Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Yardım] İngilizce

Merhabalar, genel itibari ile Türk milletinin öğrenmek için ilkokuldan,lise ve üniversiteye kadar öğrenim gördüğü yegane dil, öğrenmek istememin tak ettiği durumda siz korsanfan ailesine danışma fikri ve yardım edinme amaçlı açtığım bir konudur. Öncelikle bu ingilizceyi bir amaç için değilde arkadaşlarımla istediğim bir konuda rahatça konuşabilmek istediğim için öğrenmeyi hızlandırmak istedim. Geçen yıl yapılan Erasmus sınavından 40 barajını geçmek şartıyla kabul görülen oxford placement sınavından 39 alarak Erasmus sınavını kazanamadığımı söyleyeyim. Geçen yıl 39 aldığım Erasmus sınavından herhangi bir özel eğitim veya çaba ile aldığım söyleyemem. Grammer bilgim yoktur ama kelime bilgim idare edicek seviyededir. Kelimeyi de ilköğretim 6. sınıftan bu yana hergün ingilizce alt yazılı film ve diziye borçlu olduğumu düşünüyorum. İzlediğim her film veya dizi bölümü türkçe altyazı olmak kaydıyla biraz kelimeleri kapmışım ama yetersiz olduğu kanaatindeyim. İngilizce öğrenmenin kelime öğrenmenin yolları nedir? Korsanfan ailesinden ingilizceyi çok iyi kullanan arkadaşlara şahidim. Çeviri grupları ve @Smoker bu konuda söyleyebileceğiniz herhangi birşeyler var mıdır?
Öncelikle elimde kelime haznemi geliştirmesi için şöyle bir kitap var :
Kitabın adı İngilizcede En Çok Kullanılan 3000 kelime(Oxford hocalarının hazırladığı 3000 kelime)
Grammer öğrenmek içinde: Essential Grammar In Use(Cambridge Universitesinin yayınladığı bir grammer kitap)

Bu kitapları öğrenme aşamalarım nasıl olmalıdır? Örneğin kelime öğrenmeyi nasıl sıkıcı bir hal almasından kurtarabilirim.

Buarada geçen yıl Erasmus sınavından 39 aldıktan sonra gidip dil kursuna yazıldım ama çok gereksiz olduğu kanısına geç varmış bulunmaktayım. Kurs sabit bir kitap üzerinden saçma bir ilerleme kat etmekte ve bu da benim canımı sıkmaktadır.
Erzurumda öğrenciyim ve evde kalmaktayım. Evi bir fırsat olarak kullanarak CouchSurfing uygulamasıyla yabancılara evimi açıyorum. Erzurumdaki İran Konsolosluğu sağolsun çok fazla giden gelen oluyor. Yani ingilizce pratik konusunda bir sıkıntım yok. Grammer bilmeden nasıl konuşuyosun diyenlere küçük çaplı şeyleri biliyorum ama çok küçük çaplı şeyleri.:)
Zaten onlar benim ne demek istediğimi anlıyolar. Temmuz ayında 1 aylık veya Ekim-Ocak ayları arasında Romanyada 3 ay yaşama ihtimalim var. Oraya giderken bişeyleri bilerek ve kendimi düzgün bir şekilde anlatmayı da istiyorum. Umarım uzun bir mesaj olmamıştır, okuyan herkese teşekkür ediyorum.
 
Ingilizce ogrenimini hizlandirmak ve daha bu asamadan daha cok verim almak istiyorsan yasantini ona gore dizayn etmelisin. Bu ne demek?

  • -Turkce muzik dinlemeyi bu sure zarfinda minimuma cek veya bitir.
  • Izledigin dizilere ingilizce altyazi koyup izle.
  • Kelime ogrenimini eglendirici hale sokabilecek aktivitilerde bulun. Orn: Kucuk kartlar hazirla bir yuzune Turkce'sini diger yuzune Ingilizce'sini yaz ve surekli yaninda (cebinde) tasi. ufak bos zamanlarinda twitter'a instagram'a girmektense o kartlari eline alip oku. Toplu tasima araclarinda yururken vs.
  • Telefonunu ingilizce yap.
  • Calisma masanda kendine hedefler belirle ve bunlari guzelce ingilizce bir sekilde yaz. Odanin her tarafinda bulunsun gozun surekli carpsin.
  • Bos kaldiginda aynanin karsisina gec ve gozlerine bakarak kendinle sohbet et. Kendine bir soru sor ve cevapla. Orn: Yasadigim sehirde favori mekanim neresi? Niye? Veya, kendine degisik sorular yonelt zorla. Ornegin, kagit haritalar mi daha islevseldir yoksa telefon icerisinde ki uygulama seklinde olan haritalar mi (google maps gibi) Ve bu soruya cevap vermeye cabala.
  • Grammer'im yok diyorsun. OKS, YGS, LYS calisirken nasil kitaplardan surekli test cozuyordun, ayni o sekilde belirlemis oldugun grammer kitabini bitir. Yaptikca geliseceksin. Yaparken aa bu kolaymis dur yapmiyim deme sakin. Veya sakin ayni uygulamadan 15 tane var diye 3-5 ini yapip birakma.
  • Aksam uyumadan once herkese iyi geceler de, kiz arkadasin varsa ona da veya diger tum arkadaslarina. Sonrasinda telefonu ters cevir ve bilgisayarindan yukarida bahsettigim gibi ingilizce alt yazili film / dzi izle ve uyu. En son Ingilizce'ye maruz kal. Uyku sirasinda ogrenme devam eder.
  • Dikkat ettigim bir husus da demissin ki "idare eder kelime bilgim" oyle bir olay yok. Idare eder diye bir tanimlama yapamazsin. Kime gore idare eder? Konusma diline gore mi? kimin konusma diline gore? her zaman kesin net verilerle ol. "Bugun su kadar (15-20-50 belki de 2 her neyse) kelime ogrendim". Veya "Future Tense'den bugun 40 tane veya 3 sayfa ornek cozdum. Biraz daha ustune gidersem pekistirecegim" de kendine.

Suan aklima gelenler bunlar. (kesinlikle hava atmak icin demiyorum, "kim ki bu da akil veriyor?!" diye sorma diye) Toefl 89, IELTS 7 almis bir insan olarak sana bunlari soyluyorum.Kolaylar gelsin.

Aklima geldikce editleyecegim. Eger gercekten ogrenmek istiyorsan hakkini ver. Bunlar zor seyler degil. Yaptikca keyif alacagini umit ediyorum.

  • Edit1: Genelde konusmada sorun yasariz az pratik yaptigimiz icin. Bu baglamda Skype'dan insanlar bul yurt disinda yasayan ve onlarla konus sozel olarak. "Nasil bulacagim?" diye merak etme. Youtube'da arama yerine 'English speaking practices" tarzi bir sey yazdiginda video altlarinda bir cok insan pratik yapmak icin bir baskasiyla skype adreslerini veriyor. Bu sekilde sen de hem speaking'ini gelistirebilirsin hem de daha cok sosyal bir insan olabilirsin.
  • Edit2: Her kafadan bir cok ses cikar "su grammer kitabini coz, bak bu iyi, bundan uzak dur" gibi. Piyasada ki bir cok grammer kitabinin hedefi hemen hemen aydidir bu baglamda sen de uak bir arastirma yapip alabilirsin. Dedigim gibi herkesin onerisi farkli olabilir. Benim bir donem calistigim grammer kitabinin adi "betty azar grammer" idi. Arastirmana bu kitabi da dahil edebilirsin. Yorumlar genel olarak iyiyse seni de tatmin ettiyse alip baslayabilrsin. Bir cok grammer kitabi gibi seviye seviyedir. Internette belki bir bolumunun pdf'ini bile bulabilirsin. Kendince seviyeleri o sekilde kontrol edip kitabi daha sonra satin alabilirsin.
 
Son düzenleme:
Evvelki senelerdeki halim aklıma geldi, neyse :D . Kendi adıma bildiklerimi paylaşayım, maddeler halinde özet geçeyim.
1. si kafandan tamamiyle türkçeyi çıkaracaksın, kelimeleri ing-ing sözlükten öğrenmeni tavsiye ederim favorim :
http://dictionary.cambridge.org/ ilk önce ingilizce anlamını oku hemen türkçesine sarılma zorla yani son çare türkçesine bak.
2. olarak bol bol oku kullandıgım 3 tane kitap "reader at work 1(bunun ikinciside var ama onu atladım) , reader to more 1-2. İngilizce gazeteleri oku örneğin Independent (bilgi ve tarafszlık bakmından hoş gazatedir)
3. kelime bilgini arttırmak için http://www.memrise.com sitesini kullanabilirsin Cambridge kursunu seçersen faydalı olur diye düşünüyorum. Başak kurslarda var tabi oldukçada popülerdir.
4. Akıllı telefonunun varsa phrasal verb öğrenmek için tek geçeçeğim uygulama yine Cambridge e ait ismi " Phrasal Verb Machine "
5. ci olarak http://www.bbc.co.uk/learningenglish tavsiye ederim dinlemeni geliştirir.
6. si dizileri türkçe alt yazı ile izleme ingilizce alt yazı ile çok sıkabilir ama bir süre sonra kelimeler aklında anlam kazanacaktır emin ol. Birde izliyebiliyorsan yabancı kanalları da izle.
7. si yolda yürürken o an aklından ne geçiyorsa ingilizcesini nasıl söylerim diye düşün bunu alışkanlık edin, bir iki üç konuşmanda yavaş yavaş düzelir ayrıca ingilizce yazıları okurken ortam müsaitse sesli sesli oku telaffuzunu geliştirir.
8.si yapabiliysan her gün en kötü haftada bir anlında bir konu belirle ve onunla ilgili yazılar yaz (örneğn 100 kelimelik veya 1 paragraf bir kaç cümle neyse artık).
9. Telefonunda sözlüğün hep açık kalsın çöp kutusumu gördün hemen inglizcesine bak, günlük hayatta en çok karşına çıkanlardan başla akılda tutması daha kolay vede öğrendiğin kelimeleri belirli aralıklarla tekrar et özelliklede kullanamya çalış.
10. su D&R ve onun gibi kitapcılarda pratik ingilizce kitapcıkları al ordaki cümleler sana çok yardımcı olur, cümleleri tekrar ederkende sesli sesli oku ( Örneğin Fono Yayınları Pratik İngilizce El kitabı)
11.si Google amcadan bişey arttırıken bazen ingizce arattır veya dene okumaya çalış anlam kazandırmaya özen göster.
12.si ve en önemlisi bir bebek hata yaparak dili öğreniyorsa ve büyüklerini taklit ediyorsa sende aynısını yap dil taklitle öğreniliyor ve uflasanda puflasanda hergün bir cümle bile olsa ingilizce ile bağnı kesme.

Nacizane tavsiyeler benden bu kadar ha şunu söyliyeyim sana dediklerimi bende yapıyorum öğrenecek çok şey var seviyemide hiç yeterli görmüyorum.

Edit: @Mug1wara bir ara sanda sormuştum aklıma o zamanlarım geldi. Banada yardımcı olmuştun. Vay ana zaman hızlı geçiyor :D Birde senin dediğin şu " idare eder" meselesine bir örnek veryim. Misal makallerdeki inglizce ile günlük konuşmadaki inglizce daha farklı, kullanılan kelimelerden tut dil bilgisindeki nüanslara kadar
 
Son düzenleme:
Herkesin anlama kapasitesi bir değil. Ben herhangi bir eğitim almadım İngilizce öğrenirken. Kendi çabalarımla yıllarca uğraşıp, kendimi bir noktaya getirdim. Okumasını ve yazmasını mangalara borçluyum. Gece-gündüz deli gibi okurdum ve yazardım. Süreç boyunca elimden geldiğince Türkçe'den uzak durdum. Kelime haznemi geliştirdikten sonra, İngilizce düşünmeye şartladım kendimi. Önceden Türkçe düşünüp, İngilizce konuşuyordum. Bir nevi kafamda çeviriyordum, şimdi doğrudan düşündüğüm gibi konuşabiliyorum. Dizi-film izlemek sana aksan ve sözcük kullanımı konusunda yarar sağlar, ancak adam akıllı konuşabilmek için mutlaka birebir diyaloğa girmen gerek.
 
@Mug1wara ; Bunları uygulama başlıyorum bugünden itibaren, küçük kağıtlara arkalı önlü anlam ve ingilizcesini yazmaya başladım. Yanımda 10-15 tane bulunduracağım sürekli. Grammer için bu kitabı bitirirsem birde bunun 2. kitabı var ona başlıyacağım. İyiliğim için ve yardımcı olmaya çalıştığını anladığım için herhangi bir kötü düşüncede bulunmadım. Teşekkür ederim. Elimde bulunan bu 3000 kelimelik kitabı öğrenmeyle başlıyacağım 15-20 şer kağıtlarla:)
@Kuro Ashi Sanji ; Çoğu kişi bunu diyor ingilizce-ingilizce sözlük ile çalış kelimelere bu yöntemi de deneyeceğim. Memrise olayını pek çözemedim courseslardan cambridge aradım ancak tuhaf şeyler çıktı.:) Dizilerde de bazı aksanlara dikkat etmek gerekiyor aslında. Shamless,Banshee gibi diziler iskoç veya onun türevi aksanları sıkıntı yaşatacağı için izlemediğim bir dizi arayışındayım. İyi bir dizi ve aksanı önem arz etmekte.:)Şu anlık grammer öğrenilirde kelime öğrenmekte nasıl baş ederim durumundayım.:) Bunu sıkıcı olmayan bir yöntemle aşmayı deneyeceğim. İlgin alakan için teşekkür ederim.
@Smoker ; Manga okumaya aşinayım ancak daha çok Türkçe tercih ediyorum. Ancak bir kaynak olarak manga bulunmaz bir nimet diye düşünüyorum. Mangalar da yazmaktan kastını anlayamadım? Kelime hazneni mangaları okumak ve çevirmeylemi oluşturdun? Benim elimde en çok kullanılan 3000 kelimelik bir kitap var bunları öğrenebileceğim bir yöntem aramaktayım ama mangaların faydasını bende düşünmekteyim. Düşünce konusunda herkes Türkçeden ayrılamıyor. Temmuz ayı veya Ekim ayından itibaren romanya da farklı kültürden insanların bulunacağı bir toplulukta bulunacağım bunun faydasını düşünmekteyim ona hazırlık olabilmesi için çabalarıma hız vermek istiyorum. Önerilerinize açığım. Teşekkür ederim.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık