Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Matrix Ve Bleach Üzerindeki Etkileri

Merhaba.Tvde yarım yamalak izlediğim üçlemenin son 2 filmini tekrar izlediğimden beri bu konuyu açmayı düşünüyordum ve artık açayım gitsin dedim.Bazı yerler aceleye gelse de yeterli olacağını düşünüyorum.

Uyarı : Konu The Matrix serisini izlemeyenler için spoiler içerik taşımaktadır.

Açıkçası en başta bilimkurgulardan yapılan esinlenmeleri yazmak istedim ama ağırlıklı olarak Matrix serisi etkili olduğu için onun konusunu açmaya karar verdim.Evet bana göre mangaka sıkı bir bilimkurgu takipçisi ve Matrix serisi en sevdiklerinden birisi.Bu kanıya nasıl vardığımı benzerlikler ile açıklayacağım.Ancak benzerlikler genel olarak kısmi olacak.Tamı tamına karşılığı olmayacak elbette.Konu biraz uzun olsa da resimlerle sıkmayacağını düşünüyorum.Yalnız önceden belirteyim film serisine de ilham veren Ghost in The Shell gibi seriler hakkında bilgi sahibi değilim.Onları işin içine katmadan yazıyorum.Yer yer de Matrix hakkındaki yazılardan alıntılar yapacağım.Şu yazı aydınlatıcı örneğin.

https://eksisozluk.com/entry/56435676

Öncelikle başlangıç olarak Neo'dan bahsedelim.Şöyle bilgiler var hakkında.

" Thomas’ın bilgisayarla ilgili illegal, korsan işler yaparken kullandığı ismi Neo, basit bir oyun olan anagram ile yani harflerin yer değişimiyle One’a dönüşüyor. The One” Hristiyan teolojisinde “seçilmiş olup onu keşfettikten sonra bir mesih haline geliyor. "

Matrix serisinde Neo karakteri " The One " yani seçilmiş kişidir.O musun diye sorarlar sürekli.Bir kurtarıcıdır onlar için çünkü.Tahmin ettiğiniz üzere Neo = İchigo diyebiliriz aslına bakacak olursak.İchigo da bleachte kurtarıcı görevi görmektedir.Bu benzerliği çoğu kişi de görmüş ve internet ortamında dile getirmiştir.Ben sadece detaya inip eklemeler yapacağım Neo konusunda.

İchigo isminin nereden geldiği aslında " The One " ile ilgili.İchi bildiğiniz gibi tek ve bir demektir.Go ise 5 demektir.İchigo için beşi birarada tanımı yaparsak sanırım yanlış olmaz.Şimdi bir alıntı yapalım.

" one aslında bir program. ancak kullanılabilmesi için bir bünyeye yüklenmesi gerekiyor. daha önce 5 kere yüklenmiş bu program. "

Yani önceden Neo görevini üstlenen başkaları da varmış.Bizim filmde gördüğümüz en sonuncusu ve en farklı olanıydı.
İchigo isminin buradan geldiğini düşünüyorum.İleride benzerlikleri gördükçe nedenini daha iyi anlayacaksınız.Ayrıca bleache göre de 5 göndermesi sahip olduğu güç çeşitliliğiyle alakalı olmalı.

Matrix film serisinde bir ilüzyon ve sanal dünyaysa onun bleachteki karşılığı da ruhlar alemi.Ruhlar bir kapı vasıtasıyla oraya uyumlu hale gelerek ruhsal aleme geçiş yapıyorlar.Ve orası da cennet veya cehennem sayılmaz.Sınıf farklılıkları olan apayrı bir dünya.İchigo bu dünyaya Urahara sayesinde giriş yapıyor.Aynı biçimde Morpheus sayesinde yol gösterilen Neo gibi.Fakat bu Urahara'nın karşılığının o olduğu anlamına gelmiyor.Daha sonra anlatacağım.

İchigo ve Neonun fiziksel benzerliklerine de bakalım.İchigo Shinigami olup bankai açtığında ve Neo Matrix alemine daldığında görüntü olarak müthiş bir benzerlik söz konusu.Japon versiyonu da diyebiliriz.


Şimdi de Matrix programının iç yüzüne ve reiatsuya odaklanalım.İchigo fullbring arcta gözleri kör olduğunda bir aydınlanma yaşar ve etrafını algılamaya başlar.Reiatsuyu artık net olarak görebilmektedir.




[/SPOILER]
[/SPOILER]


Neo ise gözleri Smith tarafından kör edildikten sonra öldürülecekken onu net olarak görebilmekte ve karşılık verebilmektedir. Aynı şekilde 3.filmin sonlarında makinelerin çevresindeki herşeyin iç yüzünü görebilmektedir.Sanırım bunlar algoritma yada kodlar oluyor.


Devam edelim.Bir benzerlik daha var.Çok net olmasa da birşeyler benzeşiyor.Diğerleri kadar iyi birer kanıt olmasa da.
Smith Neo'yu ele geçirmeye ve kendini kopyalamaya çalışır ancak başaramaz.Bunu yapmadığı ilk kişi Neo olmuştur.Tıpkı aynı kıyafetlerdeki İchigo'nun bankaisinin çalınamamasına benzemiyor mu sizce de ?


Yine filmin sonlarında bu sahnenin tersi olmaktadır.Neo Smith'i kabullenir ve onu ele geçirmesine izin verir.Aynı şekilde İchigonun Fgt eğitiminde kılıcı böğrüne yediğindeki kabulleniş gibi...

Bir başka sahne benzerliğine geçelim.Rukia Yammy tarafından yakalanmış ve son hızla yere fırlatılmaktadır.



İchigo son hızla uçarak gelir ve onu yere inmeden kurtarır.Bakalım aynısını kim yapıyor.



Trinity yüksekçe bir binadan yaralı vaziyette düşmekteyken Neo tozu dumana katarak kilometrelerce öteden uçarak onu kurtarır.Belki farketmişsinizdir Rukia da görüntü olarak Trinity ile oldukça benzerlik taşımaktadır.Fakat daha çok görüntü anlamındadır.Tam karşılığı değildir misyon olarak.

Bir başka sahne benzerliğine geçelim.Fakat bu benzerlik sadece aksiyon anlamında.Matrix serisi aksiyon bakımından da tam bir esin kaynağıdır.Bilmkurguda çığır açmasının yanında çekim teknikleriyle de yenilik getirmiştir zaten.


İlk gördüğümde nereden hatırlıyorum diye düşündüm.Nereden olabilirdi tabii ki Ulquiorra hatırlatmıştı bana.


Aksiyon anlamında diğer benzerliklere geçecek olursak şunları görüyoruz.


Bir şehrin tepesinde havada gerçekleşen bir dövüş.Karakterler havaya sanki yere basıyorlarmış gibi basıyor ve özgürce dövüşüyorlar.Bu şehir sizce nereye benziyor ? Bence karakura şehrine benziyor.Fake karakura arc diye bir arc vardı seride hatırlarsanız.İsmi manidar değil mi ? Çünkü matrixteki bu şehir ve yağmurlu hava da olabildiğince sahte.Yapay bir oluşum.
Bu sahne 3. filmden bir sahne.Bleachte ss arcta havada dövüşen karakterler görmedik.Varsa da hatırlamıyorum şu an.Arrancar arc ile başlayan bir furya oldu havada durma mevzusu.Seri içinde mantıklı bir açıklaması olsa da 3. matrix filminden sonra seriye uyarlandığını düşünüyorum.

Hatta bu dövüşte Grimmjow'un yanarak düşmesine benzer sahneler de var.Yağmur mevzusu da garip tabii mangakanın yağmur takıntısını düşününce.Herşeye evet ama yağmura asla...


Resim koymama gerek olmayan bir kısımdan da bahsedeyim İchigo ile ilgili.İlk Matrix filminde Neo'nun ölümünü hatırlamayan yoktu sanırım seyirciler arasında.Neo orada imkansızı gerçekleştirir ve tekrar dirilir.Ölmüş olması gerekir ancak ölememiştir yada gerçekten dirilir.Ve bunun akabinde rakibini bir hiçmişçesine harcar.

Aynı şekilde Ulquiorra tarafından öldürülmüş olması gereken İchigo imkansızı gerçekleştirir ve hollow formunda tekrar dirilerek rakibini böcek gibi ezer.

İkisinin de verdiği gaz gerçekten tatmin edicidir.


Cidden önemli detaylardan birisine geçelim bu sefer.Dangai boşluğunu biliyorsunuzdur sanırım.İki dünya arasındaki geçiş buradan sağlanır.Yaşayan dünya ve ss arasında bir yerdir geçiş yapmanı sağlayan kısımdır.Buradaki kototsu adlı yaratığa yakalanmadan yoluna devam etmen gerekir.



Ne tesadüftür ki Neo da Matrix ve gerçek dünya arasında sıkışmıştır.Ve bir metro istasyonunda beklemektedir.Bu yer metro istasyonu olacak şekilde programlanmıştır.


Ancak taşıta alınmaz ve orada kapana kısılır.Bu arada kototsu sizce neye benziyor.Tren,tramvay,metro benzeri birşeye değil mi ? Hatta tepesinde bir ayınlatma ışığı bile vardır sanki.Neo'nun burada kapana kısıldığı gibi quincylere karşı yardım için giden İchigo da burada kapana kısılmış ve aynı Neo gibi ondan haber alınamamıştır.


Bunun dışında bahsedilmesi gerekenlerden bahsedelim resimlere gerek duymadan.Film serisinde makinelerin zulmünden, kıyımından kaçan ve Matrix'in gerçeğini gören insanlar Zion adında bir yeraltı şehri kurup burada gizlenirler.
Aynı şekilde quincylerde shinigamilerin zulmünden kaçıp gölgelerde ve bir nevi yeraltında kendilerine bir imparatorluk kurmuşlardır.Makinelerin karşılığı shinigamiler iken insanların quincylerdir.

Ters biçimde bir benzerlik olsa da Zion bir meclis tarafından yönetilmektedir.Aynı 46 meclisi gibi kararlar alınmaktadır.Dediğim gibi herşey tam karşılık sağlamak zorunda değil.Belki de sağlıyor ama ben yanlış yorumladım kimbilir...

Şimdi bana göre en net kanıtlara geçmeye başlayayım.Şimdi Ruhlar kralı ve Yhwach incelenecek biraz.Tabii Matrix üzerinden.



Eveet asıl önemli yerlerden birisi.Kahinin bleache uyarlanışından bahsedeyim.Kahin programı sistem için çok önemlidir.Kehanetleri sayesinde insanlara umut aşılar ve onların Zion'da toplanıp kurtarıcı beklemelerine olanak sağlar.Ve kahin olacak herşeyi görür ve ona göre davranışlarda bulunur.Kahin'in gözleri bleachte Ruhlar kralının ve Yhwach'ın herşeyi gören gözlerinin karşılığıdır.Matrixte de bunu ele geçirmek isteyen güçler vardır.

Bunun dışında kahin Neo için tam bir yol göstericidir.Ve farkında olmadan onu iyi veya kötü sürekli manipule eder.Verdiği şekerleme ve kurabiyeler Neo'ya hissettirmeden onun üzerinde değişiklikler yapmasını sağlar.Bir nevi üzerindeki The One programını update eder diyebiliriz.

Bu açıdan seriye Urahara olarakta yansıtıldığını düşünüyorum.İchigo üzerindeki kontrolü verdiği ve yaptığı alet edevatlar ile.Fakat daha çok ruhlar kralı olarak yansıtılmıştır.Çünkü pasiftir ve atraksiyonda bulunmaz.Asıl nedenine de şimdi değineceğim.


Nedeni yukarıdaki sahnedir.Ajan Smith sisteme bir virüs gibi yayılmış ve sonunda da kahini bünyesine katıp absorbe etmiştir.Artık onun güçlerine sahip olmuştur.Bu anlamda yaptıklarıyla bleachte sizce kimi temsil edebilir ?
Tabii ki Yhwach. :) Yhwach kralı absorbe eder aynı Ajan Smith'in kahine yaptığı gibi. Büyük oranda onu temsil etmektedir fakat bleache Aizen olarakta yansıtılmıştır.Ajan Smith Matrix'in farkında olan ve gerçek dünyaya,gerçeklere ulaşmaya çalışan kişidir.Matrix'ten kurtulmak istemektedir.Ve yeterince ilerledikten sonra Matrix sonrası makinelerin ana üssüne kaynağa da ulaşacaktır.

Aynı şekilde Aizen sınırlarını aşıp gerçeğe ulaşmaya çalışır.Boyut atlayan bir güce ulaşır.Gerçek dünyaya,karakura şehrine bir kapı açar ve orayı istila eder.Amacı saraya ulaşmak ve orayı da egemenliği altına almaktır.

Fakat biz daha çok Ajan Smith ve Yhwach benzerliğine yoğunlaşalım.Esinlenmenin net bir kanıtı da aşağıdaki sahnedir.Bu sahne de birbirine çok benzerdir.

Şimdi aşağıdaki sayfaya bakalım.


Yani Ajan Smith ve Yhwach güçleri ve yaptıklarıyla aynıdır.


Bu sahnenin çevirisi aslında biraz farklı.Ajan Smith adlı program sistemi ele geçiriyor diyor.Matrix'e yayıldığı gibi şehre de yayılacak.Yani gerçek dünyaya.Durdurulamaz diyor Neo.

Yhwach ise bu söylenenin aynısını yapıyor.Seiretei onun kontrolüne giriyor ve sistemi ele geçiriyor.Baştan aşağı dizayn etmeye başlıyor hatta.Daha sonra da Yhwach 9 günde yapacağını söylediği gibi dünya da onun olacak.


Ajan Smith ile olan son dövüşlerinde ise Neo bir laf ediyor.

Dövüşlerinin ve karşılaşmalarının kaçınılmaz olduğundan bahsediyor.Smith'in başından beri bunu söylediği ve haklı olduğunu.

Aynı şekilde kaderin biraraya getirdiği söylenen ikili de nolursa olsun çarpışmak zorundalar.




Son olarak birkaç şeyden daha bahsedip bitireceğim.Bu resim 14.openingden alındı.Gördüğümde şaşırdım.Tesadüf olabilir gerçekten ama bence ilginç bir tesadüf.



Bu da bir başka bilimkurgu filminden.İsmini soran olursa söylerim spoiler olmasın.Matrix'e ilham veren bir film hatta kendisi.Ve resimdeki çevrelenmiş kısım seiretei ile oldukça benzerlik gösteriyor.



Aynı bu filmdekine benzer bir şekilde Hueco Mundo tasarımının Star Wars mekanlarından alındığı da söyleniyor.Tabii hakim olmadığım için detayını bilemiyorum tam olarak.


Yani işin özü Kubo bilimkurguyu mangasına yediren bir mangakadır.Seride belki benim bilmediğim Star Wars vs esintileri de vardır.Fakat felsefesini esasında bilimkurgu ve panteizmden alıyor.Matrix serisi de panteizmden besleniyor aslında.

Daha benim kurcalamaya fırsat bulamadığım detaylar ve Matrix'e hakim olmadığım için farkedemediğim benzerlikler olduğuna eminim.En basitinden Aizen'in felsefik sözleri ve Ajan Smith vaazlarından neler neler çıkar.


Neyse şimdilik bu kadar.İleride belki eklemeler yaparım.Hatta en iyisi konuyu güncelleyeyim arada eklemelerle.Bu saate kaldı fazla ilgi olmaz diye tahmin ediyorum.

Son olarak şöyle bitireyim.Yoksa siz hala bu gözlüklerin tesadüf olduğunu mu düşünüyorsunuz ? :D

[/SPOILER]
 
Son düzenleme:
Ellerine sağlık, çok güzel yakalamışsın. Kahine çok katılamadım diğer filmin ismi ne? İlerde ekstra yorum yaparım.
 
Benzerlikler bağlamında seri sonu hakkında fikir verecek şeyler dahi mevcut.Konu çok uzun oldu şimdi yazıyorum anca.
Matrix serisinin sonunda Kahin'in oynadığı tüm kumar boşa gitmiyor ve istedikleri oluyor.Herşey planladığı gibi gidiyor.Buradan tüm bu yaşananları ruhlar kralının bildiğini ve izin verdiğini ve onun istediği şeylerin olacağını çıkarabiliriz.Seri sonu tekrar eski haline bile dönebilir.

Veya bu kumarı oynayanlardan birisi de Urahara olabileceği için onun planladığı şekilde gidebilir herşey.

Ayrıca Neo'nun 3. film sonunda makinelere bağlanmasıyla İchigonun da bir yerlere bağlanıp kalacağı ve ruhlar kralının yerini alacağı çıkarılabilir.
 

Roronoa Zoro

Emre biraz zorlama olmuş sanki. Hani bağlarken taraflar tutmuyor, mesela bir yeree matrix'i shinigamilre, diğer yerde quincylere bağlamışsın. Böyle çok örnek var . Emeğine sağlık ama pek kafama yatmadı.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık