furryler üzerine o kadar sosyolojik malzeme çıktı ki konuyu sadece buraya çevirdim. Komik olan bir şey daha, furryler ile ilgili ciddi araştırma yapan (benim gibi sınav için değil) araştırmacıların çoğunun, kendilerinin de furry olduğunu tespit ettim. Bazılarının akademik platformlarda profil fotoğrafları kedi kulaklı falan, hahahah.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık