Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Marvel Soru - Cevap Başlığı



Merhaba,

Bildiğiniz üzere kısa bir süre önce forumun kategorilerinde bir yenilenmeye gidildi ve öncesinde dar alana sahip pek çok bölüm daha geniş alanlara kavuşmuş oldu. Çizgi romanlarla ilgili tartışmaları gerçekleştirdiğimiz bu bölüm de iki yeni alt forumuyla beraber ana bir kategori haline geldi. Bu nedenle bu bölümü farklı başlıklarla çeşitlendirmek ve zenginleştirmek güzel olacaktır.

Zaman zaman bana Marvel çizgi romanlarıyla ilgili çeşitli kanallardan ve başlıklardan sorular soran arkadaşlar oluyor. Ben de bunları cevaplamaktan keyif alıyorum. Bu nedenle bunun için bir başlık açarsam hem benim keyifle cevapladığım bu sorulardan daha fazla gelebilir hem de yazdığım cevaplar bir arada duracağından belli bir zaman sonra ilgilenenler için iyi bir kaynak oluşur diye düşündüm. Burası @Smoker 'ın One Piece Soru - Cevap Köşesi'nin aksine tek cevaplayanın olduğu bir işlenişe sahip olmayacak. Ben gelen her soruyu cevaplamaya çalışacağım ama dileyen herkes bilgisi dahilindeyse sorulan sorulara cevaplar yazabilir.

Sorularınızın büyük bir kısmına rastlayabileceğiniz çoğu Türkçe platform ve topluluğa kıyasla burada daha iyi yanıtlar alabileceğiniz iddiamızı da belirtelim.

DC veya diğer çizgi roman şirketlerinin eserleriyle ilgili sorularınızı lütfen bu başlık altında sormayın.
 
Bir dönem sosyal medyada gördüğüm '' Abi artık Thanos kozmik varlıkları, OAA'yı falan kesiyor.'' Muhabbetleri işin sonunda nereye bağlandı?
 
O zaman ilk soru benden gelsin.

(Edit: Gelemedi)
Bu Marvel'ın en dikkat çekici yanı birleşik evren konusu. Karakterlerin kendi solo maceraları olsa da meseleler uzun zamandır birleşik bir evrende ilerlemekte. Ciddi bir olay örgüsü var. Peki sence bu olay örgüsünün genel anlamda bağlandığı çok temel bir ana tema var mı? Ne demek istediğimi daha iyi anlatmak için One Piece'den örnek vereyim, mesela One Piece'de her şey tek bir noktada, hükümet ve yaptığı şeylerde kitleniyor. Konu gidişatı da onla alakalı. Tabi Marvel bittiği yere kadar gideceği için öyle büyül final falan olmayacak ama her şeyin dayandığı tek bir büyük açıklama falan var mı sence? Bildiğim kadarıyla non-canon açıklamalar vardı. Bunun dışında bir şey yoktu. Ama aradan 6 sene geçti boru değil.
 
O zaman üçüncü soru da benden gelsin; Marvel evreninde ölen karakterler ve ölüm nedenlerini sıralar mısın?
Punisher, Wolverine'in oğlu Daken tarafından öldürülüyor.



Captain America mahkeme çıkışında suikaste kurban gidiyor.



Ares'i, Sentry ortadan ikiye ayırıyor.



Wolverine vücudundaki Adamantium'un erimesi sonucunda ölüyor.



Aklıma ilk gelenler bunlar, sonrasında yine eklemeler yapılır.
 
En son yeni Hulk'ın uzak doğulu olduğu ile ilgili bir şeyler okumuştum, ne kadar zaman önce hatırlamıyorum. Yeni karakter, Hulk'a kendi isteğiyle dönüşebilen ve eskisine göre zeki ve espirili bir karaktere bürünmüş sanırım. Kendim okumadım, yine de Hulk benim için öfke ve delilik temalarıyla bütünleştiği için bu değişikliği okuyunca biraz yadırgamıştım ama sanırsam Marvel'la az çok içli dışlı olan okuyucularca beğenilmiş.

Senin fikrini merak ettim.
 
Bir dönem sosyal medyada gördüğüm '' Abi artık Thanos kozmik varlıkları, OAA'yı falan kesiyor.'' Muhabbetleri işin sonunda nereye bağlandı?
Thanos'la ilgili konuşulan bu konular genelde 1991 yılına ait The Infinity Gauntlet hikayesiyle ilgili oluyor. Thanos, tüm sonsuzluk taşlarını ele geçirdikten sonra evrendeki pek çok varlığın ötesinde bir kozmik varlığa dönüşmüştü. Ama One-Above-All'ın elçisi gibi nitelendirebileceğimiz Multiverse'ün dengesini korumakla görevli Living Tribunal bu öyküde Thanos'un eylemlerinin ve olası sonuçlarının kendi müdahalesini gerektirmeyecek bir durum olduğuna karar vererek karışmamıştı. Çünkü sonsuzluk taşları yalnızca bağlı bulundukları evrende işlevsel olabiliyorlar ve etkileri yalnızca onun üzerinde olabiliyor. Bu hikayede Thanos, Eternity'nin yerine geçerek o gerçekliğin tamamını kontrolüne almıştı ama ilk anda kendi bedenine dikkat etmediğinden Gauntlet'ı Nebula ondan çaldı. Sonrasında Adam Warlock, Silver Surfer, Doctor Strange ve diğer kahramanlarla işbirliği yaparak Nebula'yı da yine bir oyunla alt etmeyi başarmışlardı.

Dediğim gibi çoğu zaman bahsedilen hikaye yukarıdaki örnek olsa da Thanos'un kozmik hiyerarşi içinde çok büyük güç elde ettiği çeşitli hikayeler var, mesela 2003'teki Marvel: The End hikayesinde Living Tribunal'dan dahi daha fazla güç elde etmişti. One-Above-All ise bu tür hikayelerde pek fazla ziyaret edilmeyen bir varlık. Ama karakterin yaratıcısı ve daha önceki iddialı Thanos hikayelerinin de yazarı olan Jim Starlin son yıllarda devam ettiği hikayelerinde işi buralara da getirdi. Şimdi Starlin aslında Marvel ofisiyle ve normal evren devamlılığındaki hikayelerle pek alakası kalmamış bir yazar, hatta şirketle anlaşmazlığa düşüp kavga ettiği bile olmuştu bir iki yıl önce. Yine de Marvel onun grafik roman formatındaki Thanos hikayelerini basmaya devam etti. Geçen sene de şimdilik son öyküsü gibi görünen Thanos: The Infinity Ending'i çıkardı. Bu hikayede bir gelecek Thanos formu One-Above-All (ya da Starlin'in tercih ettiği ismiyle Above-All-Others) ve Living Tribunal'ı da yenerek tüm Multiverse'le birleşiyor ve her şeye kadir tanrı formuna bürünüyor, yani yeni Above-All-Others oluyor. Ama bunun başarılı olması için günümüz Thanos'unun planını bozacak hareketler yapmaması gerektiği için günümüz Thanos'u da kendi içinde absorbe ediyor. Bu da nihayetinde kaybetmesine yol açıyor. Adam Warlock, Starfox ve Pip the Troll'ün içeride hapsolan bu günümüz Thanos'uyla iletişim kurmayı başarmasıyla bir boşluk anında her şeyi normale çevirmeyi başarıyorlar.

Bu tür hikayelerin kaderinde hep her şeyin alışıldık statükosuna dönmesi vardır. Kaldı ki Jim Starlin'in son yıllarda yazdığı bu grafik romanları da aslında Marvel devamlılığında değerlendirmemek lazım ama işte Above-All-Others zaten multiversal, yani tüm evrenler için ortak bir varlık gibi görüldüğü için böyle bir bakış açısıyla bu hikayeye geçerlilik kazandırılabilir. Ha yine diğer karakterler alternatif evren versiyonları deriz ama.

Öte yandan Marvel'daki her şeye kadir olan tanrı figürünün veya konseptinin Jack Kirby, Stan Lee ya da o hikayeyi kim yazıyorsa o yazarın kendisi şeklinde konumlandırıldığı öyküleri ben kişisel olarak daha çok seviyorum. Bu şekilde daha işlevsel ve anlamlı oluyor bence.
 
O zaman ilk soru benden gelsin.

(Edit: Gelemedi)
Bu Marvel'ın en dikkat çekici yanı birleşik evren konusu. Karakterlerin kendi solo maceraları olsa da meseleler uzun zamandır birleşik bir evrende ilerlemekte. Ciddi bir olay örgüsü var. Peki sence bu olay örgüsünün genel anlamda bağlandığı çok temel bir ana tema var mı? Ne demek istediğimi daha iyi anlatmak için One Piece'den örnek vereyim, mesela One Piece'de her şey tek bir noktada, hükümet ve yaptığı şeylerde kitleniyor. Konu gidişatı da onla alakalı. Tabi Marvel bittiği yere kadar gideceği için öyle büyül final falan olmayacak ama her şeyin dayandığı tek bir büyük açıklama falan var mı sence? Bildiğim kadarıyla non-canon açıklamalar vardı. Bunun dışında bir şey yoktu. Ama aradan 6 sene geçti boru değil.
Marvel dünyasının süper güçlerle ve doğaüstü olaylarla dolup taşan yapısına ilişkin tematik bir ortaklık kurmaya çalışan hırslı hikayeler oluyor, evet.

Ana evren çok daha fazla çeşitlilik ve tarih barındırdığı için böyle birleştirici bir şey yazmak daha zor ama mesela Ultimate evreni o mitleri en baştan anlatmaya başladığı için ilk başlarda biraz daha bizim sıradan dünyamıza benzerken sonradan böyle anormalliklerle dolmaya başlıyordu. Bunların pek çoğunun kaynağı da 1940'larda Captain America'yı yaratan süper asker deneyine ve ilerleyen yıllarda o projeyi el altından devam etme çabalarına bağlanıyordu. Mutantların ortaya çıkışı bile bir noktada buna bağlanmıştı. Hatta Thor'un dahi böyle bir deneyin sonucu olabileceğini, akli dengesindeki sorunlar sebebiyle kafasında Asgard gibi bir mitoloji kurguladığını işaret eden bir hikaye vardı ama sonrasında Asgard'ın gerçek çıkmasıyla sonuçlanıyordu.

Bu arada MCU filmlerinde de Ultimate evrenindeki bu durumun biraz söz konusu olduğunu iddia edebiliriz bence. Zaten bu filmlerde Ultimate evreninden esinlenmeler, takip edilen noktalar ana evrene kıyasla çok daha fazla.

Bunun dışında meşhur Earth X serisi var, birkaç yıl önce denk gelmiş olabileceğin açıklama bu seride işlenenler olabilir. Basitçe özetlersek Earth X öyküsünde Celestial ırkının gezegenleri kendi nesillerini devam ettirmek için embriyolarını yerleştirdikleri bir kapsül, yumurta gibi kullandıkları açıklanıyordu. Sonrasında da bu gezegenlerdeki canlıların genetikleriyle oynayarak o gezegeni doğum vakti gelene kadar dış etkilerden koruyacak süper güçlerin genetik tohumunu ekiyorlardı. Galactus da bu Celestial ırkının fazla üreyerek evreni ele geçirmesini önlemek için gezegenleri yiyen bir kontrol mekanizmasıydı. Bu son derece zekice yazılmış ve etkileyici bir öykü olduğu için Marvel hayranlarınca ve haliyle yazarlarca da tutuldu ve sonraki yıllarda ana Marvel evreninde buradan ilham alan belli başlı noktalar gördük. Ama hiçbir zaman ana evrende de birebir böyle bir durumun olduğu şeklinde bir anlatı söz konusu olmadı. Yine de örneğin Jason Aaron'un hala devam eden Avengers serisinin 2018'deki ilk sayılarında bir Celestial öyküsü anlatmıştı. Burada Celestial'lerin primatları İnsanlar, Eternallar, Deviantlar şeklinde üçe ayıran genetik çalışmalarını yaptıkları bilinen ziyaretlerinden dahi önce henüz Dünya'da canlılık bile yokken, enfekte olmuş bir Celestial'in bu gezegene düştüğü ve kusmuk gibi beden salgılarını saçarak öldüğü anlatılıyordu. İşte bu salgıların canlılığa en başından beri işleyip süper güçler oluşturacak anomalilerin önünü açtığı iddia ediliyordu.

Bu tarz muhtelif hikayeler var. 2 sene önce çıkan Mark Waid'in yazdığı History of the Marvel Universe mini serisini de tavsiye edebilirim aslında. Tam bir tematik ortaklık kurmasa da yıllar içinde onlarca farklı yazar tarafından ortaya atılmış mitolojik olayları bir kronolojiye ve devamlılığa oturtmaya çalışan bir iş. Bu anlamda değerli bulmuştum. Ayrıca Javier Rodriguez'in çizimleri de şahaneydi bu seride.
 
O zaman üçüncü soru da benden gelsin; Marvel evreninde ölen karakterler ve ölüm nedenlerini sıralar mısın?
Sıralayamam. Çünkü Captain America, Thor, Iron Man, Hulk, Black Widow, Hawkeye, Spider-Man, Wolverine, Jean Grey, Professor X, Mister Fantastic, Human Torch ve Thing dahil aklına gelebilecek neredeyse tüm önemli karakterler yıllar içinde bir veya birden fazla defa öldüler. Hatta iyice kıyıda köşede kalmış bazı yan karakterlerin veya kötülerin ölümden geri dönüşlerini açıklamaya tenezzül dahi edilmediği bile oluyor. Bir yazar tekrar kullanmak istediğinde diriltiyor ve hikayesini anlatmaya başlıyor. Bu sebeple okurlar uzun zamandır bu durumlara takılmayı bıraktı.

Meslea 2019'da X-Men serilerinin kreatif sorumluluğuna getirilen Jonathan Hickman, bu iş zaten iyice yalama olmuşken ölümü bir dramatik etki tuzağı olmaktan çıkarıp daha kaliteli hikayeler yazmaya odaklanmak için mutantların öldükten kısa bir süre sonra yaşadıkları Krakoa adasında tekrar dirildikleri bir düzenek kurguladı. Böylece iki yıldır çıkan mutant serilerinde yazarlar ölümü dramatik bir faktör olarak kullanamıyor ve hikayelerinde başka sonuçlara odaklanmaya çalışıyorlar.
 
Bir soru daha sorayım o zaman. Diğer sorularin cevaplarında da geçen ana evren çizgisinin ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ancak böyle bir ana evren veya " Canon hikaye" tarzı bir durum varsa 2-3 yılda bir sifirlanmasi gerekmez mi?
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 7)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık