Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tanıtım] Go Oyunu

1003 bölüme ismini veren go oyunu hakkında az da olsa biraz bilgi vermek niyetiyle bu konuyu açtım.

Bir eseri okurken eserde geçen aşina olduğunuz bir terimi gördüğünüzde okurken farklı bir haz alabilirsiniz. Şimdi neyin hazını tadını alacağım altı üstü uzak doğu satrancı işte diyebilirsiniz. Ben yine de paylaşıyım

Go ile tanışmam yıllar önce bir arkadaşımın bu oyuna ilgi duyması ile başladı. Arkadaşım okula giderken dolmuşa binerken go tahtasını yanından ayırmasdı hala profesyonel olarak oynar ve turnuvalarında katılır.

Go ya merak veya ilgi duyan arkadaşlar ayrıntılı bir araştırma yapabilirler. Buradaki bilgilerin tamamı internet üzerinden alıntıdır ve konu hakkında genel bir fikir verme amaçlıdır




Go, kuralları çok basit olmakla birlikte oldukça karmaşık bir oyundur. Go oyununda satrançtaki gibi taşların hareket kabiliyetleri sınırlı olmadığından bir taşı oynayabileceğiniz çok fazla yer vardır. Satranç oyununda ilk yarım hamle için 20 olasılık , ikinci yarım hamle için 20, tam hamle (bir beyaz bir siyah) için 400 olasılık vardır. Go oyununda ise ilk taş (siyah) için 361 olasılık , ikinci taş (beyaz) için 360 olasılık, toplam 129.960 olasılık vardır. Hamle çeşitliliği o kadar çoktur ki bir go oyuncusunun ustalaşma evresi ömrünün sonuna kadar sürebilir.

Japonya'da Go nun Gelişimi Ve Tarihçesi

Efsaneye göre Japonya'ya goyu getiren kişi Çin'in başkenti Çang-an'da görev yapmış olan Japon büyükelçisi Kibi no Makibi'dir. 717 ve 735 yılları arasında Çin'de bilim ve sanatla ilgili çalışmalar yürüten Kibi no Makibi ülkesine dönerken yanında bir adet go oyunu da götürmüştür. Sonraları bu oyuna "go" adını verir ve oyun Japonya'da o adla anılmaya başlanır. Kibi no Makibi'nin sayesinde oyun kısa sürede aristokratlar arasında yayılır... Kibi no Makibi'nin goyu Japonlar'a tanıtmasından 100 yıl önce de oyunun adı Japon kayıtlarında zikredilmektedir. Zamanla go Japonlar arasında yayılmaya başlar ve ikinci altın çağına girer. Oyunun bugün uluslararası arenada Çince adıyla değil de Japonca adıyla anılmasının sebebi de bu altın çağa dayanmaktadır.

17. yüzyılın başlarında, Edo Dönemi'nin başlaması ile Japonya'nın siyasi dengesi tamamen değişmiştir. Tokugawa ailesinden gelen yeni şogun, go oyununa o kadar meraklıydı ki; gonun geliştirilmesini ve yayılmasını devlet eliyle desteklemeye başlamıştı. Bununla birlikte kendisinin en iyi go oyuncusunu tespit edebileceği, oshirogo adlı turnuvaların yapılmasını emretti. Bu turnuvayı kazananlar ödül olarak, o zamanlarda go oyunu üzerine akademik eğitim vermek üzere inşa edilen dört büyük go hanedanı için burslar elde ediyorlardı. Bu okulların adları şöyledir: Honinbo Hanedanı, Inoue Hanedanı, Yasui Hanedanı ve Hayaşi Hanedanı.

Bu dört hanedan arasındaki büyüt rekabet go oyuncularının seviyesinin yükselmesine sebep oldu. O zamanki go oyuncularının seviyesine bugüne kadar kimse ulaşamamıştır. Ayrıca bu zaman diliminde dövüş sporlarından esinlenilerek rütbe sistemi de geliştirilmiştir. Edo Dönemi'nin en iyi go oyuncusu kendi adıyla anılan açılışı bulan Shusaku Kuwahara'dır. 33 yaşında koleradan ölünceye kadar 19 kez ardı ardına oshirogo şampiyonluğunu kazanan Shusaku'nun bulduğu Shusaku açılışı, 20. yüzyıl'ın ortalarına kadar yaygın olarak kullanılmıştır.

Tokugawa Şogunluğu'nun yıkılmasından sonra yönetimin go okullarına verdiği destek de son bulmuştur. Bugün Japonya'da, dönemin en güçlü oyuncularını yetiştiren Honinbo Hanedanı onuruna Honinbo Turnuvası düzenlenmektedir.

1003. bölüm hakkında bir detay daha: Ejderha Fırtınası
Geçen yıl Ortadoğu'da ve bizde de Ankara'nın Polatlı ilçesinde gerçekleşen fırtınanın adı. Can kayıplarına neden olmuştu. Bu ad ne zaman verildi Japonya'da nasıl bir geçmişe sahip bilmiyorum sadece paylaşmak istedim.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
"Japonya'da Go nun Gelişimi Ve Tarihçesi" adlı bölümü okumamış olsam da diğer kısımlarını okumuş bulunmaktayım. Vakit ayırıp bizi bilgilendirdiğin için teşekkür ediyorum.
 
Eline sağlık, güzel konu. Bence buradaki savaşta şans (ya da kader ) etkeni de var. Bu yüzden savaş, go oyunu üzerinden değilde tavla üzerinden yorumlansa daha iyi olurdu. : )

Yine Naruto'daki büyük ninja savaşında da vardı buna benzer sahneler. Kabuto beyaz taşları kullanıyordu oyunda.
 
Son düzenleme:
Bir ara öğrenmek için bayağı uğraştım sonra bir sebeple koptum gene uğraşayım. Eline sağlık
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık