Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Askerlik

Teşekkürler.Nasıl bir yer acemiliğini orada yapmışsın kaç gün sürüyor biraz aydınlat beni :D
Öğrenim durumuna göre sınıflara ayırıyorlar. 20 gün kalıp giden de var, 35 gün kalan da var 45 hatta bazen 60 küsür gün kalan da oluyor. Ben Nusaybin'deyken Erzincan'da havanda 60 küsür gün kalıp gelen vardı maşallah askerliği bitirmişsin diye dalga geçiyorlardı elemanla. Bölüğe ve sınıflandırmana göre değişir yani. Hangi bölüğe gideceğini yazarsan bildiğim yerse daha ayrıntılı yazarım. Aklımda kalanları şöyle bi çıtlatayım, tatava tapayım.

Giriş, kayıt işlemleri biraz kaotik geliyor ama saatler geçtikçe alışıyorsun. Üzerini arıyorlar, kesici delici aletler, akıllı veya uygun olmayan telefon, alkol içerikli ürünler vs geçiremezsin yada geçirebilirsin tamamen beceriyle ilgili. Ben eyüp sabri tuncer kolonyası geçirmiştim :D Girişteki görevli asker samimi buldu herhalde beni tamam koy onu yerine şş dediydi. Girişte çavuş adayı isen özel olarak gelip seni toplayabilirler. Traşın uygun değilse girişte traş ediyorlar :D Ben askeriyeye bağışlarım diye traş olmadan gitmiştim, güzel traş ettiler :/

Kayıt işlemlerinde ordan oraya sürüklenebilirsin, bi sürü şey dolduruyorsun, bank kart, sigorta vs yaptırıyorlar. Sonra sürü halinde foto çekinme, sağlık kontrolü, psikolojik test, aşı vs gidiyor işte. Bedenine göre istikhak veriyorlar, tamamen göz ile ölçen inanılmaz askerler var :( 3 kere kamuflaj değiştim. Kamuflajların giyildiği bir oda var aman, kimin eli kimin neresinde belli olmuyor. Sakin kalmaya çalış ama hızli giyin. Olmuyorsa olmadı de başındaki görevli asker veya rütbeliye, değiştirmeliler. En son bavul ile istikhak alıyorsun, fakat istikhak aistikhak almadan önce imzalıyorsun, aldığın istikhak değişik çıkabiliyor. Neyse görürsün elbet. Neyse geçelim.

En sevdiğimm olayı her yerde otomatlar falan var soğuk içecek, çay, kahve vs ucuza alabiliyorsun. Tabi üstünden bi sene geçti şu an ne durumdadırlar bilemem :D Acemi asker olduğun için pek ortalıkta dolaştırmazlar seni, hele de ortadan sürekli kaybolan askerler varsa bölüğünde sürekli içtima alırlar. Bizde işler fena değildi, arada kışla içindeki sinemaya falan gidiyorduk 3-5 lira bişeydi. Kantinler de fena değil ucuzdu ama çalışanlar biraz öküz olabiliyor sabırlı ol, kart ve para geçiyor. İşine yarayacak alet edevat pahalı olacak, o yüzden giderken herşeyini al. Yazın gideceksen güneş için önleyici krem al, pudra, ayak mantarı vs için sprey al :D Bankamatik vardı, 2 ziraat bankası bi iş bankasıydı sanırım.

Yemekhanede yemek istemezsen yemek içtimalarından sonra kışla içindeki tablot muydu ismi neydi bi restorant çakması yer var oraya da gidebilirsin ama ev yemeği falan yok. Döner, patso vs fastfood, çay, kahve, soğuk içecekler, pasta, sütlaç gibi tatlılar vs var, TV var :/ Er gazinoları da fena değil :D Boş vakit geçirmek, çay kahve tüketmek için iyi ve Cem Yılmazın bahsettiği askerde tv izleme senaryosu çok benzer. Ben boş zamanlarda çizim falan yapıyordum, gece ışık alan ranza istemiştim kitap okumak için. İstikhaktan kulak tıkacı da çıkıyor, horlayanları az çok engelliyor. "Kıdemli" askerler kumanda sahibi falan :D Neyse ki ikna etmesi kolay. Akşam eğitim bitip yemek yendikten yendi serbest oluyorsun genelde. Herkes gazinolarda, koğuşlarda, sağda solda telefon ile konuşuyor. Nizamiye girişinde askercell falan satıyorlar, sivil hat yasaktı en son ve bazen arama yaparsalar patlama ihtimalin var. Dışardan da alabilirsin askercell, 5 numara ekletiyordun sanırım. Akşam 5-6 gibi hat aramalara açılıyor sabah kapanıyor, tarifelerinin olduğu bi broşür vardı bulursam resmini çekerim.

Ee akşam, gece bunca insan dışarda gezdi ailesini aradı falan bi de derliler tabiki sigara içecekler. O izmaritler sabaha kadar bekleyecek sizi sabah kahvaltıdan sonra veya önce tek tek toplanacak o izmaritler ve gecenin çöpleri. Öyle birşey ki, lan nasıl bu kadar çok insan sigara içebilir diyeceksin. Çavuşu ayrı içer, komutanı ayrı içer, acemisi ayrı içer. Toplanacak! Sabah kahvaltı için içtima, kahvaltıdan sonra eğitim yerine gitmek için içtima gerçi bu bölüğüne göre değişir, eğitim yerinde içtima yolda kaçan var mı diye ahahha. Yine bölüğüne göre bölük komutanı da içtima alır. Eğitim alanları genelde düz toprak alanlar ama her yere taş serpmişler, o taşlar da sağolsun Erzincan'ın yakan güneşini tekrar yansıtıyor altlı üstlü pişiyorsun yaz ayında. Ve ayağındaki botlar yazlık olsa da o sıcakta hiç de iyi gelmiyor, botlarını aldıktan sonra üzerine terlikle, çıplak ayak çıkıp çiğnemeni öneririm. Biraz daha yumuşuyor, ayağına vurma yapmıyor. Vurma yapıp yara açsa bile revir doktoru çok iplemeyecek bi merhem verecek alışma süreci diyecek.

Eğitim sırasında ayta, çömeldiğinde, oturduğunda, koştuğunda veya uygun adım yürüdüğünde o bot parmaklarını ezmesin, topuğuna yara açmasın diye iyice ez diyorum ben sana :D Hele de tören için tören alanın yakıcı zemininde uygun adım saatlerce yürüyeceğin vakit çok faydasını göreceksin. Botlarını çok sıkma. Taşlar ve toprak yazın öyle bir ısınıyor ki 10 şınavcık çekmek bile inanılmaz uzun geliyor. Sanki kızgın tavaya el basıyormuşsun gibi bir his. Taşları eşeleyip elimi toprağa koyayım bari gayreti yersiz çünkü toprak da aynı, taş en azından aralarında boşluk olan bir yüzey oluşturuyor daha iyi :D Neyse alışması bi 1-2 gün, uzman erbaşlar eğitiminizi aksatmazsa tabi. Eğitim mevzusu apayrı bi olay kalsın şimdilik.

Aklıma başka koğuşlar, ekstra işler ve komutanlarla ilişki geliyor. Bazen her gün ama genelde belli günlerde temizlik kontrolü ve temizlik yapılır. Koğuşlara su basılır, koku ve temizlik maddesi dökülüp köpürtülür sonra da çekpas ile çekilir. Bildiğin yüzey temizleme işlemi ama acemi birliğindeki koğuş boyutlarını hesaba katınca :D Aynısı duşluk için de yapılır. Tüm çarşaflar ve kılıflar yıkanır. Kendi kıyafetlerini yıkamak genelde senin tasarrufunda. Bazen bölükler toplu halde kıyafetleri fileleyip yıkamaya götürür, üstüne ismini yazabileceğin bir file al, istikhak olarak askeriyeye kayıt olduktan sonra bi bavulda verilecek sana ama o dandik file bana pek işlevsel gelmemişti, kendi aldığım acemilikten sonra da işe yaradı baya. Ben biraz şanslıydım, hep denk gelip sorumlu kişilerle tanış oldum, adamlar yardımcı oldu malzeme falan ayarladıkları için elde kendim yıkadım. Kişisel bakıma önem ver. O kadar çok insan ile bir arada olacaksın. Her gün çoraplarımı suyla yıkayıp ranzama asarak kurutuyordum, dönüşümlü kullanıyordum. Kendine aldığın kremdir, deodorant falan herkes isteyecek, göz önünde fazla kullanma :D Botlarına sahip çık, düzgün bir kilit al kopmayan yerlerinden kilitle. İçine isminin baş harfini çiz, boya veya diş macunu kısa süreli iş görür. Nişan koymak önemli, ben iç yan kenarına çengel iğne koymuştum. Bi de ismimin baş harfini diktimdi :D Aynısı verilecek spor ayakkabı ve terlik için de yapılabilir. Botluklar koridorlarda olduğu ve yüzlercr bot olduğu için kiminki kimin bilmeyen nöbetçi asker kim kimin botunu aldı bilmiyor. İşaret koyarsan kaybolduğunda komutana söyleyip ortaya çıkarabilirsin kimin "yer değiştirdiğini" :D Neyse uzatmayayım.

İstikhak demişken arada kaynamasın, sana verilen yada senin aldığın eşyaları iç çamaşırı vs hepsini dolabında tutma, kilit takmak yasak derseler o dolaptan eşyalarını aşıracak bolca kıdemli veya acemi asker olacak. Sivil eşya deposuna kaldırılacak valizine koyarsın, depodan sorumlu askerden lazım oluncs rica edersin almak için ama tek kişi için o depoyu açmaz :D Milleti örgütleyip hep beraber askerin başına üşüşürseniz sizi toplayıp götürecektir.

Ekstra işler dediğim, yemekhanenin bulaşıkları olur, bazen yemekhanede yemek yapımına yardım olur, cephaneliğe saymanlığa vs gitmek olur, amelelik olur vs o.

Komutanlar sululuğu sevmiyor bildiğin üzere, acemi birliğindekiler ise sana öğretmek için, kimseden farkın olmadığını, ayrıcalık görmeyeceğini anlaman için eziyorlar doğal olarak. Ha saygılı ve akıllı konuşursan, kendini doğru ifade edebilirsr bi sıkıntı olmuyor. Uzman erbaşlar; uzman çavuş, uzman onbaşı, astsubaylar için göze batmadıkça önemsizsin ama her falsonda sinirlenirler laf atarlar. Subaylar bu kadar iplemez ama mesela, yeni asker olduğunun daha çok farkındadırlar para için bu mesleği yapan erbaş uzman arkadaşlardan. Disiplin ve nizam falan fistan işte. Dediğim gibi doğru dürüst konuştukça rütbelilerle de muhabbet edebiliryorsun, araya rütbeyi koyup seni ezmeyecekleri zamanlar iyi oluyor. Empati yapabiliyorlar kendine alıştırınca :D Ehem şimdilik bunlar geldi acemilikle ilgili aklıma. Şimdiden hayırlı tezkereler.
 
@twei acemi birliğinin en güzel yanı yeminle otomatlar ya.
Valla her yere koymuşlardı, eğitim alanı, yemekhane önü, gazino önü vs 1 lira kutu içecekler baya uygundu. Yada gidip kantinden 2-3 liraya litrelik alıp 5 kişi içiyorsun falan. Şekerli içecek sonuçta pek tüketmek istemiyorsun ama askerde yakıyor insan be.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 2)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık