Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Spoiler] Bölüm Analizleri

Telefondan okuyorsanız spoilerın açılması sorun oluyor, donuyor.
Analiz gibi uzun mesajları alıntılayın, o zaman kesintisiz okuyabilirsiniz.
 
Yorumlarınızı bekliyorum. :)
İyi günler. :)

Bu bölüm bana kalırsa geçen bölüme göre daha iyi bir bölümdü. Tabii sevdiğim iki karakteri (Luffy-Sanji) görmek de buna sebep oldu.

Bölümün adıyla başlayalım, "Samuray" Bence bölümün içeriğini iyi anlatan bir isim olmuş. Luffy-Brook-Chopper Samuray zırhı giyiyor, Kin'emon ve diğerleri Oden olmasa kendilerinin "Samuray" olamayacağını belirtiyor. Ve efsane haline gelmiş Samuray Oden'in flashback'i başlıyor.

Kapağa gelelim. Kapakta Bege ve eşi Donquixote Family ve Luffy-Law ittifaki+Çeşitli korsanların savaşının izlerinin hala görüldüğü Dressrosa'ya giriyor. Bege temkinli ve elinde silahı var. Tam bir aile babası, her anlamda. xd Sanırım gelecek 1-2 kapakta dikkate değer bir şeyler görebiliriz. Belki Tontatta'lar ile karşılaşırlar ve küçük Pez onlarla oynar-resu.

"Ve iyi bir çocuk olursanız belki Tontatta'ları bile görebilirsiniz."

Ayrıca Doflamingo'nun dayak yediği yerler korunuyormuş ve turistik bir yer haline getirilerek gelir elde edilmeye çalışılıyormuş.

İlk sayfa. Bölüm 958'in bittiği festival gününden 2 gün öncesini göstererek başlıyor. Kin'emon tekrardan 4200 savaşçıya sahip olduklarını söylüyor ve Daimyolardan 2 tanesinin de gözüktüğü panellerde hem onlara teşekkür ediyor hem de savaşa hazır olmalarını söylüyor. Kin'emon sanırım yaşlı Hyo'yu saymazsak Wano'luların tarafındaki en saygın kişi olarak ön planda. Nami'yi görünce yamulan adam meğerse neymiş. :oleyo:

Franky ve Usopp SUUUUUUPPEEEEER iş çıkarıyora benziyor. Franky 5000 kişiyi taşıyacak kadar gemi yapmaktan bahsediyor. Franky şimdiden abileri olmuş durumda, öven övene. Usopp da aynı şekilde takdir ediliyor. Önce gemi hazırlanacak sonra Örgülü Şapka (Braided Hat) köyüne herkesle buluşulmaya gidilecek.

Franky çok hoşuma giden şu cümleyi kuruyor. "Hadi Canavar Korsanlarını Parçalayalım." :cool:

Sonra yine Wano'da biraz gezintiye çıkıyoruz. Açıkçası hem ilgimi çekmediğinden hem de ingilizcem çok yetmediğinden bu kısmı çabuk geçiyorum. Zamanında orada olun, hazır olun, Shogun şuradan şöyle geçiyor, silahları Ringo'dan getirin filan.

Tayfa tarafına geçiyoruz. Tayfa üç eksik hariç tamamıyla orada. Eksikler Franky, Usopp ve Jinbe.

Uzun burunlu ossan bizimkilere samuray zırhı vermiş. En şevkli olanlar her zamanki gibi Luffy ve Chopper tabi. Bu kısım bölümün en sevdiğim yeri çünkü tayfanın eski hallerinden esintiler görüyor. "Ah ahhh nerede o eski OP nerede Enies Lobby?" diyen romantiklerden değilim ama karakterlerde belli başlı özelliklerini ve huylarını klişe haline gelseler dahi bazen göstermeliler diye düşünüyorum.

Neydi bunlar?

-Luffy ve Chopper'ın o çocuksu halleri. Chopper hep böyle de Luffy'nin yeri geldi mi Zoro ve Sanji kadar ciddi yeri geldiğinde de Chopper kafasında olması hoşuma gidiyor. Şu anı hatırlattı bana.
-Robin'in değişik anlayışı. :D Robin onları sevimli bulurken böceğe benzetiyor. :S Robin'in hem olaya kötü ve vahşi tarafından bakmasını aklıma getirdi.
-Ve Zoro-Sanji. :) Zoro ve Sanji'nin boş bulundukları her zaman kavgaya tutuşması konusunda bu sefer dikkat çeken 2 tane şey vardı.

1-Enma hala saldırgan. Gerçi çok normal. Çünkü Zoro baskına 4 gün kala Enma'yı eline aldı. O an gösterilenler ise flashback ve baskın gününden 2 gün öncesine ait . O süre içerisinde Zoro'nun rahat alışır kılıca.

2-Beni bilen bilir. Ben Sanji fanıyım. Luffy ve Marco ile birlikte en kıymetlimdir. Ama ödül konusuna bazen komedi olarak bakamadığım zamanlar oluyor. Sanji Wano'ya gelmeden Vinsmoke isminin kötü namı dolayısıyla ödülü arttığından dolayı çökmüşken şimdi bu tarz muhabbetleri komik bulamıyorum.



Aynı şey suit meselesinde de oldu. Hani mangaka bu kadar plansız olayları işleyen birisi de değil. 20-30 bölüm sonra tersini yapacağı şeyi niye Sanji'ye söyletirsin?


Tek hoş yanı Zoro ile Sanji'nin tekrar beraber ve kavgalı olması. Bazı şeyler aynı kalınca güzel.

Bizimkiler ve Minklerin konuşmasına geçelim.

İlk önce Wano'nun değişen mevsimlerinden bahsediyorlar. Soğuk onlar kürklü oldukları için sıkıntı değil ama dolunayın olduğu gece ay bulutlara saklanırsa Mink reyizler sulong güçlerini kullanamayacaklar. Nami "Eğer hepiniz Carrot gibi kullanabiliyorsanız owww yeriz onları yeriz ." diyor. Yani ben satır aralarından bunu çıkardım. :S

Wanda "İşimiz şansa kaldı, bir diğer mesele ise Nekomamushi ve astlarının zamanında gelebilmesi." diyerek durumu özetliyor. Bu arada Wanda hain.

Gördüğünüz üzere Nami ve Carrot samimiyetle gülümserken Wanda zoraki gülümsemiş. Sonunda haini buldum ve sizi tartışmaktan kurtardım. Bana teşekkür edin.


Luffy uzaklara bakıyor düşünceli düşünceli. Neşeli Chopper "Vats ap men?" diye soruyor.
Hele şunun tipine. :S

Luffy'nin derdinin Jinbe reyiz olduğunu öğreniyoruz. Big Mom'ın Wano'ya varmasına rağmen Jinbe niye gelmedi diye soruyor. Bazılarımızın aklına Big Mom'ın adaya gelmesi niye kimsenin diline dolanmadı sorusu gelebilir ancak Luffy onu kelepçelendi götürüldü sanıyor. Üstelik ittifak haberi henüz adaya açıklanmamış olabilir. Hem niye açıklansın ki? Elin Ebisulusu ne yapsın Big Mom'ı?

Neyse Jinbe flashback'ine dönüyoruz. Bu fbde çizim dikkatimi çekti.

Bana kötü geldi bu çizim. Yüzü yamuk gibi çizim daha çocuksu. 901'de çizilenden daha değişik.


Kafasında bu düşüncelerle Zoro ile konuşuyor. Bana nedense bir Kaptan-sağ kol konuşması gibi geldi bu. Tabii ki onlar zaten öyle ama bunu hissettiren bir diyalog oldu demek istiyorum.

Zoro yaşıyorsa kesin gelecektir derken Luffy Jinbe'ye güvenini gösteriyor. "Yaşıyor ve gelecek!"

Jinbe'nin gelmemesi garip. Ben daha öncesinde onun yakalandığını ve Jinbe'nin Big Mom ile birlikte Luffy'yi kendine çekecek yem olarak Wano'ya getirildiğini düşündüğümü söylemiştim. Bu tabii hala ihtimal dahilinde. Jinbe King tarafından gemi düşürüldüğünde bir şekilde kaçmış olabilir. Gemi şu an nerede bilmiyoruz ama ittifak kurulduğuna göre Big Mom herhalde merakta kalmış evlatlarına haber vermeyi de unutmamıştır ve onlarında festivalde yer alması gayet muhtemel. Yani Jinbe eğer gemideyse bizimkiler tarafından da kurtarılabilir.

Başka ne ihtimaller olabilir? Jinbe uzuv kaybetmemiştir. Ölmemiştir ve eski tayfasından birisini de kaybetmemiştir. Hem Sabaody'de tayfasını kaybeden Luffy hem de hayatını kendi dışındaki kişilerin rahatına adayan Jinbe için artık kayıp denen bir şey olamaz. Bence çok da uzatmadan Jinbe tayfaya dahil olacaktır. Çünkü aksi takdirde Jinbe'nin hikayesi aşırı derecede uzatılmış olacak. Hele şu karmaşanın içinde mangaka bir de Jinbe hikayesi çizmez bence.

Luffy ve 9 astının bulunduğu Oden ve Kaido'nun adamları "Bunlar Hasır Şapka Korsanları!!!" diye bağırdığı bir sahne hayal ediyorum. :utan:

Oklobore kasabasına gidelim. Holdem dingili neredeyse iyileşmiş. Halkı sorguluyor. Şu hırsız yine gelmiş. Bir adam festivale katılamayacağı ancak yine de su içebileceği için mutlu.

Holdem Dağ haydutlarının intikam için dönmediklerin bahsediyor.

Holdem sorgulayadursun birileri çalınan yiyecekler hakkında fikir yürütüyor. Bunu Kızıl Kın'ın dönüşüne yorarak doğru bir çıkarımda bulunuyorlar.

Derken ortaya sapık Kin'emon'un bahtsız eşi O-Tsuru ortaya çıkıyor. Şu isim niye seçildi ki denizci olanı varken? :artiz:

Tsuru "Gelin size yol göstereceğim." diyor. O da çakmış köfteyi. "Demek çok insan topladınız." diyor içinden.

Halk ise bir pot kırıyor. "Bizi boşver Tsuru. Ölmeden önce hayalimiz gerçek oldu ve karnımız doydu." Luffy'nin getirdiği yiyecek meselesi ifşa oldu.

Orochi reyize geçelim. Festivalden bir gün öncesindeyiz. Daha önceki yorumlarında da yazdığım gibi kendisi seri için boşluğu dolduran bir karakter.

İlk olarak şu yapay meyve yiyen tipler Sunny'ye saldırıyor. Gemi yıkıntılar içinde mi yoksa bir arkadaşında tahmin ettiği gibi Jinbe'mi korudu? Ya da başka birisi mi geldi. Franky ve Usopp gelip mi korudu yoksa? Koruyan kişi Orochi'nin astı gibi konuşup onu yanlış yönlendirmiş olabilir. Sunny'nin ciddi hasar almasına pek ihtimal vermiyorum çünkü.

Orochi işler halledildikçe çarpı koyuyor. Planlı ve sistematik kötü. :S :S

Bütün köprüler birer birer patlatılıyor. Maksat bizim tarafın ulaşım ve taşıması zorlaşsın. Orochi tekrar inşa ederiz diyerek acımadan yok ediyor.

Orochi 20 yıl zamanda yolculuk yapabilmenin mümkün olup olmadığını düşünüyor. Ve onların kafalarını o yanmış kalede göremediğini belirtiyor. Gerçi görse dahi emin olamazmış. Orochi gerçekten çok takıntılı bir insan. Aşırı hemde. Doğru tahminler yapsa da bu böyle.

Zaten yeterince şüphesi varken şu aptal Yasuie durumu daha kötü hale getirmiş. Ama şimdi her şey apaçık ortadaymış. Keşke Orochi tayfaya katılsa.

Güç Orochi'de olduğu müddetçe astlarının onu ciddiye almaması bir önem arzetmiyor onun için.

Ciddiye almamak denince aklıma geldi ülen Orochi hem millete Smile yediriyorsun yiyecek diye sonra Toko bana niye güldü? Sana reyiz ve akıllı demiştim. Geri alıyorum. Kaldıramıyorsun değil mi gülünmesini? :artiz:

Neyse bağlantıları keseceğinden, 4000 kadar insan toplamalarından etkilendiğinden ve onlara izin vermeyeceğinden filan bahsediyor işte. :artiz:

Günümüze gelelim.

Inuarashi yeni akım başlatmış. Herkes ölmek için salı kaldırmaya çalışıyor. 20 yıllık hayalin boşa gitme ihtimali kızıl kını "Koy gözüne rahvan gitsin." moduna getirmiş.

Momonosuke ise duygusal değil mantıklı konuşan taraf. Beklemelerini ve başka bir şansı kovalamaları gerektiğini söylüyor.

Kin'emon ise bir sene daha bekleyemeyeceklerini belirtiyor. Udon tekrar Queen'in kontrolüne girecek, Kaido onlara bir ordu gönderecek ve üstelik yiyecek bulmakta daha zor olacak. "Oklobore kasabasına olanları duymuş olmalısın. Bize güvenen Oklobore insanlarının yaşadığı yer yerle bir edildi."


Umarım Holdem yine Luffy'ye ya da Zoro ile Sanji'ye denk gelir. :(

"Karım oradaydı!" diye ağlıyor sapık Kin'emon. Köy yanmış Kin'emon hala karım ölmüş olabilir ben şimdi tek kaldım ihtiyaçlarım var benim derdinde. :mad:

Kusura bakmayın duygusal bakamadım bir an. :S

"Bırakın gidelim Lord Momonosuke. Kaçıp gitmemizi ve hayatımızın geri kalanını utanç içinde yaşamamızı mı istersiniz?" diye soruyor Momo'ya haklı olarak. Kin'emon reyiz be!

Bu benden sana gelsin Kin'emon reyiz.


Momo "Ya ben ne olacağım lan? Zaten sizi umursamıyorum bana kim bakacak?" diye soruyor. Tam olarak böyle demedi ama satır aralarını dikkatlice okuyunca net olarak bu anlam çıkıyor.

Bundan sonrası ise Hababam Sınıfı'ndaki gibi. Bir açıklamayı hep beraber yapıyorlar.

Raizo: Siz ve Leydi Hiyori yaşayın!
Momo:Benim adıma karar vermeyin!
Kin'emon: Babanız ilk başta yalnızdı.
Ashura:Eğer Lord Oden olmasaydı...
Kanjuro: ..hiçbirimiz samuray olamazdık. Sadece ayak takımı olan amatörler olarak kalırdık.

"O yüzden Lord Oden'in samurayları olarak en sonuna kadar çabalayacağız."

Kin'emon ise Oden'in sözlerini hatırlar.

"Dinleyin çocuklar! Bu ülkenin asırlardır sınırı kapalı. Bu Kozuki'ler ile alakalı. Ve bir gün gelecek dünya değişecek. O gün gelmeden Wano'nun sınırlarını açın!"

Şimdi bunu not olarak bırakacaktım ama buraya da yazsam olur sanırım. Karakterlerin söylediklerini aktarırken hem Jaiminisbox hem de Mangastream çevirisine bakıyor, uygun ve doğru gözükeni yazıyorum. Tabii her zaman doğru tercih yapamam. Öte yandan çevirilerin kattıkları farklı anlamlar da var. Mesela Oden'in konuşmasında Jaiminix çevirisi "Biz Wano'nun sınırlarını açmalıyız." derken Stream "Wano'nun sınırlarını açın." diyor. Jaiminisbox'a göre Oden yaşıyor ve sınırları beraber açmaları gerektiğini anlatırken Stream'e baktığınızda Kin'emon Oden'in son sözlerini hatırlıyormuş gibi.

Bir diğer değişiklik Jaminisbox'ta Oden sanki sınırları açmanın dünyayı değiştireceğinden bahsederken Stream çevirisine göre "Dünya değişecek ve bu olduğunda Wano dünyaya açık bir ülke olmalı." diyor.

Bana Stream çevirisi daha tutarlı geldi ve o yüzden buraya onu koydum.

Belki benim ingilizce bilgimin kıtlığındandır ama durum bu gibi.

Şimdiyse flashback başlıyor. 39 yıl öncesine gidiyoruz. Garp ve Roger'ın Rocks'u halletmesinden bir yıl öncesine...

Çiçek başkentinde baldırı çıplak bir adam yürüyor. Millet eşinizi kızlarınızı/çocuklarınızı (Burada da stream ve jaiminisbox çevirisi farklı) saklayın diye bağırıyor.
"Dükkanlarınızı kapayın, çiftlik hayvanlarınızı saklayın."

ODEN KOZUKİ GERİ DÖNDÜ!!!


"O yine ülkenin dışına çıkmayı başaramadı."

"Çabuk ol ve öl!"

Oden konuşur, "Uff ne boğucu, bu ülke çok dar!"

Şimdi de genel bir yorum yapayım, ve 1-2 ufak tahmin.

-Oden Ashura Doji ile kapışıp onu yendiğinde 20 yaşındaydı. Bunu 920. bölümde öğrendik. Orayı yaşanabilir bir yer haline getirmiş 20 yaşında. Bu flashbackin başladığı zamana denk geliyor gibi. Oden sürekli sorun çıkartıyor ve babası onu sürgün ediyor. Oden gidiyor ve biraz Yasuie ile takıldıktan sonra Kuri'ye gidiyor ve orayı güzelleştiriyor.
-Yani Oden şu an yaşasaydı 59 yaşında olacaktı.
-Belli süre sonra gidiyor ve denize açılıyor. Orada ilk önce beyazsakal ile sonra Roger ile takılıyor ve günümüzden 25 yıl önce Wano'ya dönüyor. 5 yıl astları ile bunun için uğraşırken Orochi ve Kaido bir olup işleri berbat ediyor.
-Oden o zaman dahi iyi bir kılıç ustası olmalı çünkü o zaman bile Enma yanında.


Şimdi bir diğer düşüncemi açıklayayım. Bence Oden emin olmamakla birlikte Monster Trio'nun yani Luffy-Zoro-Sanji'nin ve kesin olarak Luffy ve Zoro'nun bir karışımı. Bu daha çok Ryuma için söylenirdi ama sanki Oden için de geçerli.

-Luffy Kaido'nun astlarına H. haki patlattığında Ashura'nın dikkatini çekti.
-İkisinin de hedefinde Kaido var. Daha doğrusu ikisi de Kaido ile savaştı/savaşacak (Luffy)
-Luffy eline kılıç alarak, samuray kıyafeti giydirelerek Wano'ya çok da uzak gösterilmemeye çalışılıyor.
-Üstelik bugün çiftlik hayvanlarınızı saklayın dendiğinde benim aklıma Luffy'nin oburluğuna sahip bir Oden geldi.

-Zoro Enma'yı aldı.
-İkisi de muhtemelen Wano'lu
-Kılıç ustaları

Sanji için çok dayanıksız aslında. Kızlarınızı ve eşlerinizi saklayın diyince ve Momo'yu hatırlayınca ufaktan bir düşündürdü sadece. Dolayısıyla bunu gelecek bölüme bırakıyorum. Oden kendisini belli edecektir zaten. Ama Luffy ve Zoro kesin gibi bir şey.

Bir diğer mesele Luffy'lerin şu an ne yaptığı. Gösterilen fb 2 gün öncesine ait ve hala neden bizimkilerden haber alamıyor bu kızıl kın belli değil. Daha önceki analizimde yanlış hatılrlamıyorsam tahminimi/tahminlerimi yazmıştım.

Evet, analiz bu kadar. Umarım beğenirsiniz. Dediğimi gibi çeviler, ingilizce ya da cahilliğim aktardığım cümlelerin tamamen doğru olduğunu garanti etmemi engelliyor.

Yorumlarınızı bekliyorum, iyi forumlar.
[/QUOT
Ellerinize sağlık emeğiniz için teşekkürler
 
Bölüme baktım. Benim dile getirmek istediğim pek fazla şeye sahip değil. Pek çok kişinin aksine beni heyecanlandıran bir yanı da olmadı zaten. Yazmaya giriştim de sonra olmayan bir şey söylemeyecek, bazı kişilerin göremediği pek fazla bir şey gösteremeyecek olmamla birlikte herhangi bir şey yazmamın da pek bir manasının olmadığını düşündüm. Zaten son zamanlarda pek kayda değer bir şey sunduğum yoktu. Bugüne dek okuyan, teşekkürünü eksik etmeyen herkese teşekkürler. Bundan sonra analiz yapacak olan herkese kolay gelsin. Haydi kalın sağlıcakla. Benden bu kadar.


Bir Not: @Kuroro 'cuğum 4 bölüm kadar ilk mesaja eklenmemişti, onları da ekleyiver sana zahmet, belki birinin işine yarar. :utan:
Hâlâ eklenmemiş. Bu arkadaşı atalım. @Kuroro
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık