Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tanıtım] Manga Düzenlemesi

Editör/düzenleyici her ne diyorsanız, direkt yüzeysel bir açıklama ile gördüğünüz bütün yazıları yazan, yeniden çizim yapan, temizleme yapan, kaynak(raw) bulan, sayfa kalitesini arttıran, dosyaları kaydedip yüklenmeye hazır hale getiren, çeviri ve düzenlemenin kalite kontrolünü yapan kişi. Bazılarımız içinse, "Ya yazı yazıyor işte abi." denilen kişi.

Bizim Türkçe çeviri aleminde editör/düzenleyicilere pek gereken değerin verildiğini düşünmüyorum, bazıları çevirmenin yazıları yerleştirdiğini sanıyor. Bu da bu işin kısa sürdüğünü ve, "Ya siz niye bu kadar yavaşsınız." diye bir tepkiye yol açıyor. Her editör tecrübe sahibi değil veya tecrübe sahibi olduğunu sanıyor. Çoğu dizgileme, yeniden çizim, temizleme vs. konusunda amatör. Kendilerini geliştirmeye çabalayan kişi sayısı az.

Her ekibin kendince yeniden çizim yapan, dizgileme yapan, kaynak(raw) bulan, temizleme yapan, sayfa kalitesi arttıran ve kalite kontrolü yapan kişileri olabilir, bazen hepsi tek kişide de toplanıyor olabilir. Yük olmasın diye bunları ayırmak gerek, yeniden çizim yapan ve dizgileme yapan mesela ayrı olabilir, kaynak(raw) bulan kişiyi ayırabilir vs vs.

Peki bunları neden anlatıyorum? Çünkü basit bir üstünden geçiş ile bazı şeyleri elimden geldiğince öğretmeye çalışacağım, ne kadar ilginizi çeker bilemem. Konu konu ilerleyeceğiz.

En başta Photoshop kullanmanızı öneriyorum, pcniz kötüyse Cs6, CC 2015 gibi versiyonlarına kadar inebilirsiniz. Başlayalım.


Dizgileme: Gördüğünüz yazıları yazan kişi bu kişidir, sayfada yazıyla ilgili ne varsa bu görev dizgileyene aittir. Bunu sayfayla örneklemek istemiyorum, zaten yeterince yüzeysel açıkladım...


Dizgi, yapılması kolay ama alışması, oturması zor bir görev. Pek çok ayrıntısı ve bu ayrıntılara göre kendisini geliştirmesi gerek.

İlk öncelikle kendinize bir font arşivi bulmanız gerek, (bunlar için fonttr gibi sitelerden araştırıp beğendiklerinizi ve balona uygun olanları alabilirsiniz.) mangalarda çeşitli balon tarzları var, bazı mangalara tamamen oturan normal konuşma balonları için direkt Wildwords indirin uğraşmayın(istisnalar çıkabilir.) Normal konuşma balonu dediğim ne?
Aha da şu:
https://ibb.co/7g17rVT

Bağırma balonları için ise Wildwords Bold Italic kullanabilirsiniz, peki bağırma balonu nedir?
O da şu:
https://ibb.co/r0hxbzb Kısaca keskin balonları gördüğünüz an aha bu bağırma balonu diyebilirsiniz.

Bu 2 fontu indirmek için ise gdirve linki bırakıyorum, indirebilirsiniz.
https://drive.google.com/drive/folders/1HG40H1YjUDi97zeK-GPdZpoWfQh3L4f2?usp=sharing

Mutluluk, sevinç balonu ise, üstte yazdığım gibi bu balona uygun fontları yine kendiniz beğenip bulabilirsiniz.
https://ibb.co/h2C80hY

Sızlanma, ağlama balonları ise,
https://ibb.co/MNwbt6p

Düşünce balonları 2 şekle ayrılıyor birisi şöyle,
https://ibb.co/ykDnQsz

Birisi de böyle,
https://ibb.co/S0Gc81N
Bu balonlar için WildWords Italic kullanabilirsiniz(arşivimden kaybolmuş maalesef.)

Açıklama, dış ses balonları var bir de bunlar genellikle dikdörtgen ve kare şeklinde olur.
https://ibb.co/dKt0vMF

Yüzeysel olarak font ve balon konusu böyle, onun harici unutmayın ki dizgicilik yaratıcılık işidir, yani normal konuşma balonlarında bile font çeşitliliği konusunda istediğinizi yapabilirsiniz, o anki bölümde olan olaylara göre şekillendirebilirsiniz, örnek olarak:
https://ibb.co/T4mZ49C

Burada gördüğünüz gibi normal konuşma balonları ama kendi yaratıcılığımı ortaya katarak fontları çeşitlendirdim, bu da okumaya ve olayın ciddiliğinde okuyucuya katkı sağlıyor.

Bu konuları geride bıraktığımıza göre şimdi dizgileme ve yazıyı ortalama konularına gelelim. İlk öncelikle balonun şekline göre yazının büyüklüğünü(puntosunu) ayarlamanız gerek, sürekli aynı büyüklükte yaparsanız bazı balonlara oturmaz ve bu çirkin bir görüntü oluşturur.
Buna örnek:
https://ibb.co/mF888xm
Gördüğünüz gibi çok küçük olduğu için ortaya çirkin bir dizgi çıkarmış
Doğrusu:
https://ibb.co/12z8hfd

Yani lütfen balonlara göre büyüklüğünü ayarlayın aynı büyüklükte kendinizi sınırlandırmayın.

Yazı ortalama konusunda ise balonun tam ortasına yazıyı yerleştirmek kısaca, ama bazı balonlar bu ortalamaya uygun olmayabilir istisna olarak, örnekleyelim hemen,
https://ibb.co/t21HrqW
Dizgilemeye geri dönelim, şimdi size 2 sayfa örnekleyeceğim, birisi yanlış ve diğeri doğru olan dizgileme olacak. Biliyorsunuz Türkçemiz bazen bu balonlara tam olarak oturmayabiliyor, bu yüzden kelimeleri - ile bölmenin önemi büyük.

Yanlış dizgileme:
https://ibb.co/RHvc3h9

Doğru dizgileme:
https://ibb.co/g4cngvc

Aradaki farklar açıkça belli, kelimeler düzgünce bir aşağıya alınmamış, düzgünce - ile bölme yapılmamış. Bu okumaya darbedir. Okumayı berbat eder.

Şimdilik birazcık ara veriyorum yazıya, az dinlenelim, konuları toparlayalım buraya geri döneceğim merak etmeyin.


Dizgileme anlatmaya devam, dinlendik geldik, şimdi biraz noktalama işaretleri, fontta yazı aralığı vs. bunları anlatacağım.

İlk öncelikle noktalama işaretleri kesinlikle üstte bırakılır, hemen örnekleyelim.
https://ibb.co/ygnKXbv
Bu ' - , . noktalama işaretleri içinde geçerlidir.

Yazı aralığı ise, fontlar bazen bozuk olabiliyor bu yüzden yazı aralıkları sıkıntı olabiliyor, örnekleyelim bunu da.
https://ibb.co/PzH5NdM

Gördüğünüz gibi, peki yazı aralığı bozuk fontu düzeltmenin yolu yok mu? Var. Onun için ise hemen karakter kısmına gelip, attığım görseldeki sayıya yakın, 1 veya 2 uzaklıkta yaptıktan sonra halledebiliyorsunuz. Örneğini atayım daha iyi anlayın.
https://ibb.co/ZWgSpxD

Buradan yazı aralığını ayarladıktan sonra, font kayıtlı kalmayacağı için, üstten T harfine tıklayıp, şu aşamaları yapacaksınız.
https://ibb.co/GJdkqSQ

Bu sayede ayarladığınız karakter ayarları orada kayıtlı olarak kalacak. Tabii gösterdiğim kısmın tek bu yararı yok, örnek verelim şimdi bir font buldunuz ama bu font bold italic yapınca güzelleşiyor, tekrar tekrar aynı şeyi yapmak yerine karakter kısmından bold ve italic seçeneklerini verip, aynı yazı aralığı olayında yaptığınız gibi new tool preset sekmesine basarak ayarınızı kaydedebilirsiniz.


Üstte ilk başta anlatmayı unuttuğum 1-2 tane bir şey varmış, yeni fark ettim o unuttuğum şeyleri yazdıktan sonra katman stili sekmesini anlatacağım.

Yazı kodlamasından bahsedelim, yazı kodlamasını "Yok" seçeneğinde bıraktıysanız, smooth yani "Düzgünleştir" moduna almanız gerek, eğer "Yok" modunda bırakırsanız yazı pixel pixel gibi görünür.
Örnek:
https://ibb.co/pdbK1kr

Eğer "Düzgünleştir" moduna alırsanız yazı şöyle olur ve düzelir:
https://ibb.co/0ZLJW3W

Yazı kodlamasını da şuradan değiştireceksiniz:
https://ibb.co/jD7r2zw

Yazı yazma biçimini ise ortaya almanız gerek,
https://ibb.co/SdZsKLr
Soldaki yazı yazının ortaya alınmış hali, sağdaki yazı ise ortaya alınmamış hali.
Bunu da şöyle yapıyorsunuz:
https://ibb.co/wySKLgz

Evet katman stili sekmesini şimdi anlatmaya başlayayım, genellikle manga düzenlerken uğraşacağınız 4 tane seçenek olacak, alta bıraktım.
https://ibb.co/THZhszd

Nasıl açacaksınız? FX'e basarak.
https://ibb.co/3Cz2Dd4


Uğraşacağınız 4 sekme kendi arasında kısımlara ayrılıyor ayarları için, desen kaplamayı genellikle SFX balonlarında kullanabilirsiniz, gölge ve kontur ise genellikle resim üstünde kullanacaksınız, degrade kaplama ise tamamen kişisel zevke bağlı.


Kontur: Resim üstüne yazı yazdığınız zaman yazıyı arka plandan ayırır ve yazının kenarlarını herhangi bir seçtiğiniz renk ile sarar.

Kontursuz bir çizim üstü yazı:
https://ibb.co/gdPyK72

Konturlu bir resim üstü yazı:
https://ibb.co/wChS2pZ


Ayarlamak için görseli bırakıyorum,
https://ibb.co/ws06G41
"Konum"u dış yapıp, daha sonra kenarını sarmalayacağı rengin büyüklüğünü ayarlıyorsunuz. 2-3 idealdir.


Gölge: İsminden de anlayabileceğiniz gibi, yazının arkasına gölge bırakır, ilk başta kontur gibi gözükse de ondan ayıran bir özelliği var, o da "Uzaklık".
Örnek:
https://ibb.co/Zh1Cc7b

Gölge ile çok güzel şeyler yapabilirsiniz, örnek olarak yabancı ekiplerin sayfa sonundaki dergi yorumunu gölge ile yapabiliyor, hemen atayım:
https://ibb.co/dJZ0CM1

Bunu ise ilk öncelikle bir yazı yazıp rengini beyaz yapıyorsunuz, daha sonra 3 boyutunda siyah kontur, gölge ayarlarını ise şu şekilde yapıyorsunuz:
https://ibb.co/n34KhDP

Daha sonrasında grup açıyorsunuz, şu şekilde:
https://ibb.co/z5Z8Gj4

Gruba da 3 büyüklüğünde beyaz kontur basıyorsunuz ve ortaya üstteki attığımın aynısı çıkıyor. Atayım hemen:
https://ibb.co/54dg4HG

Gölge ile bu anlattığım olaylar içinde kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz tabii ki,
ayrıca balonlarda şu tür gölgeyle yapılmış yazıları da görebilirsiniz:
https://ibb.co/b5Kq8pP

Bunu da yazıyı beyaz yapıp gölgeyi siyah renge ayarladıktan sonra uzaklığı 2 veya 3 yapıp açısını da 135 yapıp ayarlayabilirsiniz.

Degrade Kaplama: Yazıya çeşitli açılarla istediğiniz rengi dağıtır, örnekleyelim:
https://ibb.co/whRGcvV

Siyah ve gri tonları yazıya eşit bir şekilde dağıtmış gördüğünüz gibi, Degrade kaplamayı fazla anlatmaya gerek yok çünkü çoğu seride kullanmayacaksınız bile.

https://ibb.co/DRBhNKc
Şu şekilde gördüğünüz gibi Degrade Düzenleyicisine giriyorsunuz ve istediğiniz renk dağılım şeklini seçiyorsunuz, renklere aldırmayın kendiniz o renkleri değişebiliyorsunuz. Bunu da alttaki renk dağılımı yerine tıklayarak ayarlayabiliyorsunuz. Biraz kurcalarsanız zaten anlaşılıyor.

Desen Kaplama: Adından da anlaşılacağı gibi yazıyı desenle kaplar, örnekleyelim:
https://ibb.co/pvFqM8h

Desenleri ise google'a "Pattern archive" yazarak çeşitli desen arşivlerine göz atabilirsiniz.

Desen kaplama bazen sfx yazılarında karşınıza çıkabilir, onun harici popüler serilerin kapaklarında çokça desen kaplama kullanılıyor. Örnekleyeyim:
https://ibb.co/59dN3zw

Yani kısaca pek kullanmayacaksınız.


Üstte anlatmadığım yazıyı bir şekle bürüme olaylarından vs. bahsedeceğim biraz.
Şuradan yapacaksınız:
https://ibb.co/wp2YsWm

Bu kısma girdikten sonra pek çok şekil göreceksiniz, yay, balık gözü, kemer, çıkıntı vs. vs. yine kurcalayıp öğrenebileceğiniz bir kısım.
 
Son düzenleme:

MuzluYulafEzmesi

Eline sağlık :D Editörlüğü alaya alan insanlar için utandırıcı ve ufuk açıcı bir yazı olmuş .
 
Evet katman stili sekmesini şimdi anlatmaya başlayayım, genellikle manga düzenlerken uğraşacağınız 4 tane seçenek olacak, alta bıraktım.
https://ibb.co/THZhszd

Nasıl açacaksınız? FX'e basarak.
https://ibb.co/3Cz2Dd4


Uğraşacağınız 4 sekme kendi arasında kısımlara ayrılıyor ayarları için, desen kaplamayı genellikle SFX balonlarında kullanabilirsiniz, gölge ve kontur ise genellikle resim üstünde kullanacaksınız, degrade kaplama ise tamamen kişisel zevke bağlı.


Kontur: Resim üstüne yazı yazdığınız zaman yazıyı arka plandan ayırır ve yazının kenarlarını herhangi bir seçtiğiniz renk ile sarar.

Kontursuz bir çizim üstü yazı:
https://ibb.co/gdPyK72

Konturlu bir resim üstü yazı:
https://ibb.co/wChS2pZ


Ayarlamak için görseli bırakıyorum,
https://ibb.co/ws06G41
"Konum"u dış yapıp, daha sonra kenarını sarmalayacağı rengin büyüklüğünü ayarlıyorsunuz. 2-3 idealdir.


Gölge: İsminden de anlayabileceğiniz gibi, yazının arkasına gölge bırakır, ilk başta kontur gibi gözükse de ondan ayıran bir özelliği var, o da "Uzaklık".
Örnek:
https://ibb.co/Zh1Cc7b

Gölge ile çok güzel şeyler yapabilirsiniz, örnek olarak yabancı ekiplerin sayfa sonundaki dergi yorumunu gölge ile yapabiliyor, hemen atayım:
https://ibb.co/dJZ0CM1

Bu örneği yapmayı bir yemek yiyip dinlendikten sonra fırlatacağım, devam edeceğiz xD.
Bunları ilk mesaja alsan daha toplu olur bence
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık