Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto, bitcoini geliştiren, bitcoin beyaz kağıdını yazan, bitcoinin orijinal referans uygulamasını oluşturan ve bitcoini kullanıma sunan kişi ya da kişilerin kullandığı addır. Satoshi Nakamoto isminde birinin gerçekte olup olmadığı bilinmemektedir. Nakamoto, bitcoin uygulamasının bir parçası olarak ilk blockchain veritabanını da tasarlamıştır. Eşler arası bir ağ kullanarak dijital para birimi için çift harcama problemini çözen ilk kişidir. Nakamoto, Aralık 2010'a kadar bitcoinin geliştirilmesinde aktif bir rol oynamıştır. Bugüne kadar birçok kişi Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etti ve birçok kişinin Satoshi Nakamoto olduğu iddia edildi.

Bitcoinin Geliştirilmesi

Ekim 2008'de Nakamoto, bitcoin dijital para birimini tanımlayan makaleyi metzdowd.com adresindeki şifrelenmiş posta listesinde yayınladı. Makalenin başlığı "Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Para Sistemi" olarak görünüyordu. Ocak 2009'da Nakamoto, ağı başlatan ilk bitcoin yazılımını ve bitcoin adı verilen bitcoin kripto paranın ilk birimlerini yayınladı. 9 Ocak 2009'da da Sourceforge'da bitcoin yazılımının 0.1 versiyonunu yayınladı.
Nakamoto, kodun yazılmasına ilişkin çalışmanın 2007 yılında başladığını açıkladı. Nakamoto, kodun doğası gereği, çekirdek tasarımının çok çeşitli işlem türlerini destekleyebileceğini biliyordu. Çözüm aşamasında, başlangıçtan itibaren öngörülü bir komut dosyası kullanımıyla, özel kodlar ve veri alanları sağladı.
Nakamoto, bitcoin.org isminde bir web sitesi oluşturdu ve 2010 ortasına kadar bitcoin yazılımı üzerindeki çalışmalarını diğer geliştiricilerle birlikte yürüttü. Bu süre zarfında, kaynak kod deposu ve ağ uyarı anahtarının kontrolünü Gavin Andresen'e devretti, birkaç önemli alanı da bitcoin topluluğunun önde gelen üyelerine aktardı ve daha sonra projeden çekildi. Nakamoto, yok oluşundan ve devir teslim işlemlerinden kısa bir süre öncesine kadar yazılım kodundaki tüm değişiklikleri kendisi yapmıştır.
3 Ocak 2009'da bitcoin ağının varlığı, Satoshi Nakamoto'nun 50 bitcoin ödülü olan, bitcoin taban bloğunu (blok sayısı 0) ortaya çıkarmasıyla öğrenildi. Bahsi geçen bloğun para tabanı işlemine gömülü metin şu şekildeydi:

Vakit 3 Ocak 2009, Şansölye bankaları ikinci kez kurtarılmanın eşiğinde.

Metin, 3 Ocak 2009'da yayınlanan The Times'taki bir başlığa atıfta bulunmaktadır. Bu not, hem bitconinin doğuşuna ait zamanı vurgulamak, hem de kesirli rezerv bankacılığından kaynaklanan istikrarsızlık üzerine yapılan alçakgönüllü bir yorum olarak değerlendirilmiştir.
Test işlemleri dışında, Nakamoto'nun sahip olduğu bitcoinler Ocak 2009'un ortasından bu yana olduğu gibi durmaktadır. Aralık 2017'de bitcoinin zirve yaptığı dönemde Nakamoto'nun hesabındaki bitcoinin değeri 19 milyar dolardan daha fazlaydı ve bu da Nakamoto'yu o zamanlar dünyanın en zengin 44. insanı yapmıştı.

Karakteristik Özellikleri ve Kimliği

Nakamoto teknik meseleleri tartışırken herhangi bir kişisel bilgisini açıklamamıştır. Genelde bankacılık ve fraksiyonel rezerv bankacılığı üzerine yorumlar yapardı. 2012 yılında P2P Vakfı'nda profilinde, Nakamoto'nun Japonya'da yaşayan 37 yaşında bir erkek olduğu bilgisi vardı, ancak birçok kişi Nakamoto'nun mükemmel İngilizce kullanımı ve bitcoin yazılımının Japonca olarak belgelenmemesi veya etiketlenmemesi nedeniyle onun bir Japon olmadığını iddia etmiştir.
Ara sıra İngiliz İngilizcesinin heceleme ve terminolojisinde olan ("bloody hard" ifadesi gibi) kelimeleri hem kaynak kod açıklamalarında, hem de forum kayıtlarında kullanıyordu. Dahası, sadece Nakamoto tarafından çıkarılabilecek ilk bitcoin bloğu içine gömülmüş olan metin, o gün Londra'nın The Times gazetesinde yayınlanmıştır. Buradan yola çıkarak Nakamoto'nun aslında İngiliz olduğu ve Londra'da yaşadığı iddia edilmiştir.
İsviçreli bir kodlayıcı ve aktif topluluk üyesi olan Stefan Thomas, Nakamoto'nun bitcoin forumlarında yaptığı yorumların (500'den fazla) atıldığı saatlere göre bir grafik oluşturdu; ortaya çıkan grafiğe göre Nakamoto, Greenwich Ortalama Saati göz önüne alındığında saat 05.00-11.00 saatleri arasında hiç yorum yapmamıştı. Bu zaman dilimi Japonya'da 14.00-20.00 arasına denk geliyordu. Bu grafik cumartesi ve pazar günleri bile geçerli olduğundan Nakamoto'nun Japonya'da yaşamadığı iddia edildi.

Muhtemel Kimlikleri

Satoshi Nakamoto'nun gerçekte kim olduğu halen bilinmemektedir. Gerçek kimliği hakkındaki spekülasyonlar, çoğunlukla onun Amerika Birleşik Devletleri'nde ya da Avrupa ülkelerinin birinde yaşayan ve Japon kökenli olmayan biri olduğu yönündedir.

Hal Finney
Hal Finney (4 Mayıs 1956-28 Ağustos 2014), (Nakamoto dışında) bitcoin şifreleme yazılımı kullanan, hata raporlarını dosyalayan ve iyileştirmeler yapan ilk kişidir. Forbes gazeteci Andy Greenberg'e göre Finney, Dorian Nakamoto'nun ailesinin evinden birkaç sokak ötede yaşıyordu. Greenberg, yazılım analizi danışmanlığı yapan Juola & Associates'den, Finney'nin yazdığı bir örnek bir kodu Satoshi Nakamoto'nunkiyle karşılaştırmasını istemiş ve yapılan analizde şimdiye kadar karşılaştırılan kodlar arasında Finney'nin kodunun Nakamoto'nun koduna benzeyen en yakın kod olduğu tespit edilmiştir. Greenberg, Finney'nin Nakamoto adında bir hayalet yazar ya da komşusu Dorian'ın kimliğini "kişisel bilgileri çevrimiçi olarak gizlemek için kullanan" bir "yarasa" olabileceğini iddia etmiştir. Ancak Finney ona, bitcoin cüzdanının geçmişini (Nakamoto'dan kendisine yaptığı ilk bitcoin transferi dahil olmak üzere) ve Nakamoto'dan gelen e-postaları göstermiş ve Nakamoto olmadığını söylemiştir. Bunun üzerine Greenberg de, Finney'nin gerçeği söylediği sonucuna varmıştır. Ayrıca Juola & Associates, Nakamoto’nun Finney’ye gönderdiği e-postaların, Nakamoto’nun Finney’den aldığı e-postalara benzediğini tespit etmiştir. Finney'in dış ekstropi arkadaşı ve bazen birlikte eş-blog yazarlığı yaptığı Robin Hanson, Finney'nin söylediğinden daha fazla işin içinde olduğunu açıklamıştır.

Nick Szabo
Aralık 2013'te Skye Gray adlı bir blogcu, stilometrik analiz olarak tanımladığı bir yaklaşım sonucunda Nick Szabo'nun, aslında Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etti. Szabo, merkezi olmayan para birimi meraklısı biri olarak biliniyordu ve bitcoinin öncüllerinden biri olan "bit gold" ile alakalı bir bildiri yayınlamıştır. Ayrıca 90'larda takma isimleri kullanmakla epey ilgilendiği biliniyordu. Szabo, Mayıs 2011 tarihli bir makalesinde, bitcoin yaratıcısı hakkında (bu kişinin Finney veya Dai olmadığını varsayarak) şunları belirtti: "Nakamoto ortaya çıkana kadar sadece Wei Dai ve Hal Finney'nin fikirlerinin hoşuma gideceğini düşünürdüm."
Mali yazar Dominic Frisby, Nakamoto'nun aslında Szabo olduğuna dair kanıt benzeri bazı şeyler olduğunu söylese de, Szabo'nun olayla ilgisi olmadığını açıklamıştır. Zaten Szabo da, Nakamoto olduğuna dair iddiaları reddetmiştir. Temmuz 2014'te Frisby'ye bir e-postayla şunları söyledi: 'Bana Nakamoto olmadığımı bildirdiğiniz için teşekkür ederim. Korkarım beni en başta Nakamoto sandınız, ama buna alışığım'. New York Times’tan Nathaniel Popper, Nakamoto hakkındaki en inandırıcı kanıtın; onun Macar asıllı, Nick Szabo adındaki bir Amerikalı olduğunu yazdı.

Dorian Nakamoto
Gazeteci Leah McGrath Goodman, Newsweek dergisindeki 6 Mart 2014 tarihli makalesinde, Kaliforniya'da yaşayan, Satoshi Nakamoto ismini taşıyan ve Amerikan asıllı bir Japon olan Dorian Prentice Satoshi Nakamoto'yu söz konusu Nakamoto olarak tanımladı. Goodman, makalesinde iddiasının sadece isim benzerliği olmadığını belirterek, Dorian Nakamoto'nun bitcoinin mucidi olduğunu ileri süren bazı gerçeklere dikkat çekti. Pomona'daki Cal Poly Üniversitesi'nde fizikçi olarak eğitim gören Dorian Nakamoto, savunma mühendisliği projelerinde sistem mühendisi, teknoloji ve finansal bilgi hizmetleri şirketleri için de bilgisayar mühendisi olarak çalıştı. Nakamoto, 1990'ların başında iki kez işten çıkarıldı ve kızının söylediğine göre özgürlükçü bir anlayış benimseyerek artık işlerini "hükümetin parmağı altında" olmadan yapmaya karar verdi. Goodman, makalesindeki en büyük kanıtın, Dorian Nakamoto ile yaptığı kişisel bir görüşme sırasında ona bitcoin hakkında soru sorduğunda, Dorian Nakamoto'nun bitcoini icat eden kişi olduğunu kabul etmesi olduğunu söylemiştir. Goodman'a göre Dorian Nakamoto "Artık buna dahil değilim ve bundan sonra içinde olmayacağım. Projeyi başkalarına devrettim ve her şeyden sorumlu olanlar onlar. Artık bitcoin ile hiçbir bağlantım yok.” sözlerini söylemiştir. Makalenin yayınlanmasının ardından, Dorian Nakamoto'nun evinin yakınında gazeteciler kamp kurmuş ve Dorian Nakamoto bir anda medyanın ilgisini çekmiştir. Dorian Nakamoto sonradan yaptığı bir görüşmede bitcoin ile ilgili söylediği her şeyi reddetti. Hatta daha önce bitcoin diye bir şeyin adını hiç duymadığını ve Goodman'ın daha önce sınıflandırılmış askeri müteahhitlerle ilgili çalışmaları hakkında sorduğu soruyu yanlış yorumladığını söylemiştir. Reddit'teki "Bana Bir Şey Sor" başlığında da, Goodman'ın Citibank için yaptığı çalışmalarla ilgili sorusunu yanlış yorumladığını söylemiştir. Aynı günün ilerleyen saatlerinde, Satoshi Nakamoto'nun P2P Vakfı'ndaki hesabı beş yıl sonra ilk mesaj attı ve mesajın içinde "Ben Dorian Nakamoto değilim." yazıyordu. Ancak genel kanı Nakamoto'nun P2P Vakfı hesabının ele geçirildiği ve mesajın bizzat Satoshi Nakamoto tarafından gönderilmediği düşünülmektedir.

Craig Steven Wright
8 Aralık 2015'te Wired bir yazısında Avustralyalı bir akademisyen olan Craig Steven Wright hakkında "Ya bitcoini icat etti ya da bizi fena halde kandırıyor" şeklinde bir yorum yaptı. Bunun üzerine Wright hemen Twitter hesabını kapattı. Sonrasında da ne kendisi, ne de eski karısı basın tarafından sorulan soruları yanıtlamadı. Aynı gün Gizmodo, Wright'ın e-posta hesaplarına giren sözde bir hacker tarafından elde edilen kanıtlarla oluşturulmuş bir öykü yayınladı. Öyküde yazanlara göre; Nakamoto bitcoin projesini hayata geçirirken Craig Wright ve bir adli bilişim uzmanı David Kleiman'dan destek almıştı. Wright ise Nakamoto'nun aslında kendisi olduğunu ve projeyi geliştirirken Bitcoin Vakfı'nın eski yöneticisi olan Jon Matonis, bitcoin geliştiricisi Gavin Andresen ve kriptografi yazarı Ian Grigg tarafından desteklendiğini iddia etmiştir.
Çok sayıda önde gelen bitcoin geliştiricisi yazılan raporlarla ikna olmadı. Daha sonraki raporlar ve sunulan kanıtların, Wired'ın Wright'ın Satoshi Nakamoto olduğu yönündeki iddialarının şüphe uyandırıcı ve ayrıntılı olarak hazırlanmış bir aldatmaca olma olasılığını da arttırdı. Bitcoin geliştiricisi Peter Todd, Wright'ın kriptografik kanıtlar içeriyormuş görünen blog yazısının aslında hiçbir şey içermediğini açıkladı. Bitcoin geliştiricisi Jeff Garzik, Wright tarafından halka sunulan kanıtların hiçbir şey kanıtlamadığını belirtti. Güvenlik araştırmacısı Dan Kaminsky, Wright'ın iddiasının "kasıtlı dolandırıcılık" olduğunu söyledi.
2019'da Wright, bitcoin beyaz kağıdı ve Bitcoin 0.1 kodunun ABD'deki telif hakkını tescillemiştir. Wright'ın ekibi bunun "Craig Wright'ın Satoshi Nakamoto olarak devlet kurumları tarafından tanınması" olduğunu iddia etse de; Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Bürosu, ortada böyle bir şey olmadığını açıklayan bir basın toplantısı düzenlendi. Yine aynı yıl içerisinde Wright, kendisinin Nakamoto olmadığını iddia eden kişilere karşı dava açmak için İngiltere'deki iftira yasasını kullandı.

Diğer Muhtemel Adaylar
The New Yorker’da yayınlanan 2011 tarihli bir makalede Joshua Davis, Satoshi Nakamoto kimliğini, Finli sosyolog Dr. Vili Lehdonvirta ve 2008’de lisans öğrencisi olan ve şu an Dublin'deki Trinity Koleji'nde kriptograf olarak görev yapan İrlandalı Michael Clear dahil olmak üzere birkaç olası kişiye indirdiğini iddia etti. Clear, Lehdonvirta'nın da yaptığı gibi kendisinin Nakamoto olmadığını açıkladı.

Ekim 2011'de Fast Company için yazan araştırmacı gazeteci Adam Penenberg, Neal King, Vladimir Oksman ve Charles Bry'in Nakamoto olabileceğini öne süren bazı kanıtlara ortaya çıktı. Bu üç kişi ortak olarak, 2008 yılında "tersine çevirmek için pratik olmayan" ifadesini içeren ve Nakamoto'nun bitcoin beyaz kağıdında da kullanılan bir patent başvurusu yapmıştı. Alan adı bitcoin.org olan site, başvuru yapıldıktan üç gün sonra tescil edildi. Üç erkek de Penenberg ile temasa geçerek Nakamoto olmadıklarını söyledi.

Ted Nelson, Mayıs 2013’te Nakamoto’nun aslında Japon bir matematikçi olan Shinichi Mochizuki olduğunu iddia etti. Daha sonra The Age gazetesinde Mochizuki'nin bu spekülasyonları reddettiğini, ancak Nakamoto olmadığına dair bir kanıt da öne süremediğini yazdı.

Vice’deki 2013 tarihli bir makalede Teksas merkezli bir güvenlik araştırmacısı olan Dustin D. Trammell'in Nakamoto olduğu iddia edilmiş, ancak Trammell bu iddiayı halka açık bir şekilde reddetmiştir.

2013'te İsrailli iki matematikçi Dorit Ron ve Adi Shamir, Nakamoto ve Ross Ulbricht arasında bir bağlantı olduğunu iddia eden bir bildiri yayınladılar. İkili şüphelerini bitcoin işlemleri ağının bir analizine dayandırmıştı, ancak daha sonra bu iddialarını geri çektiler.

Bazı kişiler Nakamoto'nun bir ekip olabileceğini düşünmektedir. Bitcoin kodunu okuyan güvenlik araştırmacısı Dan Kaminsky, Nakamoto'nun bir "ekip" veya "dahi" olabileceğini söylemiş, Nakamoto'ya e-posta gönderen bir geliştirici olan Laszlo Hanyecz ise yazılan kodun bir kişi için çok iyi tasarlanmış olduğunu düşündüğünü açıklamıştır.

Sahil Gupta tarafından yayınlanan 2017 tarihli bir makale, Elk Musk'un, Musk'un teknik yazılımı ve finansal raporlar yayımlama tarihiyle ilgili teknik uzmanlığına dayanarak onun gerçek Nakamoto olma ihtimalini öne sürmüştür. Ancak Musk, 28 Kasım 2017 tarihinde bir tweet ile bu iddiayı reddetmiştir.

John McAfee, Satoshi Nakamoto'nun kimliğini bildiğini ve onun ABD'de ikamet ettiğini, ancak kimliğini ifşa etmeyeceğini açıklamıştır.
 
Eline sağlık Smoker.
Fuatavni meselesi gibi bir ekip diyorum Nakamato için.
Teorilerden biri dört şirketin ortak kurduğu bir sistemin adı olduğu yönünde. Samsung, Toshiba, Nakamichi ve Motorola.

Milyar dolar serveti var kimse bulamıyor.:bilmem:
Hesabında duruyor, kimse alamaz oradan. Böyle bir zamanda bu adamın bu kadar gizli kalabilmesi çok ilginç. Bitcoin gibi devrim niteliğindeki bir şeyi icat ediyor, sonra da birden bire ortadan kayboluyor.
 
Güzel konu eline sağlık.:good:

Hepsi tahmin elbette ama blokzincir teknolojisinin arkasında tek bir kişi olması çok zor.Belli bir kesim tarafından ekip işi olduğu düşünülüyor.Müthiş matematik ve teknoloji gerektiriyor çünkü kripto şifreleme işi.Özel anahtarı kaybedersen bir daha cüzdanına mümkün değil ulaşamıyorsun.Satoshi Nakamoto muhtemelen seçtikleri kod isim.Bu düşünceye katılıyorum.Başlangıçtan beri sahip olduğu paraya hiç dokunmaması zaten tek kişinin yapması zor birşey.

Bitcoin bu işin vitrini olduğu için ekip varsa dokunmaması mantıklı.Dijital para adını bu sayede duyurdu çünkü.Transfer ücretleri komik olduğu için yaygınlaşması kaçınılmaz.Milyonlarca doları 20 - 30 sent gibi komik rakamlara transfer edebildiğin için eski yöntemleri kullanmayacaklar haliyle.

Ve bu arada 400 - 500 bin dolar olacak bir süre sonra.Belki 2 belki de 5 sene sonra ama bir gün olacak.
 
Hesabında duruyor, kimse alamaz oradan. Böyle bir zamanda bu adamın bu kadar gizli kalabilmesi çok ilginç. Bitcoin gibi devrim niteliğindeki bir şeyi icat ediyor, sonra da birden bire ortadan kayboluyor.
Açığa çıksa dünyadaki bütün profesyonel hackerlar adama musallat olur. Sabrı bu yüzden herhalde.
 
Konu için teşekkürler. Aklımda 1 2 soru var.

John Mcafee şu antivirüs yazılımı olan Mcafee'nin kurucusu mu acaba? Biraz trol bir soru zannedilebilir ama ciddi anlamda bilmiyorum bu konuyu.

Biraz komplo teorisine benzeyebilir ama "Bitcoin'i yarattıktan sonra bir daha gözükmedi" derken bu beni sanki Bitcoin'in yaratılmasında farklı şeyler olduğu konusunda bir düşünceye sevk etti. Böyle büyük ve ses getiren/getirmekte olan bir şeyin amacı bu kadar sade kalamaz gibi geliyor.
 
Eline sağlık. Okudum.

Japon olmadığı belli, hatta kanıtlanmış girdiği saatler üzerinden.

Bana da bir grupmış gibi geliyor, sadece bilgisayar manyağının yapacağı işler değil bunlar. Teknoloji, Bankacılık ve iktisatta işin içinde. Bu işlerin içinde yaşlı,cin bir profesör de olabilü tabii
 
Konu için teşekkürler. Aklımda 1 2 soru var.

John Mcafee şu antivirüs yazılımı olan Mcafee'nin kurucusu mu acaba? Biraz trol bir soru zannedilebilir ama ciddi anlamda bilmiyorum bu konuyu.

Biraz komplo teorisine benzeyebilir ama "Bitcoin'i yarattıktan sonra bir daha gözükmedi" derken bu beni sanki Bitcoin'in yaratılmasında farklı şeyler olduğu konusunda bir düşünceye sevk etti. Böyle büyük ve ses getiren/getirmekte olan bir şeyin amacı bu kadar sade kalamaz gibi geliyor.
Aynen o kişi ama yazılımcılıktan çok spekülatifliğiyle biliniyor.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık