Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Büyük Çin Kıtlığı

Genel olarak deney konusu açardım ama bu sefer de bir fikir sonucu tarihte yaşanan bir olayı anlatmaya karar verdim. Olay ise Çin'in kuruluşundan sonra reformlarla beraber ortaya çıkan "Büyük Çin Kıtlığı" olacaktır. İyi okumalar.

Olayın Arka Planı:


Çin bu kıtlığı yaşadığında henüz daha yeni kurulmuş bir devletti. Maksimum 8 sene önce kurulmuştu bu olay yaşanmadan önce. 2.Dünya Savaşı sırasında Çin, Milliyetçiler(Şan-Kay Şek önderliğinde) ve Komünistler(Mao Zedong önderliğinde) arasında bir iç savaşa girmişti. Milliyetçiler, ABD gibi kapitalist ülkelerden yardım alırken Komünistler SSCB'den yardım almaktaydı. 2.Dünya savaşı bittiği zaman halen iç savaş sürmekteydi ve iç savaş 1950'li yıllarda Komünistlerin galip gelmesiyle beraber sonuçlanmıştı. Savaşın bitimiyle beraber SSCB Çin'e yardım eli uzatmaya devam etmiş ve güçlü bir müttefik yaratmak için Sovyet uzman personelleri göndererek Çin'in kalkınmasına yardım etmeye başlamışlardı.


Mao Zedong

Evet Çin ekonomik modelini bir nevi SSCB ekonomik modelinden aldığını söylemeliyiz bu konuda.1950'den sonra Çin hızlı bir biçimde kalkınmaya başlamıştı. İlk önce Kore savaşına katılmış ve 1.5milyon askerini kaybetmişti ama Nato bloğunu kendi sınırından uzaklaştırmayı başarabilmişti.Kore Savaşı sırasında ise SSCB lideri Josef Stalin ölmüş yerine Nikita Kruşçev gelmişti. Mao, Josef Stalin'in görüşlerini açık bir biçimde benimsemişti ama Kruşçev,Stalinist politikadan uzaklaştığını ilan edince SSCB-Çin ayrılığı başlamıştı. Savaş bittikten birkaç yıl sonra yavaştan Çin-Sovyet sınır çatışmaları başlamış ve Çin Sovyetlerden tamamıyla uzaklaşmaya başlamıştı.

1958 yılına geldiğimiz zaman Sovyetlerin yardımı kesmesiyle beraber Mao Zedong kalkınmanın yavaşladığını görmüş ve daha hızlı kalkınmak istemişti, bu yüzden yeni reformlar yapmaya karar verdi. Bu yeni Reform'un adı "Büyük İleri Atılım" idi. Her şeyin başlangıcı ise bu reform oldu.

Büyük İleri Atılım:


Burda küçük bir şey söylemem gerekirse, bu gibi ekonomik durumları açıklamakta iyi değilim, eğer bir hata varsa veya olduğunu düşünüyorsanız özelden bildirin.

Bu ekonomik programdan önce Çin tarımsal bir devletti. Yani henüz sanayileşmiş bir yapıda değildi. Bu ekonomik model ise Çin devletinin tarımsal bir devletten hızlıca Sanayileşmiş bir devlete dönüşmesini amaçlıyordu. Maddeler halinde olan şeyleri özetlemem gerekirse:

1)Özel Mülkiyet kaldırıldı ve her şey devletin malı haline getirildi.Burda tabiri caizse her şeyi işleyen devlet oldu.

2)Üreticilerin hem ülkeyi besleyip ve hem de ülkeye döviz kazandırması için üretimin artırılması şart koşuldu ve bunun için komünler kuruldu.

3)Eski geleneksel uygulamalar yasaklandı.

4)Çelik ve Tahıl üretimine büyük önem verildi.

Evet tam olarak reformlar buydu.


Reform hayata geçirildikten sonra oluşan görüntü

Olayın Yaşanması:


Bu reform uygulanmaya başlandığı zaman ilkte iyi sonuçlar vermeye başlamıştı ama sonra üretim ihtiyaçlarının karşılanmaması ve bu ani değişim işçilerde büyük sıkıntıya yol açmaya başlamıştı.Sıkıntı yavaş yavaş büyümeye başlamıştı ama Komün yöneticileri Komünist Partinin tepkisinden çekindikleri için rakamları değiştirip,atılımın iyi olduğu yönünde raporlar vermekteydi. Komünler arasında ise "daha fazla üretmek" için rekabet oluşmuş ve bu rekabet Çin halkı için pahalıya patlamıştı. İlk önce tahılın azlığının sebebi olarak serçe kuşları görülmüş ve hepsi itlaf edilmişti. Serçe kuşlarının ölmesiyle beraber çekirgeler baş göstermiş ve ekinlerin çoğu telef olmuştu.

Halk ise çelik üretilmeye zorlanmış ve metal eşyalar eritilerek metale dönüştürülmeye çalışılmıştı. Metaller üretildi üretilmesine velakin kalitesizdi ve bunlar satılamayacak durumdaydılar. Bu sebebten dolayı ekinleri işleyen makineler de çalışmayı durdurmuş ve Çin'in tarımsal durumu durma noktasına gelmişti.

Bunlar bir yana dursun kimsenin beklemediği bir doğa olayı yaşanmıştı: Sel. Sel, tarlaları sular altında bırakınca ekinler tamamıyla telef olmuştu ve burda yaklaşık 3-4 milyon insan ölmüştü. Burda ilginç nokta şudur ki Çin Komünist Partisi, Sel'de ki insanları kurtarıp ve yaşanan kötü durumları tersine çevirdikten sonra kimsenin beklemediği şekilde "Zafer!" ilan etmişti. Tabi bu zafer mi yoksa büyük kıtlığın başlangıcı mı ? Muamma.

Bunlar yaşanırken insanlar artık herhangi bir şey temin edemez ve yiyemez hale gelmişti çünkü elde edilecek hiçbir şey yoktu. Bundan dolayı hırsızlık olayları baş göstermiş yiyeceği olmayan insanlar yiyeceği olan insanlardan yiyecek çalmaya başlamıştı. Hırsızlık olaylarından dolayı Komünist Parti hırsızlara işkence etmiş ve hırsızları yaşattığı işkencelerle beraber dolaylı yoldan öldürmüştü. İnsanlar yemek bulamadığı için böcekleri yemeye başlamış bununla da yetinmeyerek köpek,kedi,ağaç ve sonunda ise ölen insanların mezarını açarak onların etini yemeye çalışmalardı. Bildiğiniz yamyamlık baş göstermişti. İnsanlar yollarda insanların cesetleriyle karşılaşmaya başlamışlardı ve bazı kasabalar artık hayalet kasaba olmuştu.


Olay yaşanırken insanlar

Kıtlık yaşanırken Komünist Parti olayı kabullenmişti sadece... Komünist Parti ise kıtlığı hissetmiyordu çünkü onlar dışarıdan daha lüks şeyler temin edebiliyorlardı.



Olayın Sonuçları:


Tam olarak sayı belli olmasa da minimum 15 milyon, maksimum 45 milyon insanın öldüğü düşünülüyor ve bu da o zaman ki Çin nüfusunun %5-6 sına denk geliyordu. Bu başarısız reform sonucunda ise Mao Zedong Devlet Başkanlığı görevinden istafasını vermişti ama halen ÇKP'nin genel sekreteriydi.


Ölüm ve Doğum Oranı

--------------------

Smoker'ın paylaşmış olduğu "Dünyayı etkileyen olaylar" konusunda bu konu önceden paylaşılmış. Okumak isteyenler için:


Sondan 3.olay.
 
Son düzenleme:
Çok güzel konu bence. misal kendi çocuklarını farklı köylerde ki çocuklarla takas edip yemişler, bunun üzerine insan kavramı irdelenebilir.
 
Son düzenleme:

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık