
Codex Gigas (Türkçe: Dev Kitap, Çekçe: Obří kniha), 92 santimlik uzunluğuyla dünyadaki en büyük ortaçağ tezhipli el yazmasıdır. Kitap, Romanesk manastır kitap üretiminin tipik bir örneğidir, ancak Codex Gigas'ın sayfa boyutları inanılmaz ölçülerdedir. Codex Gigas içerisinde Şeytan'ın son derece sıra dışı tam sayfa portresi olması ve yapımıyla ilgili anlatılan efsane nedeniyle Şeytan İncili olarak da bilinir.
Codex Gigas 13. yüzyılın başlarında, günümüzde Çek Cumhuriyeti'nin bir bölgesi olan Bohemya'daki Podlažice Benediktin manastırında yazılmıştır. Kitap, tümü Latince yazılmış Vulgata İncili'nin tamamını ve o dönemki diğer popüler eserleri içerir. Kitabın içerisinde ayrıca Eski ve Yeni Ahit arasındaki ortaçağ referans çalışmalarından bir seçki olan Josephus'un Yahudilerin Eski Eserleri, De bello iudaico, Seville'li Isidore'un ansiklopedisi Etymologiae, Prag Cosmas'ın kroniği (Chronica Boemorum), tıbbi bir eser olan Ars medicinae erken bir versiyonunun incelemelerinin derlemesi ve Afrikalı Konstantin'in iki kitabı bulunur.
Çok sık el değiştirdikten sonra yolu Prag'daki 2. Rudolf'un imparatorluk kütüphanesine düşen kitap, 1648'de gerçekleşen Otuz Yıl Savaşları sırasında İsveçliler tarafından savaş ganimeti olarak alınmış ve şu anda Stockholm'deki İsveç Ulusal Kütüphanesi'nde sergilenmektedir.
Tasviri

Kitabın içeriği baştan sona değişmediği ve kitabın yazarı herhangi bir yaş, hastalık veya farklı ruh hali belirtisi göstermediği için kitap birleşik bir görünüme sahiptir. Bu durum, kitabın tamamının çok kısa sürede yazıldığı inancını doğurmuş olsa da, bilim insanları kitabın tamamlanmasının 20 yıldan fazla sürdüğünü düşünmektedir.
Kitabın olağanüstü uzunluğu, boyutu ve ayrıntıları onun bir katip tarafından şeytanın yardımıyla bir gecede yazıldığı efsanesinin doğmasına neden olmuştur. Kitabın orijinali 320 sayfa içeriyordu, ancak daha sonra 12 sayfa kitaptan çıkarılmıştır. Sayfaları kimin, hangi amaçla kitaptan çıkardığı bilinmemektedir.
Şeytan Çizimi

Büyük, koyu yeşil bir kafası vardır ve saçları yoğun buklelerden oluşan bir başlığa benzer. Gözleri küçüktür ve kırmızı gözbebekleri vardır. Kulakları büyüktür ve uçları kırmızı renktedir. Açık ağzından küçük beyaz dişleri görünür ve ağzının kenarlarından iki tane uzun ve kırmızı dil çıkar. Çift dil, Hıristiyan ikonografisindeki Şeytan formlarından biri olan yılanın çatallı dilini çağrıştırmaktadır. 'Çatallı diller' ifadesi eski bir İncil metaforudur.
Bu sayfadan önceki birkaç sayfa, karartılmış bir parşömen üzerine sarı renkte karakterlerle yazılmıştır ve kitabın geri kalanından farklı olarak çok daha kasvetli bir görünüme sahiptir. Renk bozulmasının nedeni, yüzyıllar boyunca okuyucuların sayfaları çevirdikçe bu parşömen sayfalarının ışığa maruz kalmasıdır.
Tarihi

1648'deki Otuz Yıl Savaşları'nın sonunda İmparator 2. Rudolf'un koleksiyonunun tamamı İsveç ordusu tarafından savaş ganimeti olarak alınır. Böylece kitap, 1649'dan itibaren Stockholm'deki İsveç Kraliyet Kütüphanesi'nde saklanır.
7 Mayıs 1697'de Stockholm'deki Tre Kronor kraliyet kalesinde çıkan yangın Kraliyet Kütüphanesi'nin çoğunu yok eder. Codex Gigas yanmaması için pencereden dışarı atılır. Papaz Johann Erichsons'a göre, kitap o anda olay yerinde bulunan birinin üzerine düşer ve onu ağır yaralar.
National Geographic'te yayınlanan bir belgeselde, el yazısı uzmanlarıyla yapılan röportajlara yer verilmiş, bu uzmanlar, bazı kanıtların (el yazısı analizi ve Hermann Inclusus'a yapılan atıflar vb.) kitabın tek bir yazarın eseri olduğunu gösterdiğini iddia etmiştir.
İçeriği

Kitap, Josephus'un iki eserini baz alarak Yahudilerin tarihinin devamını anlatır. Yaratılış hikayesini anlatan Josephus'un ilk sayfasının kenar kısmında Cennet ve Dünya tasvirleri yer alır. Bu eserleri Isidore'un Etymologiae adlı eseri ve tıp eserleri takip eder. Boş bir sayfanın ardından Yeni Ahit, Matta'nın Elçilerin İşleri'ne, Yakup'un Vahyine ve Romalılardan İbranilere bölümleri başlar. Bunlardan sonra ortak duaların yer aldığı bazı sayfalar ve bazıları Yahudi kaynaklarından bilinen "Üç yemin ve iki büyü" sayfası gelir. Cennet Şehri ve şeytanın tam sayfa tasviri bu sayfalardan sonra gelir. Bunlardan sonra Prag'ın Chronica Boemorum'unun Cosmas'ı bulunur. Podlažice manastırındaki kardeşlerin bir listesi, nekrolojiyi, sihirli formülleri, ziyafetler için girişlerin başlangıcını ve diğer yerel kayıtları içeren bir takvimle sona erer.
Baştaki alfabeler dışında kitabın tamamı Latincedir.
Efsanesi
Kitaba dair Orta Çağ'da yazılan efsanenin bir başka versiyonuna göre; kitabı yazan katip, manastır yeminlerini bozan ve bu yüzden diri diri duvarın içine gömülmeye mahkum edilen bir keşiştir. Keşiş, kendisine verilen bu ölüm cezasından kurtulmak için, bir gecede manastırı sonsuza kadar yücelten, tüm insanlığın bilgisini içeren bir kitap yazacağını söyler. Gece yarısına doğru o kadar çaresiz kalır ki, ruhu karşılığında kitabı bitirmesine yardım etmesi için Lucifer'e dua eder. Şeytan taslağı tamamlar ve keşiş de hediye mahiyetiyle şeytanın tasvirini kitaba ekler. Kitabı yeniden oluşturmak için yapılan denemelerde, tasvirler ve süslemeler olmadan sadece kitaptaki yazıların tamamını yeniden yazmak için yirmi yıl boyunca aralıksız şekilde yazmak gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Galeri





Son düzenleme: