Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Anket] 2009 Yılının En İyi Oyunu

2009 yılının en iyi oyunu sizce hangisidir?

  • Assassin's Creed II

    Kullanılan: 15 20.8%
  • Batman: Arkham Asylum

    Kullanılan: 6 8.3%
  • Bayonetta

    Kullanılan: 1 1.4%
  • Dragon Age: Origins

    Kullanılan: 13 18.1%
  • Left 4 Dead 2

    Kullanılan: 4 5.6%
  • Uncharted 2: Among Thieves

    Kullanılan: 6 8.3%
  • Call of Duty: Modern Warfare 2

    Kullanılan: 16 22.2%
  • Minecraft

    Kullanılan: 7 9.7%
  • Grand Theft Auto: Chinatown Wars

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Killzone 2

    Kullanılan: 0 0.0%
  • FIFA 10

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Demon's Souls

    Kullanılan: 2 2.8%
  • Forza Motorsport 3

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Empire: Total War

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Diğer

    Kullanılan: 2 2.8%

  • Kullanılan toplam oy
    72
Yeni bir gün yeni bir liste. :D Önceki yıllara göre biraz daha sönük sanki ama güzel yapımlar elbette var.
Öncelikle:
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Assassin's Creed II


Assassin's Creed II (veya Assassin's Creed 2) Ubisoft Montreal tarafından geliştirilen, Ubisoft tarafından yayımlanan, Assassin's Creed'in ardılı, açık uçlu aksiyon-macera oyunudur. Oyun Kuzey Amerika'da 17 Kasım 2009'da, PAL bölgelerinde ise 20 Kasım 2009'da piyasaya çıkmıştır.


Batman: Arkham Asylum


Efsane Batman Arkham serisinin ilk oyununda Arkham Tımarhanesi'ndeyiz. Çizgi roman oyunlarının da güzel bir şekilde yapılabileceğini bize gösteren nadide bir oyun.


Bayonetta


PlatinumGames ve Sega iş birliğiyle çıkan aksiyon, hack and slash klasiği Bayonetta'nın ilk oyununda güzeller güzeli Bayonetta'yı yönetiyoruz.


Dragon Age: Origins


Dragon Age: Origins (Türkçesi: Ejderha Çağı: Başlangıçlar), BioWare tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından dağıtılan tek oyunculu rol yapma video oyunudur. Dragon Age serisinin ilk oyunu olup Kasım 2009'da Microsoft Windows, PlayStation 3 ve Xbox 360; 21 Aralık 2009'da ise OS X için satışa sunulmuştur.

Kurgusal Ferelden krallığında, sivil sürtüşmelerin yaşandığı bir dönemde kurgulanmış oyunda oyuncular; bir elf, insan ve cüce geçmişinden gelen bir savaşçı, büyücü veya bir hırsız rolünde; krallığa yaklaşmakta olan ve "Darkspawn" (Zebâni) olarak bilinen şeytani güçlerin istilasına karşı krallığı bir araya getirmekle görevlidirler. Oyuncunun karakteri, eskilerden beri var olan "Grey Warden" tertibinde silah altına alınır. Gri Muhafızlar, Zebâni olarak bilinen şeytani güçlere karşı gelip, "Yıkım" (Blight) olarak bilinen, zebânileri komuta eden Şahlanmış Şeytan'ı (Archdemon) yenmekle görevlendirilmişlerdir. Oyun, kuş bakışı perspektife değiştirilebilen üçüncü şahıs perspektifi ile oynanır. Oyun boyunca oyuncular, oyunun ana hikâyesinde ve ilerlenmesinde önemli rol oynayan ve maceraları boyunca eşlik edecek çeşitli karakterler ile karşılaşırlar.

BioWare; Dragon Age: Origins'i, benzeri yapılmamış bir dünyada "karanlık kahramansal fantezi" ortamlı ve daha önceden yapılmış Baldur's Gate ve Neverwinter Nights serilerinin fikren devamı olarak tanımlamıştır. İçinde geçtiği ortam, Yüzüklerin Efendisi ve Buz ve Ateşin Şarkısı ögelerinden esinlenilerek oluşturulmuş bu ortam, BioWare tarafından yüksek fantastik ve düşük fantastik arasındaki bir karışım olarak tanımlanmıştır. Oyunun gelişimi 2002'de başlamış ve yapımı altı yıldan fazla sürmüştür. BioWare, 144'ten fazla seslendirme sanatçısıyla çalışmış ve oyun müzikleri için Inon Zur ile anlaşmıştır.

Origins oyununun yayımlanmasının ardından hikâyesi, ortamı, karakterleri, müzik ve muharebe sistemi yönünde övgüler ve olumlu eleştiriler aldı. 3,2 milyondan fazla kopya ve 1 milyon adet indirilebilir içerik sattı. Yıl sonunda çeşitli oyun inceleme kurumları tarafından Yılın Oyunu ve En İyi Rol-Yapma Oyunu ödülleri de dahil olmak üzere birçok ödül aldı. BioWare, oyunun ilk çıkışı sonrasında birkaç indirilebilir içerik, Mart 2010'daki Awakening (Uyanış) adlı oyun için bir genişleme paketi ve sırasıyla 2011 ve 2014'te Dragon Age II ve Dragon Age: Inquisition adlı iki devam oyunu yayımladı.


Left 4 Dead 2


Left 4 Dead 2, kooperatif birinci şahıs nişancı video oyunu. Valve Corporation'ın ödüllü oyunu Left 4 Dead'in ardılıdır. 17 Kasım 2009'da Microsoft Windows ve Xbox 360 için ABD'de, 20 Kasım'da ise Avrupa'da satışa sunuldu. Left 4 Dead'de de kullanılan Source oyun motorunu kullanır.

Önceli gibi Left 4 Dead 2, insanları zombiye çeviren bir salgının ortasındaki dört hayatta kalan kişinin zombilerle mücadelesini konu alır. Hayatta kalanlar, mücadele sonundaki kurtarma araçlarına gitmek için her bölümün sonundaki güvenli odalara, kontrol noktalarına, savaşarak ulaşmak zorundadır. Oyun, yönetmen (director) denilen yapay zekâ tarafından kontrol edilir; oyuncuların performansına ve ilerlemesine göre dinamik bir mücadele için oyun zorluğunu değiştirilir. İlk oyuna göre yeni özel enfekteler, yakın dövüş silahları ve 5 yeni mücadele paketi içerir.


Uncharted 2: Among Thieves


Uncharted 2: Among Thieves, Naughty Dog tarafından geliştirilen ve Sony Computer Entertainment tarafından yayınlanan, aksiyon-macera türündeki PlayStation 3 oyunudur. 2007 yılında piyasaya çıkan Uncharted: Drake's Fortune oyununun devamı niteliğinde olan oyun, Ekim 2009 tarihinde piyasaya çıkmıştır.

İlk oyunun üstüne bir hayli geliştirme içeren bir oyundur.


Call of Duty: Modern Warfare 2


Call of Duty: Modern Warfare 2 ya da resmi olmayan adıyla Call of Duty 6, Infinity Ward'ın yapımcılığını üstlendiği, birinci şahıs nişancı tarzında bir video oyunudur. Resmi olarak 11 Şubat 2009'da duyurulmuştur, Modern Warfare 2, Call of Duty 4: Modern Warfare'in devamı niteliğindedir ve aynı olay seyrinde devam eder.


Minecraft


Minecraft, İsveçli geliştirici Markus Alexej Persson tarafından geliştirilen, 2011 yılında Mojang Studios tarafından yayınlanan ve 2014 yılında Microsoft tarafından satın alınan sandbox oyunudur. Oyun, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanıza olanak sağlar. 3 boyutlu voxel grafiklere sahiptir.

Oyun; Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.

Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte Mojang, daha sonra 2,5 milyar $'a Microsoft'a satılmıştır. Minecraft'ın 3 platformu vardır: Java Edition, Bedrock Edition, Education Edition. Oyun, 200 Milyon kopyadan daha fazla satarak dünya tarihinin en çok satan oyunu olmuştur.


Grand Theft Auto: Chinatown Wars


Grand Theft Auto: Chinatown Wars, Nintendo DS, PlayStation Portable, iOS platformları için, Rockstar Leeds ve Rockstar North tarafından geliştirilmiş oyundur. Grand Theft Auto serisinin on üçüncü oyunudur.

Oyun Nintendo DS sürümü, PDA, GPS, radyo, harita üzerinde kişiye erişim kontrolü, dokunmatik ekran aracılığıyla sağlanmıştır. Üst ekran oyun ve film şeridi gösterir. Islık komutuyla Taksi çağırma DS mikrofon tarafından desteklenmektedir. PSP versiyonu böylece spor, cel-gölgeli güncellenmiş grafikler mevcut, serinin önceki oyunları ise (Ancak, cutscenes ile aynıdır) benzer bir "klasik" (kuş bakışı) bir görünüm sunuyor. Mini oyunlar (örneğin dövme hazırlanması, araca düz kontak yaptırma. QTE gibi mini oyunlar) dokunmatik ekran işlevselliğine adapte edilmiştir. PSP versiyonu da Nintendo DS sürümü bulunmayan ilave görev ve özel radyo istasyonlarına sahiptir. Ancak PSP'de, çoklu oyuncu sadece 2 oyuncuya kadar desteklenmiştir. Oyunun iOS versiyonu dokunmatik ekranda kontroller, iPod kütüphane kullanan bir özel radyo istasyonu ve mini oyunlar, kapasitif dokunmatik ekranı ile iyi çalışması için adapte edilmiş özellikler içeriyor. Oyundaki eksi yanların arasından NPC'lerin sessizliği öne çıkıyor, buna bağlı olarak da bazı değerlendirmelere göre Liberty City biraz fazla "sessiz" gözüküyor. IOS versiyonu da, Nintendo DS ve Sony PSP ye göre daha fazla müzik ve radyo istasyonu içerir. Hareket eden bir araç çalmak önceki GTA oyunları ile benzer ancak Chinatown Wars oyununda park edilmiş araçları çalmak için farklı bir sistem kullanılmaktadır. Bazı araçlar Düz kontağa ihtiyaç duyarken, eski arabalar kontak bir tornavida ve birkaç döner ile kolayca çalınabiliyor. Daha yeni, daha pahalı arabalar için oyuncu, bilgisayarı immobilizer "hack" gerektirir. Araçtan ateş etmek hala mümkündür. Oyuncunun Nintendo Wi-Fi bağlantısı üzerinden kullanılabildiği bazı özellikler şunlardır; ticaret öğeleri, favori GPS istatistikleri ve benzeri şeyleri diğer oyuncular ile paylaşabilme. Social Club sayesinde, yeni görev yüklemek de mümkün.


Killzone 2

Guerrilla Games, Sony iş birliğinde geliştirilen Killzone serisinin ikinci oyunu.


FIFA 10


FIFA 10 (Kuzey Amerika'da FIFA Soccer 10 olarak da bilinir) Electronic Arts'ın futbol video oyunları serisi olan FIFA 'nın 17. oyunudur. EA Canada tarafından geliştirilip, EA Sports etiketi altında dünya çapında Electronic Arts tarafından satışa sunuldu. Oyun; 30 Eylül 2009'da Avustralya'da, 2 Ekim 2009'da Avrupa'da, 20 Ekim 2009'da Kuzey Amerika'da; PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 2, Windows, Wii,Nintendo DS ve PlayStation Portable platformları için raflardaki yerini aldı. Oyunun iOS, iPod Touch, N-Gage ve cep telefonları versiyonları ise tüm dünyada eş zamanlı olarak 2 Ekim 2009'da yayımlandı.

Resmî sloganları "How big can football get?" ve "Let's FIFA 10" olarak belirlenen oyunda; hızlı maç, lig, turnuva gibi birçok seçenek bulunmaktadır. FIFA 10; çevrimdışı olarak yapay zeka ve ikinci bir oyun kumandası yardımıyla başkasıyla ya da internet bağlantısı sayesinde çevrimiçi olarak diğer oyuncularla oynanabilmektedir.

Serinin önceki oyunu FIFA 09'a göre oldukça köklü değişiklikler sunan oyun, oyuncular ve oyun eleştirmenleri tarafından büyük beğeni topladı ve GameRankings adlı video oyun puanları derleme sitesinden 100 üzerinden 90,25 gibi bir ortalama puan alarak, tüm platformlar içinde gelmiş geçmiş en iyi 4. futbol oyunu olarak gösterildi. FIFA 10; çıktığı ilk hafta Avrupa'da 1,7 milyon kopya satarak, en hızlı satış yapan spor oyunu oldu. Toplamda ise; satışa sunulduğu Ekim ayından itibaren yaklaşık olarak 10 milyon kopya sattı


Demon's Souls


FromSoftware'in Souls-like türünü ortaya çıkaran oyunu.


Forza Motorsport 3


Forza Motorsport 3, 2009 yılında Turn 10 Studios tarafından geliştirilen ve Microsoft Game Studios tarafından yayınlanan bir yarış simülasyonu video oyunudur. Oyun, Forza Motorsport serisinin üçüncü oyunu olup Ekim 2009 tarihinde Xbox 360 için piyasaya sürüldü.

Oyun, 50 üreticiden 400'den fazla özelleştirilebilir araç ve bir seferde sekiz araca kadar yarış yapabilen 100'den fazla yarış pisti varyasyonu içermektedir. Bu araçlar üretim araçlarından Amerikan Le Mans serisi gibi yarış arabalarına kadar çeşitlilik göstermektedir.

Forza Motorsport 3, piyasaya sürüldüğünde genel olarak olumlu görüşler aldı.


Empire: Total War


Empire: Total War (genellikle E:TW) 4 Mart 2009'da piyasaya çıkmış olan Gerçek zamanlı strateji ve Sıra tabanlı strateji oyunu. Creative Assembly tarafından geliştirilmiş ve Sega tarafından yayınlanmıştır.

mpire: Total War, serinin diğer oyunları gibi keşif, fetih, koloniler kurma ve savaşma hakkındadır. Oyunun zamanı 1700 ile 1799 arasında geçmektedir. Oyundaki milletler Avrupa, Kuzey Afrika, Amerika ve Hindistan bölgesi'nde yer almaktadır.

Mücadele haritası Avrupa, Amerika, Kafkaslar ( Doğu Anadolu ) ve Hindistan'ın bir çevresini ve ortadoğu ile kurulabilecek yolu kapsamaktadır. Oyundaki en büyük yeniliklerden biri, diplomasinin ön planda olması ve diplomatik görüşmeler için diplomatlara ihtiyaç duyulmamasıdır. Oyundaki bir diğer yenilik ise deniz savaşlarının oyuncu tarafından yapılabilmesidir.

Geliştirilmiş otomatik yönetim sistemi ile birlikte tavsiye sistemi de yer almaktadır, ve oyun kendi içerdiği geliştirilmiş öğreticileri ile öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Oyunda eyaletlerdeki hoşnutsuzluk ise, önceki Total War oyunlarına nazaran çeşit kazanmıştır(dini hoşnutsuzluk, vergiler, bağımsızlık isteği, reform isteği ). Oyundaki ordular ve filolar generaller ve amiraller tarafından kurulabilmektedir. Yetiştirilen birimler oyuncunun istediği en yakın mesafede oluşturulabilmekte, ve birimleri oluşturan generalin birimlerine katılabilmektedir. Oyunda yıllar ilerledikçe teknolojik gelişmelere bağlı olarak demokrasi ve özgürlük düşünceleri artmaktadır. Oyuncu, oyunda ilerledikçe Amerika Birleşik Devletlerinin bağımsızlığına bizzat şahit olabilmektedir. Halk var olan rejimden memnun değilse,ayaklanıp var olan rejimi değiştirebilmektedir.


Kaynaklar:
 
Dragon age origins çok çok çok rahat alır
Ac2 ve Batman Arkham keşke farklı senelerde çıkmış olsalardı.
 
Nasıl denk geldiyse 2 tanesi hariç tamamını az veya çok oynamışım, bir Metal Gear Solid oyunu da yok bu yıl, tüh :D. Yani en kararsız kaldığım yıl oldu bu. Call of Duty: Modern Warfare 2'yi ilk Modern Warfare'den bile daha fazla bitirmişimdir, özellikle sürekli tekrar oynayıp durduğum bazı yüksek tempolu bölümleri vardı. Bayonetta, Hack & Slash türünün en iyi örneklerinden biri ve Platinum Games stüdyosunu belki de en iyi tanımlayan eseri, inanılmaz keyifli bir oyun. Grand Theft Auto: Chinatown Wars uzun bir süre bir el konsolunda oynayabileceğiniz en iyi şey falandı. Batman: Arkham Asylum hiç beklenmedik koca bir sürprizdi, yakın dövüş konusunda adeta devrim yaptı. Assassin's Creed II oyun dünyasının en büyük markalarından birini yarattı, ilk oyun hiç böyle bir potansiyel göstermemişti zira. Killzone 2 ilk oynadığımızda inanılmaz heyecanlandığımız devasa bir projeydi, PlayStation 3 neslinin en hırslı oyunlarından biriydi. FIFA 10 spor oyunları türünde devrim yaptı, FIFA markasını hayata geri döndürdü.

Neler neler var yahu... Ama ben Dragon Age: Origins'le Uncharted 2: Among Thieves arasında kaldım. Uncharted 2 de aynı Assassin's Creed II gibi kendi markasını yaratmış bir oyundur, yoksa ilk Uncharted Naughty Dog seviyesinde bir stüdyo için açıkça hayal kırıklığıydı. Sinematik aksiyonun altından bu kadar iyi kalkabilmesi muazzamdı. Dragon Age ise benim en çok saat harcadığım BioWare oyunu, CRPG'leri tekrar geniş kitlelere ulaştıran önemli bir yapımdır. İkisi arasından daha az oy aldığı için Uncharted 2'ye oy atıyorum ama en kararsız kaldığım yıl bu oldu benim.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık